Vinkkini hyviin kouluarvosanoihin

sunnuntai 11. helmikuuta 2018
Kirjoitin aiemmin postauksen koulumenestyksestäni (lue se TÄSTÄ) ja sain kommentin, jossa kysyttiin opiskelutekniikoistani. Nyt kun itsekin olen palannut lomilta takaisin kouluun (itse asiassa olen taas lomilla kaksi viikkoa, kiitos kiinalainen uusi vuosi) ajattelin vihdoin kirjoittaa tämän postauksen. Jospa siitä saisi uusia vinkkejä ja/tai opiskelumotivaatiota edes joku. Osa vinkeistä saattaa olla itsestäänselvyyksiä, mutta kun katson omia luokkakavereitani, harva oikeasti noudattaa niitä. Kerron myös konkreettisista opiskelutavoistani.


1. Kuuntele tunneilla - ja mene niille. Mullistava idea, eikös? Kuten mainitsin, ihmeen moni kuitenkin käyttäytyy kuin se olisi. He lintsaavat aina kun mahdollista ja paikalle raahautuessaankin tuhlaavat aikansa pelaamalla kännykällä tai juttelemalla kavereiden kanssa. Mitä järkeä? Tunneilla on tarkoitus oppia kurssin sisältö, ei päivää ennen koetta. Ja monesti opettajat kertovat asioita, joita ei ole kurssimateriaaleissa.

2. Pakota opettaja muistamaan sinut. Istu sellaisella paikalla, ettet koe houkutusta lusmuilla. Jos opettajalla on suora näköetäisyys sinuun, todennäköisemmin käyttäydyt kunnolla. Eturiveillä istuminen pakostikin tekee naamasi tutummaksi ja poissaolosi huomataan helpommin. Sen takia koet velvollisuutta mennä tunneille. Toinen tapa saada opettajaa muistamaan sinut, on olla aktiivinen tunneilla. Itse pidän huolta, että jokainen opettaja oppii nimeni mahdollisimman nopeasti. Tietysti Aasiassa minulla on etu joukosta erottumisessa, mutta ei nimeäni muisteta vain sen takia.


3. Osta kalenteri ja kirjoita ylös KAIKKI deadlinet ja koe yms päivämäärät. Ja päivitä mukaan kaikki läksyt tai muut työt, joita kurssilla annetaan. Yläasteella ja lukiossa olin aina hukassa läksyjeni kanssa kun kirjoitin ne kyseisen aineen vihkoon tuntimuistiinpanojen perään, mutta yliopistossa olen aina ajantasalla kaikesta kalenterin takia. Näin myös voi ennakoida ja tehdä töitä pois alta, jos tietää kiireiden olevan kulman takana.

4. Suunnittele kokeisiin lukemiset. Itse alotan kartoittamalla jokaisen kokeen sisältämät kappaleet ja sitten vain alan suunnittelemaan milloin luen mitäkin. Tämän aloitan sillä, että edellisenä päivänä opiskellaan aina ja vain seuraavan päivän ainetta. Meillä on vain yksi koe päivässä, joten ei tarvitse huolia siitä. Sitten arvioin, mitkä aineet ovat haastavampia ja vaativat enemmän lukupäiviä. Yleensä luen yhtä ainetta noin neljänä päivänä. Sanomattakin selvää, että lukuni alkavat aina hyvissä ajoin. Tärkeintä aikataulussa on se, että sitä oikeasti noudattaa.


5. Tee siistit muistiinpanot. Itse ainakin koen suurta epä-motivaatiota, jos muistiinpanoni ovat sotkuiset ja epämiellyttävät lukea. Kokeisiin lukiessa teen siistit muistiinpanot koko koealueesta värikorostuksineen, jotta kaikki tärkeät termit ja konseptit on helposti nähtävissä.

6. Käy asioita läpi kavereiden kanssa. Tämä on ainakin Aasiassa todella yleistä ja koeviikoilla kaverukset saattavat pysyä kampuksella 23-24 asti opiskelemassa yhdessä. Itse en aina liity mukaan, koska yleensä olen huomattavasti pidemmällä opiskeluissa kuin kaverini aikatauluni takia. He kun ovat tällaisia viimeisen yön lukumaratoni -tyyppejä suurimmilta osin. Kuitenkin, jos joku on perillä asioista, on yhdessä keskustelusta paljon hyötyä. Monessa päässä on enemmän tietoa kuin yhdessä. Muille asioita selvittäessä myös pakottaa itsensä oikeasti ymmärtämään asian.


7. Kirjoita tunneilla opettajan puheesta lisäselvennyksiä muistiinpanoihin. Esimerkit yleensä avaavat minulle konseptit paremmin kuin mikään muu ja vaikka tunnilla kuinka luulee muistavansa ne kokeeseen lukiessa, ei näin ole. Siksi kynä sauhuten lisään muistiinpanoihini extratietoa ja muistutuksia tunneilla käytetyistä esimerkeistä.

8. Etsi oma opiskelutyylisi. Jotkut oppivat kuuntelemalla, toiset lukemalla, tekemällä tai jollain aivan muulla tavalla. Minä en opi yhtään mitään lukemalla, joten uudelleenkirjoitan kaikki muistiinpanoni kun luen kokeisiin. Kaverini pitävät tätä hassuna, mutta itse sisäistän tiedot kun käyn ne läpi ajatuksen kerran ja kirjoitan ne uudestaan. Joku muu taas voi kirjoittaa saman lauseen kolmesti, eikä silti tajuta sitä. Kannattaa kokeilla eri tyylejä löytääkseen itselleen sopivin.


