Orientation Week + First Day of School

maanantai 22. elokuuta 2016

Koulu alkoi IFT:ssä epäpaikallisille (????) oppilaille viime maanantaina sopeutumisviikolla. Ohjelmassa oli paljon "luentoja" eri aihepiireistä liittyen koulun toimintaan, Macauhun sopeutumiseen ja käytännönasioihin, mutta myös hauskempia aktivieetteja, kuten "chef for a day" ja Macaun kiertely. Maanantaista ja tiistaista puhuin hieman jo viime postauksessa, joten aloitan keskiviikosta.

Keskiviikko 17.8.

Päivä alkoi luennolla opiskelijahostellin asioista. Milloin maksetaan vuokraa, mihin ongelmista ilmoitetaan, mitkä ovat säännöt, jne. Täällä ollaan aika konservatiivisia joissain asioissa ja pojilla ja tytöillä on omat kerrokset, joihin toinen sukupuoli ei saa mennä (taitaa olla kyllä aika yleinen käytäntö ulkomailla) ja yökyläläisiä ei saa olla, edes samaa sukupuolta tai perheenjäseniä. Hinta-laatusuhde on kuitenkin niin hyvä hostellissa, joten en valita mistään.
   Kahden luennon (en kuollaksenikaan muista mitä toisessa oli aiheena, mutta se puhukoon puolestaan) oli aikaa tutustua koulun kerhoihin. Nämä kerhot eivät kuitenkaan olleet niinkään harrastus-juttuja, vaan järjestelypuolta. En liittynyt mihinkään, mutta kielimuurikin esti pari paikkaa (vaikka koulu on englanniksi, ovat jotkut aktiviteetit tms kiinaksi tai kanttoniksi).
   Väliajalla lähdettiin Victorian ja hänen kämppiksen (en ole vieläkään ihan varma nimestä....) kanssa Lou Lim Leoc -puistoon, josta tuli niin vahvat Kiina-vibat, että hetkeksi unohdin olevani Macaussa.


Iltapäivällä oli odotettu "Chef for a day" -aktiviteetti. Pistimme päälle essut ja katsoimme kokki-open (koulussa Culinary Arts Management -linja) demonstraatiota tehdä jotain portugalilaista jälkiruokaa. Ihan hirveästi ei päässyt itse tekemään kun tarvikkeita oli rajoitetusti, mutta odotellessa juttelin sitten opettajalle, joka oli espanjalainen ja kiinnostunut (kuten moni muukin :D), kuinka päädyin tänne opiskelemaan.
   Kokkaamisen jälkeen saatiin syödä todella täyttävä ateria, jossa oli pääruoka, keitto, salaatti, juoma ja jälkiruoka-kakku! Nam ja extra-nam, koska ei tarvinnut maksaa.. #opiskelijaelämä.


Torstai 18.8

Mentiin maahanmuuttovirastoon tekemään opiskelijaviisumi-hakemukset avustajien kanssa. Siellä vierähtikin mukavat reilut kaksi tuntia. Valmis viisumi pitää hakea omatoimisesti parin viikon kuluttua ja tulevina vuosina koko prosessi pitää tehdä itse. Minäkään en ole byrokratian ja tärkeiden asioiden hoitamisen ystävä, mutta eiköhän tämä tästä..

Iltapäivällä oli IFT:n virallinen alkamistilaisuus. Sitä ennen valikoituja henkilöitä kuvattiin videolle ja haastateltiin. Voitte arvata kaksi kertaa osuiko arpaonni minuun. En kyllä ihmettele yhtään, että koulu haluaa tuoda esiin, että heillä on over seas student, joka ei ole vaihtari. Ja videon ansiosta tutustuin Christaliin, joka on mun kanssa samassa pääaineessa ja todella mukava ja sain lahjaksi koululta koulun oman USB-tikun. Win.

(Ei mun ottama kuva)

Perjantai 19.8.

Meidät jaettiin kiinan- ja englanninkielisiin ryhmiin ja lähdimme turistikierrokselle. Minä, Victoria ja V:n kämppis mentiin enkku-ryhmään, joka koostui pääasiassa vaihtareista. Oli kiva jutella heillekin, yleensä kun ollaan nähty vaan ohimennen ja silloinkin kun ollaan samoissa ohjelmissa, olen istunut kiinalaisten kanssa. Sain kutsun lähteä vaihtarien kanssa Pachaan ladies' nightiin (kolmas kerta jo :D), eikä siitä tietenkään voinut kieltäytyä. Olin kyllä todella maltillinen juomien kanssa, joten se oli puhtaasti vaan sosialisoitumista.

