KÄÄK! Au pair -kiloja!?!?

keskiviikko 7. lokakuuta 2015
Mitä? Minäkö? Mutta.. Mutta...

Pitkään yritin sulkea silmäni totuudelta, mutta kun ruokakaupassa tuli vastaan vaaka (ei siis hedelmävaaka, vaan ihan ihmisille tarkoitettu :D), en voinut pitää itseäni pimeydessä, vaan oli konkreettinen vastaus vihdoin saatava. Voin uskotella itselleni, että vaatteet tuovat lisäpainoa ja vaaka näyttää hieman enemmän, mutta ehkä vihdoin vain myönnän totuuden: ensimmäistä kertaa elämässäni olen oikeasti lihonnut. Joku voisi luulla, että vaa'an nuoli pongahti aivan älyttömästi ylöspäin, mutta itselleni parikin kiloa on ennenkuulumatonta ja varsinkin kun pystyn näkemään eron entiseen, olen todella järkyttynyt.

Usein varsinkin vaihtariblogeissa puhutaan vaihtarikiloista, mutta en koskaan ajatellut itseni tipahtavan tähän kuiluun. Ajattelin ihmisten vain tyytyvän helppoon elämään toisessa maassa ja jättää urheilu prioriteettilistan pohjalle, mutta nyt ymmärrän. Ymmärrän, että ei olekaan ihan helppoa säilyttää liikuntarutiineja samanlaisina kuin Suomessa, kun kaikki muu on niin erilaista. Ja kerrottakoon, että olen itse harrastanut urheilua neljävuotiaasta asti, joten ei, en ole elämäntapasohvaperuna.

Ai oli pienempiäkin pizzoja valintana....???


Tässä jonkinlainen selityslista lisäkilojeni syistä viimeisen kolmen kuukauden aikana:

1. Saasteet - Ei sitä niin vain lähdetä lenkille kun ulkona näyttää kamalammalta kuin Suomessa silloin kun on todella paljon sumua. Ja tämä sumu haisee. Ja tuntuu. Ulkona nopea käyminenkin tuntuu silmissä ja kurkussa, joten en todellakaan halua ottaa yhtään juoksuaskelta. Huonoina saastepäivinä hengittäminen vastaakin X määrää tupakkojen (vai oliko jopa askien) polttamista, joten lenkkeily on varsin itsetuhoista toimintaa.
(Asun toki puiston vieressä ja ei täällä joka päivä olla saastepilven sisällä, mutta...)

2. Ei harrastusmahdollisuuksia - Missä on tutut tanssitunnit, turvalliset kuntosalit ja googlettamalla löytyvät uudet harrastukset..? Täällä kuntosalikulttuuri ei ole Suomen tasolla ja vaikka kuntosaleja löytyykin, pitää niihin aina ostaa kerralla vuoden jäsenyys ja hinnat poukkoilevat pilvissä. Huono puoli hyvällä alueella asumisessa on hintatason korkeus. Joissain taloyhtiöissä on kuntosalit, mutta nekin saattavat maksaa jopa talon asukkaille, eikä meidän alueella ole edes tätä palvelua.

3. Ajan puute - Totuushan on, että kansainvälisessä Pekingissä kyllä löytyisi vaikka mitä harrastuksia englanniksikin ohjattuna, mikäli raha ja ympäri kaupunkia liikkuminen eivät ole ongelmia, mutta mistä löytää aika? Itselläni vain päivät ovat vapaita, eikä silloin kuntosalien ulkopuolella varmaan ole kamalasti valinnanvaraa (ja huomatkaa sanamuotoni, sillä en ole asiaa oikeasti edes tutkinut enimmäkseen syynä:)

4. Energian puute - Työt loppuvat 21, jonka jälkeen muusta kuin lepäämisestä ei ole tietoakaan. Päivisinkin on pakko vetää päiväunia tai silmät popsahtavat päästä ulos. Olen täällä oppinut kropastani uuden asian: nimittäin kun olen kuolemanväsynyt monta päivää putkeen alkaa vasempaa silmääni koskea. Kuinka mielenkiintoista.

5. Pakko syödä sitä, mitä annetaan - Aamupalalla voi olla nutellaleipiä tai outoja kiinalaisia ruokia. Minä syön kaiken, koska on pakko. Nykyisessä perheessäni "ikävä kyllä" aamupala yleensä on sitä nutellaa, mikä ehkä miellyttää suuta, mutta ei kehoa. Myös lounaalla ja päivällisellä on syötävä sitä, mitä pöytään laitetaan. En ole täällä mikään kunniavieras, joka alkaa esitellä omia toiveitaan esimerkiksi salaateista, kalan lisäämisestä ruokalistaan tai rasvojen käytön vähentämisestä. Onneksi väli- ja iltapalat ovat hedelmiä.

