Hong Kongin tilanne naapurikaupunkilaisen silmin

keskiviikko 9. lokakuuta 2019

En ole kokenut asiakseni puhua Hong Kongin tilanteesta blogin puolella. Ensinnäkään en tiedä kaikkia faktoja, vaikka yritänkin pysyä ajantasalla mahdollisimman paljon, toisekseen en asu Hong Kongissa, vaan 66km päässä toisessa Kiinan erityishallintoalueessa ja kolmannekseen, en ole alunperin näiltä suunnilta, enkä siksi voi mitenkään ymmärtää kaikkia tilanteen nyansseja.

Näistä syistä en yritäkkään selittää tapahtumia (netistä löytyy paljon hyvää tietoa, nopealla googlauksella löysin tämän BBC:n artikkelin aiheesta. Tietysti päivittäin tulee uusia käänteitä, viimeisinpänä kasvomaskien kielto, joten täysin ajantasalla olevaa, kaiken kattavaa artikkelia on vaikeampi löytää) tai erityisesti edes ottaa niihin kantaa. Suomeen asti ei kuitenkaan tule kaikkea tietoa, varsinkaan tavallisen tallaajan elämästä. Kuten sanottu, en asu Hong Kongissa vaan Macaussa, joten näkökulmani tulee hieman lounaammasta.


Paljon kysytään, onko Hong Kongiin turvallista matkustaa. Joidenkin IG:ssä seuraamieni HK-laisten tilien storyt näyttävät aivan tavallista elämää, jossa käydään töissä ja juodaan drinkkejä kattobaareissa. Toisten tilit taas antavat kuvan kaupungista, joka on aivan kaaoksessa; protesteja, poliisirynnäkköjä, vandalismia, barrikaadeja, tulipaloja ja suljettuja metroasemia. Totuus on varmasti jotain siltä väliltä. Itse en ole käynyt Hong Kongissa protestien alettua, mutta moni tuttu on. Ihan normaalia siellä kuulemma on - kunhan ei mene protestialueille. Ja macaulaiset iloitsevat hotellien laskeneista hinnoista.

Protesteista kerrotaan aina etukäteen ja mm. Suomen Hong Kongin ja Macaun pääkonsulaatti päivittää tietoja facebook-sivuillaan. Turistille haittaa tulee jos ja kun MTR (paikallinen metrojärjestelmä) sulkee asemia ja joskus kaiken toimintansa protestien takia tai jos teitä on blokattu ja näin auto-, taxi- ja bussiliikennekään ei toimi. Lisäksi lentokentällä on pari kertaa ollut protesteja, joiden takia kaikki lähtevät lennot on peruttu. Ulkoministeriön ohjeistuksia noudattamalla pitäisi kaiken mennä hyvin. Kannattaa myös huomioida, että eri väriset paidat ilmaisevat eri asioita, joskaan en usko kenenkään olettavan turistien yrittävän ilmaista mitään erityistä vaatevalinnoillaan. Musta T-paita on protestoijien vaate, valkoinen kiinalaisten gangsterien ja sininen poliisien kannattajien.


Toinen yleinen kysymys on, millainen tilanne Macaussa on. Päällepäin kaikki on kuin ennenkin. Kesällä protesteista ei edes oikeastaan puhuttu, mitä nyt saatettiin kommentoida hongkonglaisten taas mölyävän jostain (Macaun ja Hong Kongin suhde on monimutkainen, ehkä joskus teen siitä oman postauksen. Periaatteessa se on verrattavissa Suomi-Ruotsi kilpailuun). Pikkuhiljaa kuitenkin IG:ssä alkoi näkyä haistatteluita päätöksiä ja politiikkoja kohtaan ja HK-mielisiä memejä, joskin aika vähän. Elokuussa Macaussa haluttiin pitää hiljainen, solidaariprotesti Hong Kongin tueksi. Tämä kuitenkin kiellettiin, vaikka Macaun perustuslaissa sanotaan macaulaisilla olevan sananvapaus ja suoraan lainattuna kädessäni olevasta englanninkielisestä painoksesta "---freedom of association, of assembly, of procession and of demonstration---" (article 27). Eli tämä protestikielto on hyvin kyseenalainen ja siitä valitettiin korkeampaan oikeuteen, joka kuitenkin myös piti protestin laittomana. Protestiin osallistui kielloista huolimatta kourallinen ihmisiä, jotka joutuivat poliisilaitokselle kuulusteltaviksi. Heitä ei kuitenkaan kuulemma pidätetty.

