Kaikki vihaavat Kiinaa

torstai 5. marraskuuta 2015
Olin matkalla kielitunnille (kerrankin ajoissa, kiitos kysymästä), kun kuulen törmäyksen äänen ja nään pyörän kaatuneena auton edessä. Etsin hädissään katseellani pyörän ajajaa maasta, kunnes kuulen pamauksen. Länsimaalainen uhri on iskenyt nyrkkinsä auton konepellille ja huutaa täyttä kurkkua "WHAT THE F*CK":ia toistolla. Sellainen raivon määrä on kyllä kytenyt päiviä, kuukausia ja ehkä jopa vuosia, eikä ole ainoastaan varomattoman autokuskin aiheuttamaa.
   Peking on täynnä länsimaalaisia, jotka ovat asettuneet siihen helpoimpaan maahanmuuttajan asemaan, vihaamaan uutta kotiaan. Multa on kysytty usein varovasti, tykkäänkö Pekingistä, ja kun vastaan myöntävästi, alkaa toinen osapuoli muistutella saasteista, ihmispaljoudesta ja muista "kauheuksista" aivan kuin yrittäisi minut saamaan vaihtamaan mielipiteeni. Moni on suoraan ilmoittanut vihaavansa Pekingiä. En ole kuitenkaan täällä tavannut yhtään länkkäriä, joka olisi vihannut Kiinaa. Omistakin au pair -kavereista jokainen haluaisi jäädä Kiinan aupparointien jälkeen. Mutta autas armias kun lähdetään kysymään länkkäreiltä, jotka eivät asu Kiinassa, mitä mieltä he ovat Kiinasta.
 
Kiinassa mopot voivat olla "jalankulkijoita" tai "autoja" oman mielensä mukaan. Yleensä riippuu siitä kumpana oleminen on enemmän eduksi - kummille on esimerkiksi vihreät valot ensin.
 
En ala väittelemään kenenkään kanssa siitä, mitä Kiinan valtio tekee ja kaiken maailman ihmisoikeusjutuista yms, niistä on vaikea olla mitään muuta mieltä kuin sitä mitä kaikki muutkin ovat: väärinhän ne ovat. Eivät kiinalaiset pidä näitä asioita yhtään enemmän hyväksyttävinä kuin sinä ja minä. Joten en todellakaan tässä pidä mitään puolustuspuhetta Kiinan valtiolle, mutta Kiina maana ei ole samanlainen mätä omena.
 
Iso paha Kiina on tapetilla kaikkialla. Länsimaalainen media on päättänyt laittaa otsikon jokaiselle hiemankin negatiiviselle asialle, mikä täältä tulee ja onko ihmekään, kun Kiinasta on aivan vääristynyt kuva monella, oli itsellänikin. Äitini lähettää Hesarin Kiinasta kertovia uutisia aina tänne päin ja usein pitää selventää asioita, koska kaikki ei ole kirjaimellisesti juuri niin kuin väitetään. Välillä Kiinasta on myös sellaisia "ketä kiinnostaa" -uutisia.  Missä juorut vaikkapa Espanjasta, Australiasta tai Madagaskarista? Ai niitä ei ole, koska ketään ei kiinnostaisi? Miksi Kiina sitten kiinnostaa kuin Viidakon tähtösen yksityiselämä?
   Kirjoitetaan, kuinka Kiinassa on vääristelty elokuvien katsojatilastoja niin, että isänmaallinen sotaelokuva on ykkösenä. Länsimaissa kauhistellaan. Ei täällä edes kyseisen elokuvan olemassaolo näy mitenkään, eikä kukaan sitä hehkuta. Ei ole näkynyt TV-mainoksia, eikä tienvarsia koristavia kuvia. Ja ai niin, elokuvahan julkaistiin juuri ennen Japanin kanssa käydyn sodan muistopäivää! Tämähän on aivan järisyttävää. Yritetään luoda lisää vihamielisyyttä naapurimaata kohtaan! Julkaisuajankohtahan ei ainakaan liity siihen, että siihen aikaan elokuva on "ajankohtainen". Tuntematon sotilas -elokuvakin varmaan ihan huvikseen julkaistiin joulukuussa. Kiinalla on silti pakko olla pahat aikeet, ihan pakko olla.
   Isojen urheilukilpailujen aikana kun saasteita vähennetään, annettaan enemmän sellainen kuva, että Kiina yrittäisi peitellä saastetilannettaan, eikä kukaan ajattele, että Kiina esimerkiksi tekee autokieltoja, jotta kaikki kilpailuja katsomaan tulleet pääsisivät kisapaikoille asti, eivätkä nököttäisi ruuhkissa montaa tuntia. Mutta joo, katsotaan aina niitä negatiivisia asioita mieluummin.
   Paljon uutisoidaan myös Kiinan sensuurista ja ihmisten mielipiteisiin vaikuttamista. Länsimainen media on onneksi puhdas pulmunen. Ei esimerkiksi nousevaa suurmaata Kiinaa mitenkään yritetä mustamaalata ja saada ihmisiä olemaan ennakkoluuloisia ja epäileviä sitä kohtaan. Muuten vaan kirjoitellaan mahdollisimman paljon kaikkea ja "kasvatetaan ihmisten tietoutta" Kiinan huonoista asioista.
 