6. Lohturuoka - Varsinkin ensimmäisinä kahtena kuukautena kun asuin eristyksessä koko maailmasta ja tein töitä 7 päivää viikossa, tuli suklaata ja muita herkkuja popsittua kahdella kädellä.

7. Suomalaiset herkut - Kun perhe lähettää paketin ja vesikielellä olen uneksinut salmiakista ja Fazerista, enhän voi jättää niitä lojumaan huoneen perukoille. Sehän olisi kamalaa luonnonvarojen tuhlaamista! Muutenkin, salmiakki pelastaa vaikeimmankin päivän... Ja helpoimman. Ja kaiken.

8. Ulkona syöminen - Viimeiset kolme viikkoa tuli syötyä ulkona 1-2x päivässä ja aina juuri sitä ruokaa mitä minä halusin. Tulihan siinä parit pizzat vedettyä, mutta kiitos luoja rakkaudestani sushia kohtaan, joten ei ihan vaan epäterveellisiä ruokia syöty.

9. Nettiblokkaukset - Itse hurahdin Blogilatesiin ja treenasin melkein vuoden päivät 6x viikossa kotona youtuben kautta, mutta kuten kaikki tietävät, ei Kiinassa asiat ole aina ihan yksinkertaisia. Vaikka pääsisikin sisään länsimaiden mielenkiintoiseen nettimaailmaan, voi youtuben videoiden latautuminen olla erittäin hidasta ja lähes mahdotonta.
(Pakko myöntää, etten ole edes uudessa kodissa vielä yrittänyt toimivuutta.. hups)

MUTTA nyt on tulossa muutos. Ihan, ihan oikeasti. Ihan aikuisten oikeasti. Treenivaatteita on ostettu ja mieli on viritetty taisteluasemiin tuijotettua vanhoja treenikehitys-kuvia kännykästä (miksi aina jälkikäteen huomaa kuinka timmissä kunnossa oli, mutta ajan ollessa käsillä ei osaa arvostaa kuntoaan!?). Ajattelin tehdä villin kokeilun ja alkaa heräämään tuntia aiemmin, eli 05:30. Treenaan, käyn suihkussa, menen aamupalalle ja sitten koisimaan.
   Olen loistava tekemään pienistä asioista suuria ongelmia ja treenaamistanihan kamalasti rajoittavat suihkuun meneminen, syöminen ja päiväunet. Jos treenaisin päivällä, joutuisin mennä suihkuun ennen töitä (= märät hiukset, en omista hiustenkuivaajaa) tai mennä töihin hikisenä. Töiden jälkeistä aikaa en todellakaan ala uhraamaan treenaamiselle, joten mikäli en halua kohdata päivätreeni + suihku -ongelmaa, on ainut vaihtoehto ennen aamupalaa. En tiedä kuupahdanko syömättömyyden takia, mutta ainakin aion yrittää, koska muuten palaan Suomeen näyttäen enemmän dumplingilta kuin ihmiseltä.

Miten muut ihmiset pysyy ihmisen mitoissa vaihdossa/au pairina/tms? Jos jollain on vinkkejä, otan mielellään vastaan!

Ja kyllä, suurin osa selityslistani kohdista on ylivedettävissä kunhan teen asennemuutoksen.

Osaan mä oikeasti syödä terveellisestikin.

14 kommenttia on "KÄÄK! Au pair -kiloja!?!?"
 1. Kuulostaa liian tutulta!! Onneks en oo siis ainoo haha. Turkissa ollessa oli se hyvä puoli, että siellä oli niin kuuma ettei tehnyt mieli syödä mitään raskasta, teki mieli vaan hedelmiä. Eikä siellä ollut mitään hyviä suklaita tai karkkejakaan joten nekin jäi pois. Mutta nyt kun oon täällä Saksassa oon vetäny Milkan suklaata kaksin käsin ja pitäis kans varmaan laittaa asialle stoppi ennenku on liian myöhästä.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullahan täällä kuumat kuukaudet meni siihen lohtuasyömiseen, joten ei ollut hirveästi lämmöstäkään apua omalla kohdalla :D ja en haluu ees aatella kaikkia herkkukiusauksia siellä Saksassa!! Täälläkään ei oo kovin hyviä herkkuja omasta takaa, mutta "onneksi" asun kansainvälisten tuotteiden ruokakaupan vieressä....

   Poista
 2. Mä meen huomenna tsekkaamaan läheisen kuntosalin, eli KYLLÄ, on tullut au pair- kiloja myös tänne XD Vaaleeta leipää, NUTELLAA, peanut butteria... Tsemppiä, kyllä ne kilot karisee kun vaan tekee sen päätöksen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo herranjestas toi vaaleeleipä+nutella on paha yhdistelmä :D ja onnea sinne kuntosalitreenaamiseen! :) Itse varmaan täytyy tyytyä vaan olkkarissa hyppimiseen ainakin toistaiseksi.

