Matkailusnobbailu ja ikuinen turisti vs traveler -keskustelu

perjantai 26. huhtikuuta 2019

Oletko oikeasti käynyt Ranskassa, jos olet nähnyt vain Pariisin turstipaikat? Entä voitko kutsua itseäsi matkailijaksi, jos yövyt viiden tähden resorteissa? Onko Kanariansaarilla käyminen sosiaalinen itsemurha?

Matkailusnobbailu on sitä kun arvotetaan muiden matkustustapaa ja/tai -kohdetta. Kun Thaimaahan kahdeksi viikoksi matkustamista pidetään synonyyminä seikkailunhaluttomuudesta ja kun kohdemaiden pitää olla mitä eksoottisimpia, jotta saa kutsua itseään matkailijaksi turistin sijasta. Tiedättekö ne elämäntapamatkaajat, jotka eivät vahingossakaan hengaile omanmaalaistensa kanssa ja yöpyvät vain hostelleissa tavallisten turstialueiden ulkopuolella? Ne, jotka tuhahtavat ylimielisesti jos lähdet Barcelonaan Papua Uuden Guinean sijasta? Ja auta armias, jos kutsut tälläistä ihmistä turistiksi. Ei. Hän on traveler.


Itse syyllistyn myös matkailusnobbailuun. Tykkään nähdä vähempi-turistisia paikkoja ja helposti sitä arvottaa jonkun toisen matkaa esim. Dubaihin (Dubai on kyllä ihan oikeastikin ongelmallinen paikka, joten se minulle suotakoot). On kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään, miksi ajattelee Phu Quocin olevan parempi kohde kuin Phuket. Ja Phu Quoc ei todellakaan edes ole oikeasti mitenkään tuntematon paikka ja vaikka se minun käydessä olikin turistimattomampi kuin nykyään, järjestettiin sinne jo silloin pakettimatkoja Suomestakin. Hyvä aika laskeutua alas valtaistuimelta.

Jos tarkkoja ollaan, en ole koskaan edes käynyt oikeasti harvinaisessa paikassa. Miksi silti koen olevani "parempi" kuin joku joka menee Alanyaan? Minä en tykkää olla niissä kaikkein turreimmissa paikoissa ja tavata muita suomalaisia joka kadun kulmassa, mutta mitä väliä jos joku muu tykkää siitä? Matkailukokemukseni Taipeissa ei ole arvokkaampi kuin jonkun toisen matka Splitissä. Ei ole "oikeaa" tai "väärää" tapaa matkustaa (kunhan ei tue eläinrääkkäystä, lapsiprostituutiota jne), joten miksi me haluamme snobbailla ja olla muita "parempia" matkailussa?


Matkailu avartaa. Ja mitä kauemmas lähdet, sitä enemmän opit. Ei kuitenkaan ole mitään hyötyä omata ajattelutapaa, että vain Euroopan ja jopa Aasian "peruskohteiden" ulkopuolella voi nähdä jotain aitoa. Miksi reppureissailu on jotenkin parempaa kuin pakettimatkailu? Miksi "off the beaten track" on oikeaampi tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin kuin kuuluisien turistinähtävyyksien perässä juokseminen? Matkailu on opettavainen ja silmiäavaava kokemus kohteesta tai matkatavasta riippumatta. Ja ne turistinähtävyydet ovat useimmiten ihan syystä niin suosittuja.

Matkailusnobbailu(ni) on mennyt niin pitkälle, että en melkein halunnut mennä Balille, vaikka se tähän väliin oli täydellinen kohde minulle. Tuntui melkein jopa nololta kertoa ihmisille, että lähden kuukaudeksi reppureissaamaan Balille, kun saatavillani on niin monia "coolimpia" kohteita. Mutta miksi Balilla reissaaminen jotenkin vähentää reppureissuni uskottavuutta? Ja miksi ihmiset olettavat, ettei Balilla ole mitään muuta kuin roskaisia rantoja, turisteja ja smoothie bowlseja? En ole vielä edes käynyt koko paikassa, mutta taustatutkimusta tehneenä voin sanoa, että Bali on paljon muutakin kuin nuo asiat! Turha tuomita mitään kohdetta. Bali tuskin on enää yhtä autenttinen kuin ennen, mutta se ei tarkoita, ettei siellä voisi pitää kivaa lomaa ja nähdä aitoa elämää. Ja olisiko niin kamalaa jos en edes välittäisi kohteesta, kunhan saisin maata rannalla päivästä toiseen?