9. Nuku tarpeeksi. Toinen naurahduksia aiheuttava tapani on nukkua joka yö 8:30-9h. Olen sellainen ihminen, joka ei yksinkertaisesti toimi väsyneenä. Ajatus ei kulje ja haukottelen minuutin välein. Olen huomannut suuren eron, joka virkeänä koulussa oleminen tekee. Suosittelen kokeilemaan edes viikon verran. Moni luokkalaiseni menee nukkumaan 2-4 aikoihin yöllä, sitten nukkuvat tunneilla ja ovat aivan pihalla opituista asioista.

10. Päätä olevasi hyvä opiskelija ja usko siihen. En käske hokemaan peilin edessä "olen hyvä opiskelija" aamuin illoin, mutta muuta asenteesi itseäsi kohtaan. Voit huijata itseäsi. Minä keksin olevani hyvä financial management -oppiaineessa ja erittäin kiinnostunut siitä ja kuinka ollakaan, näin kävi. Kurssin lopuksi pysähdyin ajattelemaan, että olisin normaalisti saanut harmaita hiuksia vastaavasta oppiaineesta, mutta nyt pääsin sen kunnialla läpi. Ja jopa kiinnostuin finanssialasta oikeasti.Nyt kun opiskelun perusteet on kunnossa, on aika oikeasti päntätä. Kirjaa tai muistiinpanoja tuntitolkulla lukeminen on tylsää ja monelle myös lähellä hyödytöntä, joten kannattaa ottaa käyttöön eri tapoja oppia tiedot. Kuten sanoin, ensimmäinen askeleeni on kirjoittaa kaikki kurssin muistiinpanot uudestaan omin käsin ja yliviivata tärkeimmät asiat. Tämän jälkeen vasta alan oikeasti opiskelemaan.

Yleensä opiskelen aikataululla 45min opiskelua+15min tauko x3, tunnin "ruokkis" ja sitten sama pätkä uudestaan. Tästä tulee tauot mukaan lukien kuusi tuntia opiskelua. Joskus luen eri ainetta ruokatauon jälkeen.

Ehdoton ykkössuosikkini opiskeluun on nettisivu ja app nimeltään Quizlet. Ainakaan täällä kukaan muu ei tiedä sitä, mutta en tiedä onko se esim. Suomessa yleisessä käytössä. Aluksi pitää kirjoittaa "kysymykset" ja "vastaukset" listaan, minkä jälkeen saa lukuisia eri vaihtoehtoja tietojen käsittelyyn. Voi tehdä harjoitustestejä, pelata pelejä, opiskella muistikorteilla tai vaikka uudelleenkirjoittaa vastauksia niin pitkään, että saa niistä jokaisen oikein. Ne kysymykset, joihin vastaa väärin, pyörivät niin pitkään, että saa oikean vastauksen. 

Quizlet on erityisen hyvä kielten opiskelussa, mutta joitain osioita voi soveltaa myös muihin aineisiin. Joissain peleissä on vaihtoehto "olin oikeassa", eli vastauksen voi antaa eri sanoin ja saada sen silti oikein. Pitää vain olla tarpeeksi ankara itselleen :DJoskus myös teen ihan perinteisiä muistikortteja käsin. Yksinkertaisesti toisella puolella on kysymys ja toisella vastaus. Macaulaisessa koulutarvikekaupassa myytiin tällaisia värilapukkeita, jotka toimivat muistikortteina loistavasti. Visuaalisena (ja tylsistyneenä) joskus suunnittelen kysymyspakan värit yhteensopiviksi tai teen ne sateenkaaren värien mukaan.

Vaikeiden matematiikan kurssien takia opin hyvään tapaan etsiä netistä lisätietoa aiheista. Youtubesta löytyy vaikka mitä opetusvideoita (englanniksi) ja olen 99.99% varma, etten olisi mitenkään päässyt läpi matikoistani ilman niitä. Yksi suosittelemani kanava on Mathbff, mutta muistaakseni siellä oli videoita vain yhdestä tai kahdesta aihepiiristä. Videoita löytyy monista muistakin aineista. Business-aineisiin Investopedian nettisivu on superhyvä resurssi.


Useimmat meistä eivät ole neroja ja hyvät arvosanat vaativat kovaa työtä. Itse prioritisoin koulun aina ja jos haluaa menestyä, on niin tehtävä. Opiskelen kokeisiin viikkoja, mutta tämä "pidennetty kidutus" voittaa viimeisen yön stressilukemisen mennen tullen. Vihaan sitä tunnetta kun tuijottaa koepaperia, eikä yksinkertaisesti osaa vastata melkein mihinkään. Itse haluan panostaa kouluun puhtaasti menestymisen takia, mutta myös siksi, että haluan haastaa itseäni. Ja nyt kun pikkuhiljaa alkaa miettiä mahdollisia kouluja tehdä masters-tutkinto, pitää moniin olla suhteellisen hyvä GPA. Kaiken tämän lisäksi opiskelen ahkerasti ihan vain, koska tykkään oppimisesta. En välttämättä jokaisesta kurssistani, mutta oppimisesta yleensä. Kun tämän asenteen saa itselleen päälle, tulee opiskelusta huomattavasti miellyttävämpää.

Onko teillä jotain muita tapoja opiskella tai muuten vinkkejä jakaa? Olisi kiva kuulla muiden tapoja opiskella.
2 kommenttia on "Vinkkini hyviin kouluarvosanoihin"
  1. Onpa sulla kiva käsiala :) Ja hyvä infopostaus siis !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe kiitos :D toivottavasti vinkeistä on jotain apua!

      Poista