   Poista
 3. Mä tein alkuvuodesta niin paljon töitä + koulua Suomessa, et nyt ku oon vaihdossa niin vapaa-aikaa on ihan eri tavalla :D Oon ihan paniikissa siitä, että tulee lisää kiloja, ja oonki nyt käyny treenaamassa tositositosi paljon, vapaa päivät on laskettavissa yhen käden sormilla... Mutta oon huomannu, että pinterestistä löytyy vaikka kuinka paljon hyviä treenejä ja motivaatio-kuvia, et saa nähä missä kunnossa täältä tullaan pois! :D

  Mutta ymmärrän tosi hyvin ton, et töitten jälkeen ei jaksa treenata, toivottavasti löydät aikaa ja jotain mielekästä liikuntaa - tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi munkin pitäis käydä kattomassa pintetestistä, mikäli treeni-into hiipuu ois joku motivaatiokollaasi hyvä! Mutta hyvä, että sulla on treeni-into löytynyt valtamerenkin takaa! Ilman tappavaa työ ja/tai koulu -rutiinia energiaa löytyy ihan eri tavalla. Tsemppiä Kanadan puolelle myös! :)

   Poista
 4. Meillä ei oo kotona vaakaa, joten en edes tiedä oonko mahdollisesti lihonut vai en. :D onneksi mun hostperhe syö tosi terveellisesti ja äiti on himourheilija, joten ruokaa tehdessä on vain terveellisiä vaihtoehtoja=terveellinen syöminen :D lisäks kävellään molempien lasten kanssa kouluihin joka päivä + jos meen johonkin niin yritän aina kävellä ellei oo tuhottoman pitkä matka :-) mutta salikortti kyllä kiinnostais hankkia... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkään ei ollut vaakaa kummassakaan perheessä, joten lisäkilot ryöpsähti kaikki yhellä kertaa mittariin.. :D Toi terveellinen elämäntyyli ois tosi hyvä! Täällä ei ulkoilla melkein yhtään, eikä todellakaan kävellä minnekään. Salikortti kannattaa varmaan hankkia, siellä voi sitten purkaa mahdollista ärsytystä tai muuten vaan päästä tuulettumaan :)

   Poista
 5. Haha, hyvin ajankohtainen aihe. Olen palannut Suomeen normaaliin arkeen ja koitan päästä "grönlantikiloista" eroon. Kovasti pyöristyttää, kun ruokavalio koostui lähinnä valaan nahasta, rasvasta, sekä myskihärästä. :D Tsemppiä sinne ja muista, että tuo kokemus on muutaman lisäkilon arvoista ja niistä pääsee halutessaan eroon ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi ruoathan on eksoottisempia kuin mikään mitä mä oon täällä syönyt! :D Mutta joo tosiaan, ehkä pari lisäkiloa on se hinta, jonka mä olen valmis maksamaan tästä vuodesta!

   Poista
 6. Tsemppiä kaikkeen! Tässä kauhulla odottelen itsekin, kuinka paljon au pair -kiloja espanjassa kertyy... Toisaalta täällä syödään niin harvoin, että ehkä se kompensoi. Mutta paino sanalla ehkä. Noi sun selitykset kuulostaa jotenkin aika tutuilta, varsinkin tuo että et oikein voi ite päättää mitä syöt. Ja aika on kortilla :/ mutta kyllä se ulkomailla oleminen on silti sen arvosta, aivan varmasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Espanjalainen ruoka on niin herkkua, että siellä pitää varmaan tosissaan kiinnittää huomiota siihen, mitä syö, mikäli haluaa säilyttää lähtöpainon! :D Au pairina on kyllä yllättävän vaikea löytää aikaa ja energiaa oikein mihinkään, ainakin mulla. Luulin aiemmin, että jaksaisin/voisin aloittaa vaikka mitä harrastuksia yms, mutta ainakaan Kiinassa ei kellään oo aikaa tollaiseen :D Voi olla eri asia Euroopassa kyllä.

   Tsemppiä Espanjaan!! :)

   Poista
 7. Hei, mutta muista, että ei sillä oikeesti oo paskaakaan väliä! :D Kiloja ehtii syynätä kyllä sitten Suomessakin, mut Kiina on tässä ja nyt. Oot kaunotar vaikka saisit painoa lisää kymmenen kiloa! ;) Painohan vaihtelee muutenkin päivän aikana noin 1-3 kiloa riippuen syömisistä ja juomisista, puhumattakaan niistä vaatteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, no mutta kiitos kohteliaisuudesta ja tosiaan, painollahan ei kyllä oikeasti ole yhtään mitään väliä :D

   Poista