Kiinan matkan suunnittelua

tiistai 23. helmikuuta 2016
Olinhan mä ollut jo Suomessa 24h kun varasin lennot takaisin Kiinaan. Tällä kertaa suunnitelmana on kuukauden ajan kierrellä Kiinassa kaverin kanssa. Alun perin tarkoituksena oli olla Aasian maalla kaksi kuukautta, Kiinassa ja jossain lähimaassa, mutta pienten budjetointilaskelmien jälkeen lyhentyi matka kahdeksasta viikosta kuuteen ja lopulta kolmeenkymmeneen päivään ja kakkosmaakin karsiutui pois. Eroa kun pelkkiin Koti-Kohde-Koti -lentolippuihinkin olisi tullut parisataa euroa per nuppi, puhumattakaan Kiinasta maahan X siirtymisestä ja kaiken maailman muista säädöistä. Pelkkä Kiinassa oleminen ei kyllä harmita yhtään, vaikka olisihan esimerkiksi Korea ollut upea nähdä. Sinne ja vaikka minne muuallekin voi kuitenkin lähteä ihan milloin vaan, tai no, varallisuuden ja ajan puitteissa, mutta kuitenkin, joten ihan kiva pitää tämän vuoden teemana puhtaasti Kiina.


Lennot lähtevät Tukholman kautta kohti Pekingiä 4.4., josta lähdetään laskeutumaan kohti Hong Kongia, jonne pitäisi selvitä ennen 4.5, jolloin lennot takaisin kohti Helsinki-Vantaata lähtevät. Majoitukset on buukatattu joka kaupunkiin, jotta viisumia voidaan hakea, mutta ne kaikki voi perua tarpeen vaatiessa, mikäli vastaan tulee jotain parempaa. Loppujen lopuksi fiiliksen mukaan kulkemiselle jää varaa harmittavan vähän, koska junaliput kannattaa ostaa hyvissä ajoin, mikäli haluaa välttyä siltä, että seisoo juna-asemalla valmiina lähtöön, eikä junassa olekaan tilaa tai haluaa ostaa liput edullisempaan hintaan.
   Junissa tullaan viettämään yhteensä neljä yötä, parhaimmillaan vuorokausi, joten pyllylihakset ainakin harjoittuvat - ja takuuvarmasti hermot myös! Juniin on kolmea eri hintaluokkaa tuolipaikat, kovat sängyt ja pehmeät sängyt. Saa sitten nähdä, mihin niistä me useimmiten päädytään, kaikki kun riippuu kuinka tuhlaavaisia ollaan oltu aiemmin. Tuolipaikoille mut kyllä pitää tulla pakottamaan henkeä uhaten, koska pelkkä 8h matka Harbiniin viime kesänä oli ihan tarpeeksi kestettävää, enkä edes halua kuvitella millaisessa kunnossa yleiset vessat ovat kahdenkymmenen tunnin junissa kun jo kahdeksan tunnin junissa ne kirjaimellisesti kaikki olivat sellaisessa kunnossa (jos joku haluaa visualisoida mielikuvan, mieti vessaa, joka on tukossa, mutta sinne on silti tehnyt asiansa moni. Sentään kakkosia ei näkynyt, thank god!!!).
 
Lennot saatiin 550€/hnk ja budjettia laskeskeltiin niin, että majoitukseen menisi 30€/yö ja ruokailuihin 15€/päivä. Vähän yläkanttiin laskettuna päiväbudjetti olisi siis 50€, johon ei olisi laskettu mitään retkiä tai muutakaan ylimääräistä ja tosiaan ruokaakaan ei ihan mielin määrin saisi syötyä, vaikka se onkin edullista Kiinassa.
   ONNEKSI löysin sen verran halpoja majoittumisia, että ei me ihan nälkään taideta kuolla. Kalleimmat majoitukset ovat Pekingissä, Macaussa ja Hong Kongissa, joissa yö maksaa n. 17€, muissa kaupungeissa päästään n. 10€:lla, eli joka päivältä säästyisi 10-20€, joka jo viidessä päivässä on melkein satanen per henkilö, sillä nyt pääsee tekemään vähän muutakin kuin pelkkää ympäri kaupunkia maleksimista!
   Tietysti airbnb ja couch surfing olisivat myös vaihtoehtoja, mutta ainakaan ihan heti ei ole tehnyt mieli lähteä metsästämään "sitä oikeaa" ja kaikki majoituksemme ovat youth hostelleja, joissa tutustuu muihin ihmisiin enemmän kuin edellä mainituissa vaihtoehdoissa ja niissä muutenkin on sitä fiilistä. Mikä kuvastaa nuorena reissaamista paremmin kuin naisten makuusalissa punkkaaminen ja vessan jakaminen? Niinpä. Onneksi sentään parissa paikassa saadaan kyllä kahden hengen huone ja omat kylpytilat. Varsinkin pitkien junamatkojen jälkeen ei välttämättä ole paras fiilis lähteä jakamaan elintilaansa lukuisan vieraan ihmisen kanssa.
 
