''Would the gentlemen kindly give up their seats for the ladies?''

sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Meillä oli tänään asuntolan infotilaisuus, jossa otsikon fraasia toisteltiin uudestaan ja uudestaan kun istumapaikkoja ei ollut tarpeeksi. Itse en ajatellut sanoissa olevan mitään epätavallista, ennen kuin vieressäni istuvat vaihtarit jupisivat asiasta toisilleen. Muutkin kommentit siitä, kuinka "manly men" auttoivat kantamaan uusia tuolia tyttöjä varten olivat ilmeisesti närkästyttäviä. Istumaan eivät siis päässeet ensisijaisesti paikalle ajoissa saapuneet, vaan tytöt. Aloin ajatella asiaa ja tajusin, ettei länsimaissa kyllä todellakaan toimittaisi näin.  Itse olen jo puolikuuro perinteisille sukupuolirooleille.

"Vahvat pojat kantoivat taifuunin kaatamia puita pois ja pari tyttöä auttoi lakaisemaan lehtiä maasta" ja sitten siihen päälle demonstraatiota "tyttömäisestä" lakaisemisesta. Asuntola-apureista ainoa mies on vastuussa apuri-kolleegoistaan, koska he ovat naisia. Okei, nyt särähtää vähän omaankin korvaan.

Aasiassa miehet kantavat painavat tavarat ja maksavat ravintolassa. Piste. Esimerkiksi ravintolassa maksamisesta ei edes käydä keskustelua, ei ole tarvetta millekään pohdiskelulle asiasta. Vähän kuin Suomessa ei koskaan aleta miettimään, kuka maksaa kaikkien puolesta. Niin ei vain tehdä.

Länsimaissa ja varsinkin meillä Pohjois-Euroopassa naisten ja miesten katsotaan olevan samalla tasolla lähes kaikessa. Naiset ovat itsenäisiä, eivätkä "tarvitse" miestä. Macaussa luokkalaiseni ovat usein sanomassa "ole varovainen" jos menen yksin myöhään kotiin tai jos menen uudella bussilla (ei tarkoita, etten osaisi katsoa ikkunasta ulos ja epäillä, milloin kannattaa jäädä pois päästäkseni kotiin), katsotaan minulle joku auttamaan. Vaikka tämä avuttomaksi olettaminen onkin hieman ärsyttävää, ei kukaan tee sitä halventavasti tai pahallaan. Pohjimmiltaanhan kysymys on välittämisestä.

Muistan Kiinaan kaksi kesää sitten muuttaessani, että oli todella vaikea antaa miehen maksaa mitään. Nyt kesälomalla Suomessa hämmästelin, mitä luopio-poikaystäviä tytöt raahasivat sushibuffettiin, kun jokainen pari maksoi laskun puoliksi. En voi väittää, etten olisi alkanut arvostaa "herrasmieskulttuuria". Vaikka länsimaissa se nähdään naista jokseenkin alentavana, minusta asia on täysin päinvastaisia; naista hemmotellaan. Ei kai kukaan maksaisi illallista jollekin, jota ei arvostaisi? Tai tarjoutuisi avuksi?

Tietystikin palveluksista perinteisesti odotetaan jotain vastineeksi. Mies hoitaa maksuhommat, mutta naisen pitää pitää koti siistinä, laittaa ruokaa ja hoitaa lapset. Aasia on kuitenkin modernisoitumassa ja minun sukupolveni macaulaiset tytöt eivät kyllä todellakaan suostu moiseen työnjakoon. Miehiltä kyllä edelleen odotetaan lahjoja. Tavallaan siis naiset ovat Aasiassa yhteiskunnan prinsessoja, saavat paljon etuja ja hintana on vain tulla aliarvioiduksi. Miksipä he eivät siis sulkisi korviaan kommenteilta, kuinka hentoisia he ovat tai kuinka miehen pitää pitää hommat kurissa?

6 kommenttia on "''Would the gentlemen kindly give up their seats for the ladies?''"
  1. Tosi mielenkiintoinen postaus taas aiheesta, johon en itse (tähän mennessä) vain länsimaisissa maissa asuneena en ole törmännyt. Jotenkin itse pidän itsestäänselvänä, että tarjoudun ainakin puolittamaan sen ravintolalaskun ja olen ihan just samalla linjalla niin miesten kuin naistenkin kanssa. Mutta maassa maan tavalla ja varmasti aasialaisessa tavassakin tehdä asioita on paljon hyvää - kukapa nyt ei tykkäisi tulla hemmotelluksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin! En mäkään olis ennen Pekingiin muuttoa osannut aavistaa ajattelevani näin kun nyt ajattelen. Seura tekee kaltaisekseen, eikös se niin ole? :D Tietysti pidän myös kiinni pohjoismaisista arvoistani tasa-arvon ja itsenäisyyden suhteen, mutta aivan kuten sanoit: maassa maan tavalla - ainakin tiettyyn pisteeseen asti.

      Poista
  2. Tästä oli kiva lukea lisää! Söpöähän tuo on, että naisia autetaan ja hemmotellaan. Sitä saisi tapahtua enemmänkin tällä puolella planeettaa:D Niin kuin sanoit, niin ehkä vähän voi vaivata sitten tuossa työnteko vs. kotihommissa toi naisen "hauraus" koska ihan varmasti nuoret aasialaiset haluavat kouluttautua ja menestyä, eikä jäädä just hoitamaan lapsia koko päiväks.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Ja Aasiassa onkin ollut suuria muutoksia viime vuosina kun naiset tosiaan haluavat opiskella pitkälle ja keskittyä uriinsa, eikä vain olla kotiäitejä. Monissa maissa tämä lapsettomuus tai korkea ensisynnyttäjän ikä on jopa melkein "kriisi-tilassa" :D mutta joo, länsimaat ja aasia vois molemmat ottaa toisiltaan vähän vinkkejä.

      Poista
  3. Todella mielenkiintoista lukea nimenomaan näistä kulttuurieroista, joita ei ehkä osaa edes ajatella ennen kuin ne käännetään ylösalaisin! :D On hienoa haastaa omaa ajatteluaan ja huomata hyvät puolet eri kulttuurien erilaisissakin tavoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkomaille muuttaessa ja jopa vain matkustaessa oppii kyllä todella paljon uusia asioita ja varsinkin juuri sellaisia juttuja, joita ei edes ole osannut ajatella. Ja toi sun viimeinen lause on kyllä niin naulan kantaan!

      Poista