Macau-kierros vei meidän Macau Museumiin (poseeraan oopperatähtenä), Macau Grand Prix -museoon (Mika Häkkinen oli kirjoitettu Mika Hakinnen. Macau, olen pettynyt) ja samoissa tiloissa toimivaan viinimuseoon, jossa 1,5€:lla sai maistella kolmea viiniä. Käytiin myös syömässä koko isolla porukalla todella hyvässä kiinalaisessa ravintolassa. Istuin pöydässä, jossa suurin osa oli vaihtareita ja tämä oli ilmeisesti monelle ensimmäisiä kertoja syödä aitoa kiinalaista ruokaa. Hassua ajatella, että vuosi sitten tyyliin vihasin kiinalaista ruokaa ja nyt söin ahmien ja katsoin paheksuen jos joku nirsoili tai ei uskaltanut laittaa jotain asiaa suuhun ilman tarkkaa tutkimustyötä sen sisällöstä.

 
Viimeinen etappi oli Coloane Village, "vanha kaupunki". Ostettiin egg tartseja leipomosta, joka ne on Aasiaan tuonut, käveltiin rantakatua kirkolle ja temppelille (oli aika ikonista kun kristillinen kirkko ja temppeli sijaitsivat samalla kadulla). Toisella puolella jokea oli Kiina. Niin lähellä, mutta silti aivan eri maailmassa. Meillä on facebook ja uintimatkan päässä ihmisillä sitä ei ole. Ja hassua tuijottaa paikkaa, jonne en pääsisi viisumin puuttumisen takia.
   Ilma oli todella kuuma, enkä nyt puhu mistään Etelä-Eurooppa kuumasta. Kyllä asteita on 30 ja olen itsekin ollut yli 40 asteissa paikassa, mutta täällä et voi paeta auringon lämmöltä varjoon, sillä aurinko ei paista. Ilma vain on niiiiiin kosteaa ja hitaasti, mutta varmasti tappaa sinua koko ajan jos et ole turvassa ilmastointilaitteen piirissä. Onneksi meidän bussi oli hyvin ilmastoitu, vaikka ei se aina ajoissa pelastanutkaan.
 
 
 
Lauantai 20.8.
Challenge day. Onneksi meillä alkoi vasta kahdelta, sillä vaihtareilla alkoi jo kymmeneltä (, vaikka epäilenkin, kuinka moni meni paikalle clubbailun jälkeen). Aktiviteetti olikin kiinaksi, joten olin puolet ajat aivan pihalla, 1/4 ajasta aika pihalla ja loppu aikana ymmärsin jotain jos joku käänsi. Onneksi Victoria jaksoi olla tulkkina.
   Ensiksi pelattiin peliä, jossa naiset olivat 50snt ja miehet 1€ ja sitten huudettiin rahasumma ja meidän piti muodostaa ryhmiä, joiden jäsenien yhteissumma on vaadittu arvo. Häviäjät joutuivat laulamaan, tanssimaan tai tekemään jotain muuta. Itse olin kerran häviäjien joukossa, mutta meitä oli onneksi paljon, enkä joutunut esiintymään yksin, kuten yksi poika (vieläpä kahdesti!)
   Rahaleikin jälkeen jaettiin meidät ryhmiin ja piti juosta ympäri koulua tekemässä tehtäviä. Ei paras aktiviteetti Macaun ilmastolle, ei. Meidän ryhmä tuli tokaksi ja voitettiin pussillinen ruokaa, joka jaettiin kuuden henkilön kesken.

Maanantai 22.8. - Ensimmäinen kunnon koulupäivä

Ensimmäinen oppituntini oli eksoottisesti japania. Sen jälkeen oli Economicsia, jotain todella tylsää tietokone-juttua ja viimeisenä Principles of Management. Kaikki opettajat olivat todella kivoja ja vaikuttivat hyviltä. Varsinkin Economics sai heti huomioni, koska opettaja antoi tosielämän esimerkkejä ja käytti hyväkseen Kiinaa, Suomea, Macauta ja Englantia (kaksi vaihtaria sieltä kurssilla) tuodakseen asiat läheisimmiksi. Opettaja oli muuten australialainen ja meidän koulussa on muutenkin länkkäriopeja.

Seuraa mulle löytyi tunnilla kuin tunnilla ja käytävillä tuli moikattua paljon ihmisiä. En voisi kuvitella sopeutuneeni uuteen kouluun yhtään paremmin. Christal on kanssani monella kurssilla, sillä ainakin ensimmäisenä vuotena moni kurssi suoritetaan oman luokan kanssa, mikä oli todella kivaa. Menimme myös kotiin samaa matkaa, sillä hän asuu myös Taipan saarella (kotona, macaulainen kun on).

