Ensi kertaa Kap Verdelle? Huomioi nämä asiat

keskiviikko 10. huhtikuuta 2019
Kap Verde on otollisesta sijainnistaan huolimatta vielä varsin vieras kohde monelle suomalaiselle. Meille se valikoitui kohteeksi juurikin miellyttävän ilmaston, suht. lyhyiden lentojen ja eksoottisuudensa takia. Espanjasta tehtyä Marokon päiväretkeä lukuunottamatta oli tämä kaikkien ensimmäinen kerta Afrikassa.

Koska lomamme ajankohta oli joulu, olivat pakettimatkojen hinnat pilvissä jo kesällä ja näin totesimme omatoimimatkan olevan ainoa vaihtoehto. Jos matkustaa sesonkien ulkopuolella, voi KV:lle päästä edullisesti pakettimatkoilla, mutta silloin (omien tutkimusten mukaan) kohteina ovat vain ne kaikkein turistisoituneimmat saaret. Omatoimimatkan suoman vapauden siivin päätimme matkustaa pääkaupunkiin Praiaan, Santiagon saarelle, jossa on enemmän paikallista kulttuuria ja vähemmän pohjoismaisia turisteja.

Kokemukseni Kap Verdellä tosiaan rajoittuvat Santiagolle ja erityisesti Praiaan ja luonnollisesti saarien välillä voi olla eroja.


Viisumi
Meidän visiitillämme (joulukuussa 2018) viisumi hankittiin vasta Kap Verdelle saavuttaessa passitarkastuksen yhteydessä. Se maksoi 25€/henkilö ja salli kuukauden oleskelun maassa. Pikaisen googlauksen perusteella vuoden 2019 alusta asti EU-kansalaiset voivat oleskella KV:llä kuukauden (?) ilman viisumia, mutta joutuvat maksaa lentokenttäveron 31€. Koska säännökset saattavat muuttua, kannattaa viimeisimmät tiedot selvittää aina henkilökohtaisesti.

Valuutta
Kap Verdellä on käytössä escudo-niminen valuutta (CVE), jota ei voi vaihtaa ulkomailla, eikä sitä myöskään saa viedä pois maasta (ja mitäpä tekisit rahalla, jota et voi käyttää). Me vaihdoimme hieman escudoja lentokentällä olevassa rahanvaihtopisteessä ja myöhemmin nostimme niitä pankkiautomaateista. Euroja voi käyttää monissa paikoissa, mutta ei kaikkialla. Varaudu euroilla maksaessa pulittamaan enemmän kuin paikallisella rahalla. Ota myös huomioon, että pankkikortit eivät käy kaikkialla, joten käteistä kannattaa aina olla mukana.


Aikaero
Kesällä Kap Verdellä kello on 4 tuntia vähemmän kuin Suomessa, talvella 3. Menomatkalla paikalliseen aikaan on helppo sopeutua päivää venyttämällä, mutta ainakin itselleni on vaikeampaa päästä rytmiin itään päin lennettäessä, eli Kap Verden tapauksessa Suomeen palattaessa. Aikaero ei kuitenkaan ole hirveän suuri, joten jet lagin ei pitäisi kiusata pitkään.

Kieli
Kap Verden virallinen kieli on portugali, jonka lisäksi moni puhuu kreolikieliä. Turistien kanssa työskentelevät henkilöt osaavat englantia, mutta ainakaan Santiagon saarella paikalliset ihmiset eivät, myöskään taxikuskit. Ranska tuntui olevan monen hallussa ja se olikin meillä apuna kielimuurin iskiessä.

Lennot & Stopover
Lomalentojen lisäksi Kap Verdelle pääsee muita reittejä. Helsingistä Praiaan paras yhteys on luultavasti TAP Portugalin tarjoama lento Lissabonin kautta. Yhtiön omilta sivuilta varattaessa voi matkaan yhdistää ilman lisäkuluja stopoverin Lissabonissa tai Portossa. Me päätimme viipyä Lissabonissa kaksi yötä menomatkalla ja siinä ajassa ehti nähdä kaupunkia ihan kivasti.

Lento HKI-Lissabon kesti melkein 5 tuntia ja Lissabon-Praia 4,5h. Pysähdys puolessa välissä matkaa oli ihan virkistävä, mutta liian lyhyttä vaihtoa ei kannata ottaa. Lissabonissa pitää hankkiutua EU:n sisäisten lentojen alueelta sen ulkopuolisten lentojen alueelle molempiin suuntiin mennessä ja mm. käydä turvatarkastuksessa uudestaan. TAP ei todellakaan ole mikään luxusyhtiö, mutta kyllä sillä perille pääsee.

