Shanghain valot

keskiviikko 11. toukokuuta 2016
Saavuimme Shanghaihin juuri sopivasti, jotta näimme kaupungin valot mustaa taivasta vasten. Oli ensimmäinen kerta, kun olimme oman onnemme nojassa, sillä tätä ennen olimme olleet vasta Pekingissä, jonka ns. tunnen, minkä lisäksi Dave oli pitänyt meistä huolta viisi päivää. Nyt olimme yksin vieraassa kaupungissa.
   Shanghain juna-aseman taxijonossa uhosimme, kuinka emme maksaisi summaa X enempää taximatkasta, mutta loppujen lopuksi pulitimme sievoisen summan mukisematta. Mittari oli päällä, matka oikeasti pitkä, emmekä osanneet arvioida yhtään Shanghain taxien hintaluokkaa, joten olimme vain iloisia, että pääsimme hostellillemme Suomen hinnoissa halvasti.
   Hostellimme sijaitsi vain parin minuutin kävelymatkan päässä Bundilta, joten pääsimme heti ihastelemaan Shanghain klassista näkymää. Ja upea näkymä se olikin - joskin veimmekin huomion Bundilta muutamien turistien kuvissa.


The Bund päivävalossakin nyt samaan syssyyn.

Emme olleet tehneet minkäänlaista taustatutkimusta Shanghaista ja pian huomasimmekin olevamme tyhjän päällä - siistejä juttuja ei löytynytkään joka kulman takaa. Toisin kuin Peking, Shanghai ei ole tunnettu lukuisista nähtävyyksistä (ainakaan mun maailmassa) ja suurkaupunkia oli todella vaikea alkaa tutkimaan järkevästi.
   Me päätettiin ottaa halpa lähestymisen Shanghaihin tutustumiseen ja seurasimme turistibussien reittejä jalkaisin (hahah, budjettimatkailu 101). Jokaiselle päivälle valittiin yksi suunta ja sitten vaan kulutettiin kenkienpohjia. Joka päivä taisi kävelyaika kieppua siinä 3-4h paikkeilla, me kun ei osattu arvioida kartasta etäisyyksiä ja haukattiin aina ihan liian isoja paloja nieltäväksi, "tää matka on kyl kaveltävissä." Loppujen lopuksi, niinhän ne olivatkin. Kerran tai kaksi taidettiin vain luovuttaa ja ottaa metro, mutta muuten mentiin aina jalkavoimalla alusta loppuun.

Aika nopeasti Shanghai tuntui olevan nähty. Ehkä se johtui siitä, että ennakko-oletukset olivat niin korkealla tai siitä, että emme olleet tehneet tarpeeksi taustatutkimusta, mutta Shanghaista ei tuntunut löytyvän mitään kiinnostavaa. Bund oli oikeastaan ainut vaun sanomisen arvoinen asia. Onneksi sitä sentään jaksoi ihastella päivästä toiseen. Meidän hostellin katolla oli baari, josta oli ihan ykkösluokan näkymät ja aina kun ulko-ovesta astu ulos, häämötti se kadun päässä.

Näkymä käytävän ikkunasta ja Tsing Tao -bisseillä kattobaarissa sumuisena iltana.

Käytännössä päättömänä kävellessä me eksyttiin juutalaisten pakolaisten ja Kiinan kansallislaulun museoon. Ensimmäinen maksoi meille liikaa (eli n. 10€ haha kyllä sitä suhteellisuuden taju vaan himmenee, toisaalta, 10€ = ainakin yksi ruokailu, joten..), mutta kansallislaulumuseoon mentiin ihan sisään asti (ilmainen). Se onkin sellainen paikka, minne ihan jokainen ei eksy, oli meinaan ainakin omasta näkökulmasta aika kaukana kaikesta olennaisesta ja keskellä ei mitään, eikä aihekaan ole ehkä se kaikkein houkuttelevin.
   Budjetti tuli vastaan myös kun mentiin retkelle toiselle saarelle (sinne missä Bundin rakennukset seisovat) ja haluttiin mennä ihailemaan maisemia ylikorkeiden talojen näköalapaikoilta. No, meillehän ei 100-200 yuanin (n. 14-28€) hinnat uponnut, joten päädyttiin vaan ihailemaan taloja maanpinnalta. Suomen hinnoissa nyt jälkikäteen ajateltuna, olisihan sitä ehkä halvimpaan taloon voinutkin mennä, mutta varsinkin matkan alussa kitkasteltiin ihan kaikessa ja Kiinan hintatasossa oli noi sisäänpääsyhinnat kyllä ihan kiskureita! Varsinkin "ufotalolle" oli kuitenkin todella pitkät jonot, hei turistit, teitä rahastetaan ihan huolella!
 

