我会说一点儿中文。

maanantai 1. kesäkuuta 2015
Wǒ huì shuō yīdiǎn zhōngwén. Eli osaan vähän kiinaa. Todella vähän, jos tarkkoja ollaan.
 
Oon siis opiskellu kiinaa itsenäisesti kotona enemmän tai vähemmän parin kuukauden ajan. Esittelen tässä mun opiskelutapoja siltä varalta, että jossain luuhaa joku, joka haluaa oppia kiinaa tai opiskella ihan mitä vaan kieltä itsenäisesti. Ja koska tykkään kielistä ja tuun varmaan pitämään kirjaa muun kiinan taitojen kehittymisestä, olkoon tää se ensimmäinen osa; melkein 0-taso.
 
 Konkreettisin opiskeluväline mulla on Zou ba -kirja, jonka päädyin ostamaan kaikkien kiinan oppikirjojen joukosta kalliimmasta hinnasta (~55€) huolimatta, koska sitä käytetään oppikirjana lukioissa, joissa on kiinan kursseja (ainakin yhessä :D) ja halusin suomenkielisen kirjan. Oon vaan aika huono opiskelemaan tollein "perinteisellä tavalla" kirjasta lukemalla, joten en oo päässy hirveen pitkälle (kuvan kappale ei siis todellakaan vastaa todellista tilannettani). Plussaa Zou bassa on se, että siellä on myös pätkiä, joissa kerrotaan Kiinan kulttuurista ja historiasta.
 
Chineasy-korteilla (~15€) voi opetella merkkejä visuaalisesti (, joka toimii ainakin mulla sata kertaa paremmin kuin peruspänttäys) ja.ryhmittäin kun building blockin alla on sen "sukumerkkejä", eli merkkejä, jotka sisältävät building blockin
 
Alunperin ajattelin, etten opettele kuin elintärkeät merkit, joita näkyy arjen elämässä, esim. auki/kiinni, työnnä/vedä, sisään/ulos yms, mutta ostovimmassa en voinut kieltäytyä kun näin tän kaupassa. Vasta laatikon sisällä ilmoitettiin, että näitä merkkejä käytetään Hong Kongissa ja Taiwanissa (mainland-Kiinassa käytetään (kai) yksinkertaisempia kirjoitusmerkkejä), mutta kai näistä jotain hyötyä on :D Jotkut on toivottavasti samanlaisia ja ainakin sanat on samoja.
 
 
Ylppärilahjaksi sain mun kummitädiltä Tuhattaiturin äänisanakirjan, jota en oo luonnollisesti ehtinyt vielä hirveästi käyttää, mutta kuulosti hyvältä. Kiinan kielessä äänenpainot on lähes elintärkeitä, joten on tärkeää kuunnella puhetta. Kun esikuuntelin levyä, oli hauskaa huomata, että mielessä vastasi moniin kohtiin ennen kuin puhuja kertoi käännöksen. Jotain on siis tarttunut päähän :D
 
 
 Eniten tykkään opiskella tekemällä, eli sovellusten avulla tai tekemällä muistiinpanoja Youtuben opetusvideoista. Näitä on varmasti netti ja app-storet täynnä, mutta mun löytämistä suosikit on tässä:
 
Kännykkäsovellukset (kaikki ilmaisia)

ChineseSkill on mun suosikki sovelluksista. Opiskelu etenee kuvassakin demonstroidun kartan mukana aihepiireittäin. Sovellus puhuu ääneen, käyttää kuvia, kiinan merkkejä, englantia ja pinyinejä. Tehtävätyyppejä on abcd-vaihtoehto, palikoista lauseen muodostus, puheen yhdistäminen tekstiin, sanan ja kuvan yhdistäminen ja lauseen kirjoittaminen itse pinyineillä. Plussaa söpö panda-teema :D Välillä kyllä tuntuu, että putoaa kärryiltä ja kovaa, sillä mukaan lisätään sanoja, joita ei ole opetettu yhtään ja sitten väärin vastausten takia itkevän pandan katselu käy liian rankaksi ja sovellus menee kiinni suosiolla.
 