Tämän lisäksi korviini on kantautunut vain kaksi muuta protestointi(yritystä). Kouluvuoden ensimmäisenä päivänä oli Hong Kongissa suurmielenosoitukset, johon osallistui paljon lukioiden ja yliopistojen (ehkä myös yläasteiden, en tiedä) oppilaita. Macaussa meidän koulussa pieni porukka yritti tehdä oman osansa, mutta poliisit saapuivat paikalle. Koulu ei heitä kutsunut, joten oletettavasti joku (kiinalainen?) oppilas teki soiton. Tämän lisäksi viime viikolla kaksi ihmistä kiinnitti Hong Kong -mielisiä lappusia kaupungilla ja näin sai kutsun poliisiasemalle. Poliisi on kuitenkin jälleen tarkentanut, ettei heitä pidätetty, kuulusteltiin vaan. Henkilöt joutuvat kuitenkin maksamaan korvauksia teostaan, koska kiinnittivät flyereitä historiallisesti tärkeisiin rakennuksiin. Tässä artikkeli syistä miksi macaulaiset eivät suurin joukoin protestoi Hong Kongin kanssa. Artikkelissa kuitenkin mainitaan, että macaulaisia on mennyt HK:n protestoimaan.


On sanomattakin selvää, että Macaussa pelätään kovasti protestien tarttuvan tänne. Meille on juuri valittu uusi hallintojohtaja (eli korkein poliittinen virka erityishallintoalueella, Carrie Lam on Hong Kongin hallintojohtaja) ja hän on hyvin kiinamielinen. Kanditaatteja oli vain yksi. Macaussa on näkynyt enemmän kiinan lippuja viime aikoina, mutta on toistaiseksi mahdotonta sanoa johtuuko ilmiö 70. kansallispäivästä vai Hong Kongin tilanteesta. Uutisissa on vilahdellut paljon otsikoita, jossa hallintojohtaja sanoo, että Macaun pitää olla isänmaallisempi (Kiinaa kohtaan) ja kuinka opettajat eivät saa ilmaista poliittista kantaansa.

Oletettavaa on, että Macauta kiinalaistetaan tulevaisuudessa. Olen kirjoittanut postauksen Macaun ja Kiinan väleistä, mutta en sisällyttänyt siihen kaikkea mahdollista. Tänä kesänä olen oppinut muutenkin lisää Macaun ja Hong Kongin eroista liittyen Kiinaan palauttamiseen n. 20v sitten. Tästä keskustelusta löytyy niistä osa. Pähkinänkuoressa: 1) Macau on hyötynyt rahallisesti Kiinasta huomattavasti, toisin kuin HK, joka oli jo menestynyt kaupunki, 2) Kiina ei ole noudattanut handover-sopimustaan HK:n kanssa ja 3) Macaun hallitus oli järjestelty jotenkin järkevämmin paaluta varten, mikä auttoi pidemmällä tähtäimellä (en löydä enää artikkelia, josta luin tästä, joten pahoittelut epämääräisyydestä).Kukaan ei uskonut Hong Kongin protestien jatkuvan näin pitkään, eikä niiden muuttuvan näin väkivaltaisiksi. Viime viikonloppuna 14-vuotiasta ammuttiin jalkaan ja kaksi on menettänyt näön toisesta silmästä poliisien kumiluotien(?) takia. Mediassa on myös välillä puhetta poliisien tekemästä seksuaalisesta häirinnästä naispuolisille protestoijille. Ja nämä ovat vain kaikkein suurimmat uutiset, loukkantumisia on paljon enemmän ja esimerkiksi kyynelkaasua on Telegramin mukaan käytetty 1400 kanisteria. Kumiluoteja on ammuttu 900 ja oikeita luoteja 6. Kaikki pelkäävät milloin ensimmäinen kuolonuhri tulee. Joitain ihmisiä on kuitenkin kateissa, joten on mahdollista, että sellaisia on jo tullut. Tikittävä aikapommi on myös Kiinan mahdollinen tilanteeseen puuttuminen voimakeinoin. Jotkut tahot kuitenkin olettavat, ettei näin tule käymään koko maailman seuratessa tilannetta. Ja Kiinahan on jo soluttautunut HK:n poliisiin, joten...

Tilanne on todella sekainen ja siihen liittyy monia asioita. HK- ja Kiina-mielisiä protesteja järjestetään ulkomaillakin ja ainakin Australiassa tämä on johtanut tappeluihin. Netissä Kiinan botit spämmäävät kaikkea mahdollista ja Reddit on kuulemma siirtynyt kiinalaisomistukseen. Monia perhe- ja kaverisuhteita on tuhoutunut näkemyserojen tai pelkkien asumispaikkojen takia. Protestoijien joukossa on soluttautujia tekemässä väkivaltaisuuksia, jotka sitten "oikeuttavat" poliisin voimankäytön. HK:ssa yritykset sulkevat oviaan kun tuottoa ei tule ja toisia boikotoidaan omistajien kommenttien takia. Mm. Starbucks on boikottilistalla, sillä sitä täällä operoivan yrityksen omistaja on puhunut Kiina-myönteisesti. Lisäksi MTR-yritys on erittäin vihattu. Meillä Macaussa taas on juuri avautumassa heidän operoiva sky train, joka on ollut varsinainen paikallinen länsimetro.