HUOM! Vaikka olemme kokeneita matkaajia perheeni kanssa, onnistuimme jotenkin mokaamaan lentojen varauksessa ihan huolella, emmekä lisänneet lippuihin matkalaukkuja. Tämä kävi ilmi vasta Helsinki-Vantaalla ja maksoi maltaita, sillä meillä kaikilla oli tietysti omat laukut (, joista yhden heivasimme Lissabonissa kuluja välttääksemme työntekijän vinkistä) ja jokaiselle lennolle piti maksaa uudet laukut erikseen. Ja mitä olisi käynyt, jos koneessa ei olisi enää ollut tilaa tavaroillemme..? Älkää siis olko yhtä tyhmiä kuin me ja tarkastakaa matkalaukut varausta tehdessä!!!


Lentokentältä hotellille
Santiagon lentokenttä oli pieni, eikä sieltä kulkenut hirveästi länsimaalaisia turisteja. Aurinkoon astuessa ei taxeja näkynyt missään. Oranssipaitaisia työntekijöitä sen sijaan oli kaikkialla ja he hyvin nopeasti tulivat "auttamaan" matkalaukkujemme kanssa. Taxit löytyivät minuutin kävelymatkan päästä rakennuksen kulman takaa (pääsisäänkäynniltä oikealla) ja sinne olisi todellakin päässyt omin avuin. Oranssipaidoille piti tietysti maksaa palkkio. Fresh out the plane, valuuttakurssit eivät olleet aivan hallussa ja taisimme maksaa pojille hieman odotettua enemmän.

Taxit
Taxit ovat Kap Verdellä edullisia ja niiden kyytiin pääsee tien vierestä huitomalla. Itse toimin Kiinasta opitulla tavalla, jossa käsi nostetaan yläviistoon ja kämmenellä "taputetaan" ilmaa. Tämä näytti toimivan paremmin kuin muut käsimerkit. Käytimme aina virallisia taxeja, jotka tunnisti katukuvasta kyllä helposti. Mittari rullaamaan ja kaikki menee hyvin.

Paikallinen vesi
Kap Verdellä ei voi juoda kraavavettä ja jopa hampaat suositeltiin pesemään pullovedellä. Emme kokeilleet onneamme tässä suhteessa. Ravintoloissa emme syöneet salaattia (pesty kraanavedellä) ja juomista heitimme pois jääpalat. Kerran smoothiessani oli kyllä seassa jäätä, enkä saanut vatsapöpöä sen juotuani. Toisaalta, vatsani on varsin rautainen Aasiassa asumisen jäljiltä :D


Ilmasto
Asia, josta meitä varoiteltiin etukäteen oli tuulisuus. Ja voin varoittaa myös teitä kaikkia siitä, että Kap Verdellä on tuulista. Ja tarkoitan, että oikeasti tuulista. Muuten oli aurinkoista päivittäin ja asteet pyörivät siinä 26-30c, vaikka oli talvi. Auringonlaskun jälkeen oli hieman viileämpää, mutta ottakaa huomioon, että asun Etelä-Kiinassa, joten standardini ovat hieman erilaiset. Kuulemma Kap Verdellä asteet eivät vaihtele hirveästi vuodenajoista riippuen, mutta paikalliset olivat selvästi omalla mittapuullaan talvitamineissa.

Kap Verden saaret
Kap Verde on saarivaltio, joka koostuu kymmenestä saaresta ja pienemmistä saarekkeista. Saarista tunnetuimmat ovat Sal, Boa Vista, Fogo, São Vicente ja Santiago. Erityisesti kaksi ensimmäistä ovat turismiin keskittyneitä ja niissä ei ilmeisesti resorttien lisäksi ole hirveästi mitään. Santiago on kuulemma kaikista afrikkalaisin ja siellä asuu 75% väestöstä. Netistä löytyy paljon hyviä vertailuja eri saarien välillä. Niiden ja lentoyhteyksien perusteella koimme Santiagon olevan sopivin meille.

Saarihyppely on mahdollista Kap Verdellä, mutta tähän soveltuvia lauttoja ei saarien välillä oikein kulje. Merenkäynti voi myös olla kovaa. Vanhempani juttelivat hotellilla pariskunnan kanssa, joka oli käynyt Santiagon läheisellä pikkusaarella päiväretkellä. He olivat jonottaneet kuudelta aamulla lippuja rahtialukseen, jolla eläinten kanssa pääsivät kohteeseen. Lähisaarille on siis mahdollista mennä meritse, mutta se ei ole hirveän yleistä eikä kaupallistettua.