CN Phrases sisältää 61 sivua englanti-kiina-pinyin sanastoa aihepiirettäin. Selaaminen on hieman rasittaaa kun ei voi mennä suoraan tiettyyn sivunumeroon, vaan sivuja pitää selata yksi kerrallaan tai suoraan alkuun/loppuun.
 
Learn Mandarin = 27 aihepiiriä, joista jokaisessa 8 erilaista tehtävätyyppiä. Learn X -sarjaa on monelle eri kielelle ruotsista hindiin, espanjaan ja tagalogiin.
 
Penyo Pal on kai lapsille tarkoitettu ainakin grafiikasta päätellen, mutta varsin viihdyttävä. Sovellus ainakin mun tähän menneisten kokemusten perusteella käyttää väsytys-taktiikkaa, eli jankkaa samaa paria sanaa niin monta kertaa, että se varmasti tarttuu päähän. Tässäkin on käytössä puhe, merkit ja pinyinit.
 
Ja toi viimeinen sovellus, joka kuvassa näkyy, itseasiassa sai löhtöpassit heti kun postauksen kirjottamisen takia aloin tutkia sitä tarkemmin :D Siinä oli vaan pinyinillä kirjoitettu tavuja taulukkoon.
 
Netti (ilmaisia myös)
 
Youtebessa mun lempi kiinan opetus -kanava on Yangyang Cheng, jolla on myös nettisivut. Selvä lausunta ja motivoiva opettaja vievät pitkälle! Muita kanavia, mitä mulla on tilauksessa, mutta en oo kovin paljoa katsellut (eivät postaa enää oikein ja muutenkin Yangyang vienyt jo voiton) on: Mandarin Impossible, HowToChinese.com, Dani Wang ja MinnaXiao 的频道. Opetuskanavia on youtube täynnä ja lähes mistä vain kielestä.

Quizlet on hyvä ihan mihin vain opiskeluun. Ite käytin sitä lukiossa sanakokeisiin harjoitteluun ja ylppäreihin lukuun kielistä reaaliin. Siellä voi siis tehdä muiden tekemiä "settejä" tai tehdä omia. Itse suosin omien tekemistä, koska niin varmasti tietää logiikan ja kaikki sanat ovat sellaisia, joita haluat opetella. Tehtävätyyppejä on Quizletissä 6, joista 2 on pelejä ja 1 testi. Ohjelma myös lajittelee termit "often missed", "sometimes missed", "never missed" jne, joten tietää, missä on harjoiteltavaa.

JA VIELÄ
yritän kuunnella kiinalaisia nettiradioita aina välillä, mutten oo löytänyt vielä mitään hyvää kanavaa, joten se on vähän työn alla.

Toivoa kiinan kieleen sain kun yo-juhlien jälkeen baarissa päädyin puhumaan kiinalaisen pojan(/miehen) kanssa ja tulin ymmärretyksi kun ilmaisin tykkäämistäni italialaiseen ruokaan :D Ja tämä lause oli ihan irtonainen, joten hän ei voinut vain arvata sitä tilanteesta. Ehkä mun lausuminen ei ookaan NIIN huonoa, mutten silti oo vielä rinta rottingilla ja ihan syystä. Valoa näyttää silti olevan jossain tunnelin päässä.

Hyvää kesäloman alkua kaikille! :)
 
3 kommenttia on "我会说一点儿中文。"
  1. hyvää kesän alkua myös sulle, noi visuaaliset kortit on kyllä kätevät!

    VastaaPoista

  2. Ihanaa kun löysin tän blogin!:)
    Oon päättäny tässä kuussa laittaa hakemuksen menemään, niin huippua lukee kokemuksistas ja vinkeistä esim. miten just kannattaa kieltä opetella! Älysin myös miten paljon pitää valmistautua xd Iski myös kauhea ahdistus heikoista kielitaidoista, mutta kaipa selviää vähän huonommallakin?? Pakko myös kysyä kun en oo nyt ehtiny blogia vielä paljoo lukea niin onko siellä muita suomalaisia au paireja? :D

    VastaaPoista