Mitäs me sitten loppujen lopuksi tehtiin Shanghaissa? Mm...
- Löydettiin vahingossa Yuyuan old street
- Mentiin lautalla toiselle puolelle jokea
- Kuolattiin vaatekaupoille
- Ajettiin metrolla
- Käytiin Cool Ducks:ssa
- Mentiin froyo-baariin sulkemisajan jälkeen, mutta kukaan ei kehdannut kertoa meille totuutta
- Juotiin Tsing Tao -bisseä
- Oltiin menemättä clubeille (vähän kaduttaa, Shanghain clubit kun kuulemma on tosi hyviä)
- Otettiin bubble teata
- Ylikäytettiin Familymart-ruokakauppaa
- Kuunneltiin huonekaverin kamalaa kuorsausta ja toisen Kauna-ääntelyä
- Istuttiin auringossa
- Pihisteltiin kuluissa
- Poseerattiin ainakin sadassa kiinalaisten kuvassa
- Poistettiin vahingossa kaikki Shanghaissa kuvatut videot

Kiinnitä huomiota oikean alakulman kylttiin :DD Käytiin ihan uteliaisuudesta
kattomassa, mikä se on. Kyltti osoitti vain takaisin autotielle.
 Uusi ja vanha Kiina kohtaavat

Viisi päivää oli vähän turhan pitkä aika Shanghaissa jos ei tehnyt pidempiä matkoja ulos kaupungista. Me ei oltu vielä viritytty oikealle vaihteelle ja ehkä siksi Shanghai menikin vähän ohi. Pekingissä oli helppoa kun mä ja Dave tiedettiin mitä kannattaa nähdä ja mikä on näkemisen arvoista ja oli varsinainen pudotus, kun yhtäkkiä olisi pitänyt tehdä taustatyötä jatkuvasti.
Mielelläni palaisin Shanghaihin vielä joku päivä ja silloin kävisin myös retkellä Yellow Mountainseilla, jotka sijaitsevat 500km Shanghaista.
   Shanghai sopii parhaiten varmaan nautiskelumatkalle, jolla shoppaillaan, syödään ulkona ja tsekataan yöelämää. Kaupungilla oli mun mielestä aika sama fiilis kuin Pekingillä, vaikka siellä näkyykin historia ja politiikka enemmän katukuvassa. Vähän kaduttaa, ettei ns. otettu Shanghaista kaikkea irti, mutta onpahan syy palata kaupunkiin.

Shanghain vlogi:


Tai linkillä TÄSTÄ
2 kommenttia on "Shanghain valot"
  1. Olipa kiva postaus rehellisyytensä vuoksi! :) Mä olen itsekin kuullut Shangaista juurikin samaa; bisneskaupunki, jossa viihdettä tarjoaa vain yöelämä. Olemme harkinneet käyvämme Shanghaissa esim. latoverin muodossa kun reissaamme Ausseihin ja se tuntuu olevan hyvä vaihtoehto jos kaupungissa ei tosiaan ole kummemmin nähtävää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ainakin meille 5pv oli liian pitkä aika Shanghaissa. Jos olisin lähtenyt heti toisena päivänä, en olisi menettänyt sinällään mitään :D Bund on upea ja näkemisen arvoinen, muusta en sitten ookaan niin varma.

      Poista