10 käytönnönvinkkiä Kiinaan (+ matkasanastoa)

| On
kesäkuuta 09, 2016

1. Lataa VPN
Kiinassa netissä ei voi surffailla vapaasti. Voit siis sanoa hyvästit facebookille, googlelle, twitterille, youtubelle ja instagramille (ja monelle, monelle muullekin sivustolle) - ellet lataa VPN:ää. VPN eli virtual private network mahdollistaa Kiinan ulkopuolisille servereille yhdistymisen, mikä taas tarkoittaa vapaata netin selaamista.
   VPN:iä on pilvinpimein tarjolla, mutta mikä niistä kannattaa valita? Itse maksoin yli sata euroa ExpressVPN:stä (vuodeksi siis), joka vaikutti hyvältä ja luotettavalta. Noh, toisin kävi. Sovellus lopetti täysin toimintansa parin kuukauden jälkeen kännykässä, mutta toimi kyllä tietokoneessa loppuun asti. Kiinalaiselta poikaystävältä sain vinkiksi GreenVPN:än, joka on ilmainen. Ilmaisena versiona se ei aina kuitenkaan toimi, mutta VIP-versio, joka toimii aina kun mikään VPN vain voi toimia, ei ole todellakaan kallis. Kuukausi maksoi muistaakseni 3€. GreenVPN:n huono puoli on se, ettei sitä saa tietokoneelle.
   HUOM! VPN pitää ladata ennen Kiinaan saapumista, sillä VPN-sivut on blokattu!

2. Pidä saapuessa tärkeät paperit ja kuulakärkikynä helposti saatavilla
Lentokoneessa (tai junassa) jaetaan maahantulokortteja, jotka luonnollisesti pitää täyttää. Kuulakärkikyniä on tietysti saatavilla lentokentällä, mutta säästät aikaa täyttämällä paperit jo lentokoneessa tai viimeistään jonossa passin tarkistukseen.
   Maahantulokorttiin pitää laittaa hotellin osoite, joten tämä tieto on hyvä pitää saatavilla. Ja kaikkein tärkeimpänä, säästä kortin toinen puoli (, tulliviranomainen hoitaa repäisyn), sillä se pitää antaa viranomaisille maasta poistuessa. Mikäli keltaista paperia ei ole, tulee vaikeuksia.
 

3. Älä luota siihen, että vessoissa on vessapaperia
Nyrkkisääntönä voi pitää, että julkisissa vessoissa ei ole vessapaperia. Joskus käsipaperia saattaa olla käsienpesutilassa, mutta ei aina sielläkään. Mukana kannattaa siis aina olla vähintäänkin nenäliinoja. Vessa-aiheeseen liittyen mainittakoon, että Kiinassa tosiaan hotellien ulkopuolella on harvoin tarjolla vessanpönttöjä. Siistejä ja flush-toiminnon omaavia vekottimia on kaikissa normaaleissa paikoissa, mutta luontoa läheisimmissä maisemissa saattaa kohdata klassisen reikä maassa -kauhistuksen.

4. Pidä AINA käteistä mukana
Pankkikortit eivät käy monissa paikoissa, eivät edes suurissa kansainvälisissä ketjuissa. Pidä siis aina käteistä mukana. Pankkiautomaatteja on aika paljon, mutta joissain yksilöissä on valittavissa vain kiinan kieli.


5. TINGI!!!
Jos et ole aasialainen (ja silloinkin itseasiassa), sinulta pyydetään suurta hintaa esim. matkamuistokaupoissa, marketeissa, jne. Ilman yhteistä kieltä tinkiminen on tietysti vaikeampaa, mutta silloin avuksi otetaan yleensä laskin, johon voi näpytellä hinnan. Myyjät turistipaikoilla osaavat yleensä tarpeellisen määrän englantia.
   Yleinen sanonta on, että aito hinta on 10% alkuperäisestä ja yleensä tämä on ainakin melkein totta. Pearl Marketin "aidot" Michael Korsin laukut eivät ole n. 200€ arvoisia, vaan ne saa 15-20€:lla, eikä pieni Terracotta-sotilas-patsas ole 10 yuania arvokkaampi. Paras tapa saada hinta alas on 1) älä koskaan paljasta oikeasti haluavasi tuotetta 2) jos et saa haluamaasi hintaa, kävele pois. Ja tadaa, myyjä huutaa hädissään perääsi halvimman hinnan. Mikäli keskustelette hinnasta normaalisti, muista aina vetää hinta alemmaksi, kuin summa, jonka olet oikeasti valmis maksamaan, jotta "suostut" kalliimpaan hintaan ja myyjä tuntee saavansa sinusta extra-rahaa.

6. Muista, ettei alkoholi clubeilla ole sellaista, mihin olemme Suomessa tottuneet
Kiinassa clubien omistajat haluavat tietysti mahdollisimman paljon tuloja ja käyttävät halpaa ja huonolaatuista alkoholia. Siitä voi tulla todella huono olo myöhemmin, joten ei kannata vedellä shotteja ja drinkkejä samaa tahtia kuin Suomessa. Joskus esim. kuohuviini on kuin mehua, mutta toisinaan juomat ovat paljon vahvempia kuin niiden kuuluisi olla.


7. Älä oleta Kiinan (suurkaupunkien) olevan halpa
Hintataso on oikeasti kuin Suomessa. Ainoastaan aidot ravintolat, kiinalaiset ruokatarvikkeet ja kulkuneuvoilla kulkeminen ovat halvempia, mutta esim. vaatekaupat ovat ihan samoissa hinnoissa. Ja nähtävyydet ovat todella kalliita, varsinkin Kiinan muuri.