Aluksi en seurannut protesteja reaaliajassa, mutta viime aikoina olen alkanut seurata päivityksiä erinäisiltä IG-tileiltä. On pelottavaa avata IG storyja tietämättä mitä pahaa on tällä kertaa sattunut. Juuri nyt yksi tili ilmoittaa, että eloton tyttö on nähty raahattavana. Parin päivää sitten taxi ajoi protestoijia päin ja yksi ihminen sen takia tulee menettämään molemmat jalkansa. Välillä vain päivitän storyja turtana ja täysin toivottomana. Toistaiseksi protesteille ei näy loppua, itse asiassa ne vain eskaloituvat. Nyt tuhotaan pankkiautomaatteja ja kiinalaisomisteisia yrityksiä. Maskikielto on vain lisännyt tulta liekkeihin, mutta myös toiminut varoitussanana tulevasta. Seuraavat askeleet hallitukselta ovat ulkonaliikkumiskielto ja netin blokkaaminen. Jos jotain kiinnostaa seurata HK:n tapahtumia, itse saan päivitykseni seuraavilta tileitä: chaoshongkong, hongkonggag, hkexpat_memes ja uk.for.hk.

Protestit alkoivat Hong Kongin ja Kiinan välisen luovutuslain (extradition bill) takia, mutta ovat kehittyneet demokratiaa vaativiksi. Luovutuslaki peruttiin lopulta, mutta protestit jatkuivat ja nyt vaatimuksia on kuusi, mm. poliisiväkivaltaisuuksien tutkiminen. Uusimpana vaatimuksena on maskikiellon peruminen. Sitä ei suostuta noudattamaan kunnolla ja ainakin 77 ihmistä on jo pidätetty sen takia. Kesällä minulta kysyttiin miksei Macaussa protestoida ja vastasin, ettei meille ole tehty samaa luovutuslakia. Sunnuntaina näin facebookissa uutisen Kiinasta Macauhun tuomiotaan suorittamaan luovutetusta miehestä, johon joku kommentoi "Macau and China have an extradition agreement?" Hyvä kysymys.
4 kommenttia on "Hong Kongin tilanne naapurikaupunkilaisen silmin"
 1. Moi, Onko sulla siellä ns. sisäpiiritietoa siitä että minkälaisia protesteja odotetaan vaalipäivälle 24.11? Meillä olisi tarkoitus matkustaa Hong Kongissa juuri tuolloin, mutta mietityttää pitäisikö tulla suosiolla Macaoon evakkoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ei ole tarkempaa tietoa, mutta viime aikoina protestit ovat käyneet väkivaltaisemmiksi ja voi vain olettaa, että äänestyspäivä lisää tulta liekkeihin. Vaikea kuitenkaan mennä spekuloimaan hirveästi. Yleensä protestit ovat ajoittuneet iltaan ja myöhemmin varmaan tulee vielä tarkempaa tietoa siitä, missä ja milloin vaalipäivälle suunnitellut protestit tapahtuvat. Nyt en vielä löytänyt tätä tietoa.

   Turistin kyllä luulisi olevan turvassa, kunhan ei mene mellakka-alueille ja tietysti MTR:n ja muun liikenteen mahdollinen lakkauttaminen aiheuttaa vaikeuksia (tämäkin yleensä vasta iltaisin). Macau toki myös hyvä vaihtoehto ;)

   Poista
 2. Moi, kiitos vastauksesta. Olemme tulleet siihen lopputulokseen että tulemme Macaoon ettei tarvitse turhia stressailla. Yritin löytää ohjeita miten päästä hong hongin lentokentältä macaoon bussilla, mutta ohjeet tyssäsivät siihen että ollaan macaon raja-asemalla. Onko vinkkiä miten sieltä pääsisi Macaon keskustaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Macaun puolella sillan "terminaalista" kulkee vain kaksi julkista bussia; 101X ja 102X. 101X:lla pääsee Praça Ferreira Amaraliin, joka on Macaun keskuspysäkki. Sieltä pääsee kävellen Macaun saaren nähtävyyksiin tai voi vaihtaa bussia jos haluaa Taipaan, Cotaihin tai Coloaneen. Riippuu tietysti missä päin haluatte hengailla. Bussilippu maksaa 6 MOP/HKD ja vaihtorahaa ei saa, joten kannattaa varata kolikoita valmiiksi. Sama HK-puolella kun ottaa lentokentältä julkisen bussin sillalle.

   Hyödyllinen app Macaun busseihin on BusTravelingSystem, joka löytyy kai vain kiinaksi 巴士報站 (itse app kuitenkin enkuksi) :) Sieltä näkee bussien reitit ja jos on dataa niin myös reaaliaikaisesti missä bussi menee.

   Poista