Varmasti toimivin tapa kulkea saarelta toiselle on lentäminen. Olen kuitenkin sellaisessa käsityksessä, että lentoja perutaan jatkuvasti lyhyelläkin varoitusajalla ja ne ovat myös myöhässä usein.


Turvallisuus
Vaikka kuulemma turvallinen kohde Afrikassa, oli minulla kaikista käymistä paikoistani turvattomin olo Kap Verdellä. Tämä ei tarkoita, että meitä olisi uhkailtu mitenkään tai mitään vastaavaa. Aasia on sellainen pumpulikehto tässä suhteessa, että ehkä olen vain "piloille lellitty". Kännykkää tai muuta arvotavaraa ei voinut pitää esillä ja pimeän tultua en halunnut liikkua ilman taxia. Hotellimme vieressä oli köyhempi alue, joka vaikutti asiaan suuresti.

Santiagon saarella turismi ei ole samalla tavalla vakiintunutta kuin muilla saarilla ja saimme osaksemme paljon huomiota. Saarikierroksella tuli joissain paikoissa sellainen fiilis, että en todellakaan haluaisi olla täällä ilman kuskiamme. Minusta saimme osaksemme vähemmän huomiota kulkiessani kahdestaan siskoni kanssa, vanhemmat taas sanoivat sopeutuvansa massaan paremmin ilman meitä. Ken tietää, ehkä nelihenkinen valkonaamojen joukko oli se suurin huomionaula. Näimme kuitenkin kaupungissa paljon eurooppalaisia lapsiperheitä, jotka näyttivät nauttivan olostaan.

Kannattaako?
Tämä on hyvin subjektiivinen kysymys ja jokaisen kokemus on erilainen. Tähän saumaan meille Kap Verde oli täydellinen kohde. Se ei ehkä tarjonnut rantaloikoilua samalla tavalla kuin olimme olettaneet (muilla saarilla on enemmän paratiisirantoja), mutta pääsimme näkemään aivan uutta ja erilaista kulttuuria. Rento, "no problem" -asenne oli tarttuva ja paikallisten ainainen tanssiminen ja musisointi saivat hymyn huulille kerta toisensa jälkeen. Rehellisesti sanottuna itselleni suurin miinus oli se, ehkä turha, turvattomuuden tunne.

Minusta Santiagon saari sopii hyvin jo ne yleisimmät paikat nähneelle tai muuten vain seikkailua etsivälle. Se on suht. lähellä Suomea ja takaa helteet talvellakin. Kap Verde on kuulemma hyvä ensikosketus Afrikkaan sen ollessa huomattavasti eurooppalaisempi kuin itse mantereen valtiot. Ruoka oli yllättävän epä-eksoottista, enimmäkseen kalaa, riisiä, perunaa ja papumuhennoksia. Hintataso ei ole yhtä alhainen kuin esimerkiksi Thaimaassa, mutta illallisen tuoreella kalalla hieman hienommassa ravintolassa saa noin 20€/pärstä juomineen jälkiruokineen kaikkineen.

Matka Kap Verdelle on asia, jota tulen muistelemaan koko loppu elämäni. Lähtisinkö sinne uudestaan? Luultavasti en. Kadunko matkaa? Ehdottomasti en.

4 kommenttia on "Ensi kertaa Kap Verdelle? Huomioi nämä asiat"
 1. Tosi mielenkiitoinen postaus taas! Musta on niin kiva lukea paikoista, joista en itse tiedä yhtään mitään - saa aina uusia ajatuksia sen suhteen, että mihin vois suunnata ehkä itsekin. Ja kiva, että tuot esille myös niitä ei niin ruusuisia puolia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että ainakin joku tykkää lukea tällaisia postauksia :D Mustakin on aina kiva kuulla itselle vieraista paikoista.

   Poista
 2. Kiitos tästä postauksesta!! Olen lähdössä ensi jouluna Cap Verdelle, joten todellakin tuli hyvään saumaan :) En muista saaren/paikan nimeä jonne olemme menossa oman perheen sekä tuttava perheen kanssa, mutta veikkaan että se on juurikin joku turistimesta, sillä majoitumme resortissa - toivottavasti se auttaa myös siihen, ettei tuntisi oloa niin turvattomaksi.

  http://www.jennijulia.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että postauksestani on hyötyä jollekin! :D Uskon myös, että menette turistimmalle saarelle, sillä en itse ainakaan bongannut yhtään resorttia Santiagolla. Mitä luultavimmin teidän kohteessa turisteihin on jo totuttu ja turvallisuuskin on parempaa.

   Hyvää matkaa jo näin etukäteen! :)

   Poista