P.s. Saako Balilla käynyt sanoa käyneensä Indonesiassa? Tämäkin on yleinen väittelynaihe traveler-piireissä. Antakaa ihmisten olla ja matkustaa miten haluavat :D Tämä huomio on tietysti osoitettu myös itselleni. Ollaan kaikki vähän vähemmän matkailusnobeja.

Mitä ajatuksia teillä on aiheesta? Kuka saa kutsua itseään travelleriksi? Onko yksi tapa matkustaa parempi kuin toinen?
6 kommenttia on "Matkailusnobbailu ja ikuinen turisti vs traveler -keskustelu"
  1. Mun käsittääkseen iso osa tästä kekustelusta keskityy nimeen omaan ns. snobimatkailun epä-eettisyyteen? Kun yövytään viiden tähden hotelleissa rahat menee yleensä joko suurille kansainvälisille firmoille tai maan eliitille paikallisten yrittäjien sijaan. Sama pätee pakettimatkoihin missä palvelut ja retket ostetaan yleensä matkanjärjestäjän kautta eikä paikallisten toimijoiden. Liikaturismi on myös valtava ongelma Euroopan suurkaupungeissa siihen pisteeseen saakka että paikallisten on pakko muuttaa kaupunkien laitamille tai ulkopuolelle kun rikkaat ostavat asuntoja airbnb käyttöön ja turre-alueiden vuokrat nousevat pilviin. Tietty traveller hommissakin on omat ongelmansa varsinkin kun reissut väännetään super pienellä budjetilla mitkä ei myöskään lisää rahavirtoja paikallisten taskuun, mutta noin yleisesti ottaen väittäisin vähemmän suosittuihin kohteisiin matkustamisen ja traveller-tyylin usein eettisemmäksi tavaksi matkustaa kuin viiden tähden lomat. Mut tietty suurellakin budjetilla voi tehdä eettisiä valintoja ja isoihin turistikohteisiin voi lähteä kun vaan pitää mielessä siihen liittyvät ongelmat ja pyrkii niitä välttämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä pointteja! Matkailusnobbailu voi tosiaan viitata myös näihin asioihin. Itse pyrin parhaani mukaan tukemaan paikallisia aina matkustaessa ja esim. Balilla tulen yöpymään paikallisten pyörittämissä pienissä airbnb:ssä ja guesthouseissa.

      Massaturismi (tai no, sen vaikutukset) on kyllä suuri ongelma ja se on pilannut monia kohteita. Pelkästään oman elämäni aikana olen todennut Barcelonan muutoksen ja ero on varmasti vielä suurempi pidemmältä aikaväliltä. Kaupunkien aitouden ja paikallisen elämän katoaminen on yksi turismin huonoista puolista. Mielenkiintoista nähdä, miten näihin asioihin keksitään ratkaisuja tulevaisuudessa. Nythän jo jotkut kaupungit ovat ottaneet käyttöön lisämaksuja/turistiveroja.

      Poista
  2. Itelle ei oo kyllä merkitystä noilla termeillä, koen et jos matkalle lähtee, on TURISTI riippumatta siitä nukkuuks omassa teltassa tai luxusresortissa ja oli millasella budjetilla tahansa liikkeellä.

    Eikä oo pakko lähtee ees kauas matkoille, oon ite tehny turistireissuja naapurikaupunkiin Helsinkiin :)

    En tiedä onko sukupolvella/iällä myös merkitystä et pitää jotenkin jaotella matkailijoita joihinkin lokeroihin :)

    Proud to be a turre!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskintahan tässä keskustelussa on nimenomaan se, että by definition jokainen matkalle lähtevä on turisti muusta riippumatta :D Jotenkin turisti-sanasta on tullut negatiivissävytteinen ja itsekin olen huomannut kutsuvani itseäni turreksi vain silloin kun teen jotain typerää tai stereotyyppisen "turistista" kohteessa.

      Tämä identiteettien luokittelu tuntuu kyllä olevan yleisempää nuoremmilla sukupolvilla. Ehkä koska vielä etsitään paikkaa maailmassa - kuvainnollisesti ja kirjaimellisesti :DD

      Poista
  3. Samaistun niin kaikkeen mitä kirjoitat! Myönnän, että itsekim syyllistyn jonkin verran matkailusnobbailuun vaikka en haluaisikaan. Selaan instagramia ja näen tuttujen kuvia viikon pakettimatkalta Kreikkaan ja mietin itsekseni että no onhan minulla paljon coolimpia reissuja kun teen paljon itse järkättyjä reissuja esimerkiksi Aasiaan. Mutta en tykkää itsessäni tästä piirteestä ja yritänkin muuttaa ajatusmaailmaani tämän suhteen koska jokainen matkustakoon sinne minne haluaa ja miten haluaa!

