10+1 kysymystä ulkosuomalaisille

tiistai 11. heinäkuuta 2017
Bongasin Laura Linnean blogista tällaisen haasteen ja päätin itsekin rustata vastauksia kysymyksiin kun niitä on muilta aina niin mukava lukea. Itsehän olen ollut ulkosuomalainen suunnilleen kaksi (luku)vuotta, mikä tuntuu aika hurjalta kun asiaa alkaa ajattelemaan. Se on kuitenkin melkein 1/10 koko elämästäni. Itse haastan kaikki halukkaat ulkosuomalaiset vastailemaan kysymyksiin! :)1. Mikä on parasta tämän hetkisessä asuinmaassasi?

Lämpö, eurooppalaisen ja aasialaisen kulttuurin yhteiselo, halvahko hintataso, ihmiset... Näitä hyviä asioita on kyllä ihan hirveästi. Macaussa ollaan paljon ihmislähtöisempiä palvelussa ja esimerkiksi bussit pysähtyät huitoville ihmisille - jopa kaksi kertaa samalla pysäkillä jos tarpeen. Ihmiset ovat muutenkin todella avuliaita ja kaverit ovat auttaneet todella paljon käytännönasioissa koskaan osoittamatta minkäänlaista ärtymystä tai vastapalveluksen halua. Aina autetaan kun voi vain auttaa. Yleisesti tykkään Macausta, macaulaisista ja Macaun kulttuurista todella paljon.


2. Entä ikävintä?

Eksoottiset ötökät/eläimet, ilmankosteuden aiheuttama home, suuret & kadut täyttävät turistimassat varsinkin viikonloppuisin, ilmastoinnin aiheuttamat kalliit sähkölaskut kuumina kuukausina ja pitkä välimatka Suomeen. On myös ärsyttävää, että Macaussa puhutaan kanttonin kiinaa kun ensimmäisenä vuotenani Aasiassa opiskelin mandariinia ja nyt molemmat jäävät vajaiksi ellen ala panostamaan oikein kunnolla.


3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit?

Siinäpä vasta kysymys. Joskus ihan huvikseni alan listailla unelmakohteita ja niitä hetkessä tulee mieleen joku 20. Pakko varmaan sanoa joku Bora Bora tai Madagascar/Seychellit kun niihin tuskin ihan heti on varaa oikeasti.4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?

Tämäkin on vaikea kysymys. Tietysti kaikki Pariisit, Firenzet ja Maltat houkuttelisivat Euroopassa, mutta kyllä se ykköspaikka, jonne palaisin, on New York. Siellä olin perheen kanssa 14-vuotiaana ja vaikka olinkin sinne hinkunut vuosia ja vihdoin saanut vanhemmat suostumaan mukaan, tuntuu, etten arvostanut New Yorkia tarpeaksi. Tietysti olin sen verran nuori, ettei silloin tykkää kuin shoppaamisesta :D Nyt olisi enemmän ymmärrystä kaupungista.


5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Perunaa (varsinkin muussia), salmiakkia, jos ei olisi, Fazerin suklaata, aurajuustoa ja tuoreita suomalaisia marjoja. Ensimmäisenä vuonna Kiinassa kaipasin suomalaista ruokaa paljonkin, mutta tänä vuonna ei ole ollut samanlaisia kaipauksia, varmaan koska voin vapaasti syödä mitä vaan ja Macaussa on paljon länkkäriravintoloita.


6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?

Tätä olen miettinyt usein. Olisi kiva asua samassa maassa perheen ja monien kavereiden kanssa, mutta ainakin tällä hetkellä en kyllä haluaisi asua Suomessa. Yksi suurista syistä on niinkin naurettava asia kuin ilmasto ja talven pimeys. Jo aina Suomessa asuneena niiden kamaluuden tajusi, mutta varsinkin nykyään tajuaa, kuinka ärsyttäviä molemmat ovat. Hamassa tulevaisuudessa kun saan lapsia, haluan varmaan heidän saavan suomalaisen koulutuksen tai ainakin käyvän ala-asteen Suomessa. Toisaalta haluaisin heidän myös elävän kansainvälisessä ympäristössä. Onneksi ei tarvitse vielä miettiä, missä sitä tulee asustelemaan :D