Reitti on 4 293 km pituinen (linnunteitä?) ja tulee sisältämään niin monia pettymyksiä, onnistumisia, vastoinkäymisiä ja positiivisia yllätyksiä, että niitä on ihan turha edes yrittää arvailla etukäteen. Kohdekaupungeista olen käynyt Pekingissä, Macaussa (päiväkseltään vain) ja Hong Kongissa, joten tästä "kakkoskotimaasta" tulen näkemään paljon uutta. Ihan ykkösinä listalla olivat pandat (tietysti), Shanghai ja klassiset jokinäkymät, jotka taustatutkimusten jälkeen sijoittuivat Guiliniin. Itse kaupunkien lisäksi odotan ihmisten tapaamista, koska en ole koskaan matkustanut niin, että muihin matkailijoihin, saati paikallisiin, olisi päässyt tutustumaan. Youth hostelleissa tulee tutustuttua ihmisiin ympäri maailmaa ja kaupungeistakin saa varmasti enemmän irti kun aina on joku viisaampi, joka voi kertoa hyviä vinkkejä. Tai mistäs sitä koskaan tietää, ehkä kaikki muut hostellien asukit ovat ihan perseestä, hah. Toivottavasti ei kuitenkaan ja pääsee oppimaan maailmasta uutta juttelemalla jonkun ihan erilaisesta taustasta olevan kanssa.
 
Reitti (ainakin tällä hetkellä):
 
1. Peking 北京, 5 yötä
2. Shanghai 上海, 5 yötä
3. Xi'an 西安, 3 yötä
4. Chengdu 成都, 3 yötä
5. Guilin 桂林, 4 yötä
6. Macau 澳门, 2 yötä
7. Hong Kong 香港, 4 yötä
Kuvat: Weheartit

TJ 41 päivää, enkä malta odottaa!! Tästä matkasta tulee todella väsyttävä, välillä varmaan hermoja raastava, kompromisseja vaativa ja paikoittain inhottava, mutta näitä kaikkiakin enemmän siitä tulee seikkailun täyteinen, kasvattava, upea kokemus ja parhaan kaverin kanssa yhdessä jaettava muisto, jota ei koskaan tule unohtamaan.

 
6 kommenttia on "Kiinan matkan suunnittelua"
 1. Eikä miten ihanan kuulonen reissu! :D Mä oon käynyt Macauta lukuunottamatta kaikissa paikoissa ja on kyllä kaikki ollut vierailemisen arvosia. Guilinista sen verran että kannattaa ehdottomasti käydä kääntymässä Yangshuossa joka on siinä ehkä tunnin bussimatkan päässä mutta sata kertaa Guilinia nätimpi. Niin ja junissa noi pehmeät sängyt on ihan kovat/pehmeät kuin ne kovatkin. Ainoa erilaisuus on mun ymmärtääkseni se että pehmeät sängyt on ns. suljetussa tilassa kun taas kovat on käytävällä.

  Mä en jostain syystä tavannut koskaan Kiinassa ketään reissaajia vaikka hostelleissa yövyin? Tai siis olihan siellä kiinalaisia pilvin pimein, mutta vastaavaa porukkaa mihin esim. kaakkois-Aasiassa törmää ei koskaan tullut vastaan. Ehkä mulla kävi vain huono tuuri :D Onneksi oli kaveri mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin laittaa toi Yangshou muistiin, kiitos vinkistä! Ja hyvä tietää myös noista sängyistä, ettei maksa enempää vaan että luulis saavansa siedettävät yöunet hah. Vaikka onhan se huone kyllä parempi kuin käytävä, mutta kuitenkin ei ainakaan joka matkalle maksamisen arvoinen ehkä.

   Aijaa, ainakin kun mun potkut saaneet kaverit muutti Pekingissä youth hostelliin (samaan kun me nyt mennään) niin ne tutustu moniin ja itekkin kävin siellä vierailemassa ja siellä oli aika paljon porukkaa hengailemassa. En sitten tiedä muista kaupungeista :D

   Poista
  2. Oho sori mä rajasin jotenkin automaattisesti ulkopuolelle Shanghain ja Pekingin matkustamista ajatellessa koska niissä en nyt virallisesti oo matkustanut. Shanghaissa ja Pekingissä oon itsekin viettänyt öitä hostelleissa ja varsinkin Pekingistä löyty ihan hurjasti ulkomaalasia ja reissaajia joka hostellista! Eli siellä ei pitäis tulla ongelmaa :) Chengdussa, Xian'issa ja Guilinissa (tai meidän tapauksessa Yangshuossa) ei sit ollu ketään :D

   Poista
 2. Teille on tulossa niin mieletön reissu! Mäkin haluan päästä tekemään jotain tollasta - Aasia kun on ihan tuntematonta aluetta mulle. Jään oottelemaan innolla teidän matkaa teidänkin puolesta, haha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin odotan niiiin innolla :D Ja kannattaa kyllä todellakin käydä Aasiassa, se on niin erilainen kun länsimaat ja muutenkin kokemisen ja näkemisen arvoinen!

   Poista
 3. Mäkää en malta oottaa!!! <3.<3

  VastaaPoista