8. Varaa KAIKKEEN paljon aikaa
Pekingin lentokenttä on valtava, kaduilla on aina ruuhkaa ja pienimmänkin matkan kulkemiseen menee ikuisuus. Koollisten asioiden lisäksi palveluammateissa toimitaan ilman kiirettä ja kaiken maailman vastoinkäymisiä voi tulla vastaan. Asiat eivät vain ole niin justiinsa kuin meillä, eikä se ärsytä ihmisiä.


9. Kartoita etukäteen, mitä haluat tehdä ja nähdä
Kaupungit ja etäisyydet ovat niin suuria, ettet ehdi tehdä kaikkea ilman kunnon pelisuunnitelmaa. Jos menet pidemmälle retkelle, et ehdi nähdä kuin yhden asian päivässä ja jos teet pienempiä juttuja, pitää niiden edetä loogisesti, jotta aika riittää. Yksikin laiskempi, ennalta suunnittelematon, aamu saattaa tarkoittaa jonkun halutun asian näkemisen missaamista. Me emme ehtineet nähdä Guilinissa riisipeltoja, koska lähdimme liikenteeseen liian myöhään ja Shanghaissa emme nähneet mitään elämää järisyttävää, koska emme tajunneet tehdä tarpeeksi taustatyötä. Kaupungit ovat niin suuria, ettei nähtävyyksiä vain tule sattumalta vastaan joka kulman takaa.

10. Lataa Pleco
Pleco dictionary oli käytössä kaikilla au paireilla, joten menisin sanomaan, että se on paras sanakirja-app. Itselläni on maksettu versio, koska sain sen lahjaksi, joten en osaa ihan tarkalleen sanoa mitä ilmaisversio sisältää, mutta kaverit ovat olleet tyytyväisiä. Ja sovellus toimii siis ilman nettiä!
   Käännökset ovat todella hyviä ja appiin voi kopioida kokonaisia kiinalaisia lauseita, jotka se kääntää pala palalta - tökösti, mutta silti. Omassa versiossani ainakin on myös mahdollisuus piirtää kiinalainen merkki ja näin selvittää sen merkitys. Appi osaa myös lukea ääneen sanat, joten jos lausumisesi ei ole ymmärrettävää, voit laittaa sovelluksen tekemään työn puolestasi.

  
Tässä vielä mun mielestä tärkeää sanastoa/fraaseja Kiinaan matkaavalle. Kiinassahan on kauheudestaan kuuluisat tonet, mutta en merkkaa niitä mukaan, koska siinä menisi ikä ja terveys ja jos tavoitteena on vain saada auttavaa sanastoa, ei toneihin kannata tuhlata aikaa.
 
你好 Ni hao = Moi
谢谢 Xie xie = Kiitos
再见 Zai jian = Näkemiin
拜拜 Bai bai = Moikka
对不起 Dui bu qi = Ole hyvä
 
我要... Wo yao... ([jao]) = Haluan...
(我)不要... (Wo) Bu yao... = En halua... (Toimii myös yksin. "Bu yao" on loistava tapa häätää epätoivotut keskustelut ja tarjoukset)
听不懂 Ting bu dong = En ymmärrä (kannattaa hokea jos joku ei jätä rauhaan)
在哪儿 Zai nar = Missä (X zai nar = missä X on)
多少(钱) Duo shao (qian) = Kuinka paljon maksaa
太贵了 Tai gui le = Liian kallis
 
一二三四五六七八九十
yi([ii]), er, san, si, wu, liu, qi ([tsii]), ba, jiu ([chiu]), shi = numerot 1-10
百 bai = sata (er bai = 200, san bai = 300, jne...)
 
(个 Ge = X kappaletta jotain (numero kaksi on epäsäännöllisen, joten 两个 liang ge = kaksi kappaletta) Jos vaikka haluat kolme kappaletta jotain, sanot siis "三个 san ge" ja osoitat haluttua asiaa, ellet osaa sanoa sen nimeä kiinaksi)
 
北 Bei = Pohjoinen
东 Dong = Itä
南 Nan = Etelä
西 Xi ([sii]) = Länsi
 
Ilmansuunnat ovat hyödyllisiä esim. katukylttien varassa suunnistaessa ja metroasemien uloskäynneillä.
 
地铁 Di tie = Metro
公共汽车 Gong gong qi che = Bussi
出租车 Chu zu che = Taxi
 
出口 Chu kou = uloskäynti
入口 Ru kou = sisäänkäynti
卫生间 Wei sheng jian = Vessa
 
Ruokasanastoa:
肉 Rou (R =englannin R) = Liha
鸡肉 Ji rou = Kana
豆腐 Dou fu  = Tofu
米 Mi = Riisi
面条 Mian tiao = Nuudeli
察 Cha = Tee
咖啡 Kafei = Kahvi
好吃 Hao chi = Hyvää (ruoasta)
(我)饱了(Wo) Bao le = Olen täynnä
(我)不要肉 (Wo) bu yao rou = En halua lihaa
(我)不吃肉 (Wo) bu chi rou = En syö lihaa
(我)是素 (Wo) shi su = Olen kasvissyöjä

P.s. Vinkkejä Kiinassa junalla kulkemiseen TÄSSÄ postauksessa.

 
 
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9