10 merkkiä kiinalaistumisestani

keskiviikko 9. joulukuuta 2015

 1. Kesällä kannan viuhkaa kaikkialle - se on aivan loistava tapa viilentää itseään kuumuudelta ja olin aivan pulassa, mikäli unohdin viuhkan kotiin.
 2. Julkisissa vessoissa, jos on mahdollisuus valita, valitsen kiinalaisen lattiaversion vessanpöntön sijasta. Oikeastikin teen näin. Alkujärkytyksen jälkeen tajusin, että lattiavessat (siis kunnolliset sellaiset, ei mitkään reikä maassa) ovat paljon hygieenisempiä.
 3. Tuijotan valkoisia ihmisiä, varsinkin blondeja pitkään. Olen oppinut spottamaan ulkomaalaiset, vaikka heillä olisikin tummat hiukset, jo kaukaa. "外国人!" (pin. waiguo ren = ulkomaalainen) on pakko ilmoittaa aina näin käydessä.
 4. WeChat-kontaktit ovat kasvaneet kahdesta henkilöstä monen sivun pituiseksi.
 5. Kerran kesällä harkitsin käyttäväni sateenvarjoa suojaamaan auringolta. Mikä hetkellinen aivovamma. Ei sateenvarjoa voi pitää auringolla, eihän? Vai vaiko..?
 6. Vaatekaupassa ollessani, oli yksissä housuissa hintalapussa hinta vain euroina, joten kaivoin eri kappaleen nähdäkseni hinnan yuaneina. Guilty as charged. Aluksi tuskailin yuaneiden kanssa, enkä uskonut koskaan voivani oppia näppituntumalla tunnistamaan kuinka paljon jokin maksaa. Edelleen käytän kyllä valuuttamuunninta suuremmissa summissa, mutta en koskaan enää perusostoksissa. Housut ehkä maksoivat 20€, mutta se ei auta kertomaan niiden hintaa suhteessa kaikkeen muuhun mitä ostan täällä yuaneilla.
 7. En enää edes noteeraa riisiä osana ruokaa. Riisiä on melkein joka päivä piste. Jos ei ole, olen hämmästynyt. Suomessa lisukkeena voi olla kaikkea pastasta erilaisiin perunoiden muotoihin, riisiin ja salaattiin, mutta kiinassa se on aina riisi tai joskus nuudeli. Ei poikkeuksia. Perunaa ei syödä ollenkaan.
 8. Olen täysin tottunut käyttämään VPN:ää aina kun haluan päästä länkkärinettiin - ja myös siihen, ettei se aina toimi, enkä siis pääse esimerkiksi instagramiin yli viikkoon. Helppo nettiin pääsy tuntuu kaukaiselta unelmalta. En voisi kuvitella avaavani vaikka youtubea ilman väliaskelta mennä VPN-appiin ja painaa yhdistä-nappia.
 9. En enää kirjoita kiinaa pinyineillä, vaan kiinan merkeillä (mikäli taitoni riittävät tähän, tietysti). Muuten muistiinpanoa on vaikea ymmärtää ja se näyttää muutenkin väärältä. Olin kirjoittanut muistiin tulevaisuuden blogipostausta varten mm. "ge". Ge? Ge? Se on niin häilyvä ja irrallinen. Mitä se muka tarkoittaa? Aa, "个"!
 10. Joskus ihmettelen, miksi minua tuijotetaan. Sitten muistan, että olen blondi ja eurooppalainen. Oikeasti, välillä kuvittelen olevani samanlainen kuin kaikki muut ympärillä ja on oikeastaan aika masentavaa palata maanpinnalle ja tajuta, etten koskaan tule oikeasti sopeutumaan joukkoon, vaikka asuisin tällä 50 vuotta.
6 kommenttia on "10 merkkiä kiinalaistumisestani"
 1. Haha tätä oli hauska lukea! Jännä, miten arkisista asioista tulee osaa itseään ulkomailla ollessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta! Monet asiat, jotka oli aluksi tosi outoja onkin nyt asioita, joita itse teen haha :D

   Poista
 2. sun postaukset on aina sellasii et haluu lukee rauhassa alusta loppuun! jos palaat Suomeen niin toivepostauksena tee samanlainen lista mitä et ymmärrä Suomessa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!! Ja joo pitääkin alkaa kirjoitella ylös suomen outouksia ;D

   Poista
 3. Tuon kympin tunnistan itsekin! :D Thaimaassa alkoi olla osa massaa (ainakin omasta mielestä) ja vähitellen oli vaikeaa alkaa taas tunnistella länkkäreitä (farang) toisistaan, mutta thaikkujen tunnistaminen toisistaan onnistui sekunneissa :D

  Thaimaassa ei noita reikä vessoja ollut, ainakaan omalla alueella mutta sieltä puuttui vessapaperi kokonaan! Muutaman kuukauden jälkeen oppi kantamaan vessapaperi rullaa mukanaan jokaisella reissulla eikä paperin heittäminen pönttöön ollut mielessäkään vaan sitä etsi heti roskista minne sen laittaisi.. :D Suomeen palattua oli taas niin vaikeaa totutella siihen että vessapaperia EI tarvitse kantaa mukana eikä vessa mene tukkoon jos sinne heittää paperia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on oikeasti tosi hauskaa miten alkaa luulla olevansa muiden kanssa samanlainen :D Joskus muistan, että mulla on ollut jopa vaikea tietää onko joku länkkäri vai aasialainen, koska molemmat on tavallaan niin normaaleita, vaikka täällä silmä onkin tottunut niihin aasialaisiin.

   Joo täälläkään ei melkein koskaan oo vessapaperia, joskin joskus sitä saa siitä tilasta missä pestään kädet :D

   Poista