Opettajat pelottelivat meitä vähän sillä, kuinka paljon tekemistä tulee olemaan kursseilla ja kuinka läsnäolojen pitää olla vähintään 80% (mulle ei mikään ongelma, ellen saa kamalaa sairautta päälleni). Onneksi oma lukkarini on "helppo", koulua 10:00-16:50 tai 11:30-16:50. Kavereilla on 8:30-18:00! Olin erittäin järkyttynyt kuullessani, mutta mitä muutakaan Aasialta odotin...
   Täällä koulun ja koulun lisäaktiviteettien, kuten jonkun urheilulajin, kielikerhon, valokuvauksen jne, lisäksi ei ole hirveästi muuta elämää. Jotenkin oudosti se ei hirveästi haittaa minua. Jos sama juttu olisi meneillään Suomessa, en ikinä pysyisi järjissäni, mutta kun minä, ja kaikki muutkin, ovat tulleet opiskelemaan ja pääasiassa vain opiskelemaan, on ihan eri ilmapiiri. Jos olisin tottunut elämään Macaussa chillisti, voisi olla ongelmia sopeutua, mutta kun minulle Macau on opiskelupaikka, on heti erilainen asetus päällä. Ja muutenkin, haluan menestyä hyvin, tällä koululla on suora vaikutus tulevaisuuteeni.

Koulukirjoja ei ilmeisesti tarvitse ostaa monessakaan aineessa, mikä on mahtavaa. Ei vain rahankulun takia, mutta en halua miljoonaa kirjaa huoneeseeni viemään kaikkea tilaa ja tuomaan ongelmia kun huone pitää kesäksi tyhjentää. Vielä pitäisi silti löytää kirjakauppa, jotta saan ostettua vihkoja. Eipä sitä koskaan tule ajatelleeksi, miten vaikeaa uudessa maassa voi olla hah.

Mutta joo, kohta tämä jo-väsynyt hipsii untenmaille (kello 21:00, itkeäkkö vai nauraakko..?). Kirjoittelen enemmän koulusta sitten kun siitä on enemmän kokemusta!

Kouluruoka Macau style - 2€ nuudelikasasta. Valintana oli myös toista lämmintä ruokaa, kahta salaattia, leipiä, keittoa ja jälkkäriksi kakkua tai suklaamoussea. Itse pysyin terveellisellä linjalla, vaikka jälkkärit maksavatkin vain houkuttelevat 70snt!
6 kommenttia on "Orientation Week + First Day of School"
 1. Naisen euro lienee Macaussa 50snt heehee. Ja ihanaa toi aasialaisten peace-merkin näyttö :--D "Win." Love the sarcastic way of writing, thanks bye.

  Terveisin Biggest Fan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki nauroin tolle mite just naiset oli se vähempi raha :D ei Suomessa ois laitettu noin päin. Ja peace-merkki on rakkaus <3 onneks täällä ymmärretään sen päälle haha.

   Kiitos kommentistasi my biggest fan ❤️❤️

   Poista
 2. Koulu ku on englanniksi niin miten hyvin aasialaiset opiskelijat puhuu sitä englantia? :)
  Ja tosi ihanan ja lämpimän näköistä! Näyttää ja kuullostaa niin paljon paremmalta kun tää Lapin jatkuva sade ja +10 (välillä vaan +6) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein kaikki puhuvat suht sujuvaa englantia, ei tietenkään täydellistä, vaan tekevät jotain pieniä kielioppivirheitä ja hakevat välillä sanoja. En koe mitään kielimuuria ja vaikka jotkut onkin ujompia puhumaan, ei se koskaan ole estänyt mitään keskustelua. En tiedä sitten tuleeko ongelmia jos tehdään jotain kouluprojektia, joka vaatii vaikeampaa sanastoa.

   Voi ei, miten siellä on jo noin kylmä! Täällä on kyllä hyvä, kun aina kun alkaa ärsyttämään liika kuumuus, pitää muistella Suomea ja tulee heti parempi mieli.. :D

   Poista
 3. Hei apua, kuulostaa superhauskalta! En oo nyt vähään aikaan seuraillu mitään blogeja niin oon jo unohtanu... onks ne kaikki tunnit englanniks sulla? Ja mitä kieliä sä opiskelet siellä? :) Sisältyykö siihen esim. portugali ja/tai kiina tms? :) Ihan superisti voimia nyt opiskeluihin ja kaikkiin nuihin alkujärjestelyihin! Mä oon vielä vajaan kuukauden Suomessa ja suuntaan sitten uuteen kotiin Madridiin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki tunnit on koko koulussa englanniksi. Vieraaksi kieleksi sai valita portugalin, japanin tai mandariinin (mandariinin sai ottaa vaan jos osaa jo kanttonia -> eli osaa kaikki merkit). Ite valitsin japanin :) asuntolassa järjestetään kyllä alkeismandariinin tunteja mulle epäselvästä päivästä lähtien ja koreaakin voi opiskella "extra curricular activityna".

   Onnea sinnekin kaikkiin viimeisiin elelyihin Suomessa ja sitten muuttoon!! :)

   Poista