    Ite olin just kuukausi sitten reissaamas kaks kuukautta kaakkois-Aasias ja ensimmäisessä hostellissa Singaporessa käyty keskustelu saksalaisen hc-reppureissaajamiehen kanssa jäi vaivaamaan koko loppumatkaksi. Mies kertoi kertomistaan kaikista seikkailuistaan joissa oli suurinpiirtein autiolla saarella asunut ja sitten kovasanaisesti arvosteli minua ja ystävääni kun esimerkiksi Malesiassa olimme menossa turistikohteisiin Kuala Lumpur ja Penang :D Tuli niin sellainen olo että miksi me edes ollaan täällä kun ei kerta reissata niissä oikeissa, ah niin autenttisissa paikoissa joissa näkee sitä "oikeaa" kulttuuria. Ja siksi matkailusnobbailu on musta ongelmallista. Jokainen voi mun puolesta snobbailla päänsä sisällä niin paljon kuin haluaa, mutta onko sitä pakko mennä sanomaan muille päin naamaa kun parhaassa tapauksessa vain pilaa toisen matkan. Suosituksia saa aina antaa ja niitä onkin kiva saada, mutta se on vähän eri asia.

    Ja siis toi mitä sanoit Balista on niin aamen. Matkakaverini halusi ehdottomasti Balille ja vietettiin sitten siellä meidän kaakkois-aasian matkasta vipat pari viikkoa. Mun mielestä oli jotenkin noloa kertoa ihmisille että olin menossa niinkin mainstream kohteeseen kuin Bali ja huomasinkin, että aina kun kerroin reissustamme luettelin kaikki muut paikat ylpeinä ja sitten Balin perään täytyi lisätä jotain siitä kuinka täytyy olla kunnon suomalainen massaturisti tai jotain vastaavaa, että kaikki varmasti tietäisivät että tiedän kyllä itsekin, ettei Bali ole samalla tasolla kuin muut matkamme kohteet. Vaikka miksei se olisi? Joo onhan siellä hirveästi turisteja ja pohjoismaalaisia lappaa sisälle ovista ja ikkunoista nauttimaan auringosta ja smoothie bowleista. Mutta Bali on suosittu syystä. Se on aivan mahtava paikka. Ja itse päädyin loppujen lopuksi tutustumaan Balilaiseen tyyppiin eräällä rannalla ja vietin jopa yön hänen kotonaan. Ainakin minulle tämä menee siihen "autenttisten kokemusten" listalle joista matkailusnobbailijat aina jaksaa paasata joten eiköhän niitä saa ihan Balinkin laisesta turistikohteesta :D

    Uskon että me kaikki jotka reissataan vähän keskimääräistä enemmän ollaan jossain määrin matkailusnobbareita mutta se sallittakoon; niin kauan kun pystytään pitään se oman päämme sisällämme. Koska turistejahan me kaikki olemme, haluavatpa travelerit tätä myöntää tai ei

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentista, kiva aina lukea muiden ajatuksia aiheesta! Kaiken lisäksi pyöritään samoilla suunnilla ;)

      Toi sun Singaporen kokemus tuntuu olevan todella yleinen! Itse oon kanssa tavannut tällasia "travelereita", jotka mönkii jotain Sri Lankan peräkujia samalla kun itse kuitenkin pidättäydyn yleisemmissä kohteissa Aasian mittapuulla. Tuleehan siinä vähän alempiarvoinen tunne, vaikka ei pitäisi! Ihan tyhmää muutenkaan arvostella toisten kohteita kun matkailu itsessään on positiivista joka tapauksessa. Vaikka itsekin tähän tosiaan syyllistyn (sentään vain mielessäni). Tärkein ensiaskel on tiedostaa oma käytös ja kyseenalaistaa omia mielipiteitä.

      Mä myös teen tota itsetietoista itseni turreksi kutsumista. Mikä sinällään on ihan turhaa :D Turisteja ovat kaikki ja mitä väliä jos haluaa vähemmän katu-uskottavaan kohteeseen? Kuten sanot, Bali on syystä suosittu. Se vaikuttaa upealta niin kulttuurinsa ja luontonsa kuin myös niiden hemmetin smoothie bowlien puolesta! Itse menen kolmeksi yöksi paikalliseen kylään majoittumaan paikallisen perheen luona, eli Balilla tosiaan on muutakin kuin ne IG-kahvilat (, joissa aion tod käydä myös). Katsotaan millaisiin väittelyihin päädyn tulevaisuudessa puolustaessani Balia hahah!

      Poista