Isoveli valvoo vai pidetään kansalaisten turvallisuutta yllä? Paha vai hyvä Kiina?
 
Entäpäs sitten yleinen vitsailu Kiinasta ja kiinalaisista? "Mainland China" on kuin vitsi itsessään ja mikäli joku hassu tapahtuma liittyy Kiinaan, kaksinkertaistuu hauskuus välittymättömästi. Kiinalaisten käytöstapoja kauhistellaan maailmalla ja jos kiinalainen turisti esimerkiksi käyttäytyy typerästi on se kiinalaisuuden seurausta. Katsoin juuri youtubesta (hassujen/turhien)uutistenkommentointikanavaa, jossa he puhuivat kuinka kaksi kiinalaista oli käännytetty lentokentältä USA:ssa heti takaisin Kiinaan aiempien huonojen käytöstapojen takia. Kommentoivat nauroivat, kuinka kiinalaisilla ei ole mitään älyä, kuinka käyttäytyä, eikä maalaisjärkeä. Pitää kuitenkin miettiä, kuinka monta kiinalaista matkustaa ulkomaille vuosittain ja kuinka moni heistä osaa käyttäytyä. Prosentuaalisesti varmasti suurempi osa kuin esim. suomalaisista, jotka osaavat kyllä aina hämmästyttää mm. risteilyillä.
   "Kiinalaiset syövät koiria", "kiinalaiset räkivät kaikkialle ja kaikkialla", "kiinalaiset pissaavat ja kakkaavat kadulla" jne lausahduksia kuulee usein. Joo, okei, pakko myöntää, että näissä piilee totuuden siemen,  mutta ei koko totuus. Mä oikeasti oletin ihmisten ulostelevan Pekingin kaduilla ilman mitään häpeää. En ala väittämään, etten olisi nähnyt äidin nostavan lapsensa pissaamaan ostarin roskikseen kaiken keskellä, todentanut lasten pissivän pulloihin tai kuullut, kuinka kaverin host-perheessä perheen isä otti rennosti mukin pojaltaan, joka oli juuri tyhjentänyt rakkonsa sinne, koska vessa oli varattuna hetken. Mutta ei Peking ole täynnä mitään ulosteita, herran jestas! Kiinalainen paheksuisi yhtä paljon sitä suomalaista spussea kusella jonkun talon kulmalla tai kännissä olevaa teiniä puskapissalla kuin me kiinalaista tekemässä tarpeitaan.
   Koiria ei syödä (paitsi pohjoiskiinalaiset kyllä naureskelevat, että etelässä tehdään näin), eikä saasteet oikeasti lillu ilmassa joka päivä ja iske päin naamaa kun saavut Pekingiin. Mulla oli käsitys, että Pekingiin saavuttuasi, astuisit kuin suljettuun tilaan, jossa on pysähtynyt saastepilvi. Että saasteet olisivat läsnä joka päivä ja että hengittäminen olisi vaikeampaa. Tämä tietysti riippuu vähän ihmisestä, jotkut ovat paljon arempia saasteille kuin toiset, mutta itse en kärsi saasteista kuin todella pahoina saastepäivinä.
 
Liian usein luen matkablogeista tai kuulen, kuinka joku on ollut Kiinassa, eikä viihtynyt yhtään. En pysty ymmärtämään. Kiina taitaa olla kyllä vähän sellainen vihaa tai rakasta -maa, mutta miten tämä niin paljon eroaa joiltain osiltaan muista kehittyneistä maista ja toisilta osiltaan köyhemmistä maista, kuten Vietnamista sun muista? Kun kuulen jotain huonoa Kiinasta, tuntuu kuin omasta rakkaasta puhuttaisiin pahaa. Tekee mieli puolustella ja selitellä miksi olet ymmärtänyt väärin.
Ei Kiina ole paha oikeasti.
 
Kaunis se on syksy täälläkin.
 
 
Ja kyllä, myös täällä on luontoa.

2 kommenttia on "Kaikki vihaavat Kiinaa"
  1. Ymmärrän niin täysin kommenttisi! Puolet mun suvusta asuu Venäjällä ja tuntuu, että tosi usein joutuu todistelemaan kaikkea turhaa paskaa. Juurikin se että hallitus voi olla se mätä omena, mut se ei kerro mitään tavallisista kansalaisista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kirjottaessa mietinkin, että Venäjän kanssa on varmaan ihan sama juttu. On tosi ärsyttävää kun joutuu "puolustella" jotain itselleen läheistä maata, koska ihmiset ei vaan tiedä, ettei se hallitus sitä maata loppujen lopuksi pahaksi tee.

      Poista