7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Kiinalainen uusivuosi! Se on Kiinassa ja monissa muissa Aasian maissa vuoden tärkein juhla ja todella näkyvä katukuvassakin. Kirjoitin tämän vuoden CNY-kokemuksesta TÄSSÄ postauksessa, en jaksa perinteitä enempää uudelleen selittää. Kiinalainen uusivuosi on tietysti hyvin helppo vastaus tähän kysymykseen, mutta muita kiinalaisia juhlia en ole päässyt viettämään "paikallisittain", joten se on tietysti itselleni läheisin. Kiinalaisen uudenvuoden syvin tarkoitus on olla yhdessä perheen kanssa ja se on vähän verrattavissa jouluun.8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Perheen ja kavereiden jättäminen. Tuntuu jopa itsekkäältä lähteä vain siksi, että tyydyttäisi jotain omaa sisäistä seikkailunhalua. Ensimmäiset päivät uudessa kodissa ovat myös aika vaikeat. Sitä vaan istuu sängyllä ja miettii, mitä onkaan mennyt tekemään. Vaikka on tietysti innoissaan kaikesta uudesta, on siinä alussa myös pieni kriisi kun ei edes tiedä missä lähikauppa on tai miten saa sim-kortin. Virallisten asioiden hoitaminen niin Suomessa ennen lähtöä kuin uudessa kotimaassakin ovat ärsyttäviä ja itse onnistuin lykkäämään pankkitilin ja puhelin liittymän avaamista kuukauden... En välttämättä suosittele.


9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassa?

Kyllä. On moniakin maita, joissa olisi kiva asua edes vuosi, mm. USA, Australia, Ranska, Italia, Espanja, Japani... Masters-tutkintoni teen jossain uudessa maassa, joten ainakin yksi uusi maa tulee vielä koettua varmasti.


10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?

Apua. Yksi mieleenjäävin hetki? Yksi mieleenjääneimmistä hetkistä ainakin on Macauhun saapuminen. Siinä sitä istui vieraassa huoneessa, vieraassa talossa, vieraassa kaupungissa, jossa tulisi asumaan seuraavat neljä vuotta. En tuntenut yhtäkään ihmistä koko Macausta, enkä vanhaakaupunkia lukuunottamatta tiennyt mitään paikkojakaan. Hassua muistella, kuinka päätin lähteä retkelle etsimään lähikauppaa google mapsin avulla hahah. Nykyään lähikadut osaa ulkoa väärinpäin, silmät kiinni ja unissaankin. Muita mieleenpainuneita hetkiä ovat monet hetket Kiinan kiertomatkalla ja esimerkiksi thaimaalaiseen luksushotellin postikorttimaisemiin saapuminen.


+ extrakysymys numero 11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? Minne? 

Juurikin tänään parin tunnin päästä lähtee lento Kreikkaan. Sen lisäksi menen siskon kanssa viikonloppumatkalle Riikaan elokuussa ja yritän järjestää matkaa Japaniin/jonnekin Macauhun paluumatkalla. Syksyllä olisi kiva käydä jossain Macaun lähimaassa vaikka kavereiden kanssa, Hong Kongissa päivämatkalla ja joululomalla, kun perhe tulee Aasiaan, menemme jonnekin lämpimään yhdessä. Aika paljon matkoja on siis tiedossa, mikä on enemmän kuin täydellistä.


2 kommenttia on "10+1 kysymystä ulkosuomalaisille"
 1. Tosi kiva postausidea ja kivasti vastailtu! Fazerin suklaata tulisin kyllä varmasti kaipaamaan, jos ulkomaille muuttaisin :'D

  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) ja ulkomailla kyllä huomaa, että on vaan meillä Suomessa parhaat herkut ja varsinkin suklaa haha. Ei mitkään muut merkit vedä vertoja Fazerille.

   Poista