Aasialainen muoti

torstai 29. syyskuuta 2016

Kun ensimmäistä kertaa menin Pekingiin, yllätyin siitä, kuinka hyvin Aasiassa pukeudutaan. Mainittakoon tosin, että asuin ja liikuin Pekingin muodikkaimmalla alueella, mutta silti, hyvin pukeutuva kiinalainen pukeutuu yleisesti paremmin kuin hyvin pukeutuva suomalainen. Ja Kiinassa ei ole samanlaista "massamuotiefektiä" kuin Suomessa, eli että lähes jokainen omistaa tietyt vaatekappaleet. Muoteja tietysti on, mutta omaperäisesti pukeutuvia ihmisiä löytyy enemmän kuin Euroopassa yleensä.

Aasialaista muotia ei tietenkään voi yleistää, kuten ei eurooppalaistakaan, mutta jos nyt sen karkeasti jaottelisin kolmeen kategoriaan, jakaisin ne näin: korealainen kasari, todella naisellinen ja laittautunut ja söpö/lapsenomainen.
   Korea on ainakin Macaussa "se juttu" ja kaikki (yleistäen tietysti) ihailevat sitä ja sen kulttuuria, varsinkin musiikkia ja muotia. Voisin siis olettaa, että suurin osa Macaun muodista pulppuaa pohjoisesta. Pekingissä (Sanlitunin alueella ainakin) pukeuduttiin mun mielestä aikuismaisemmin ja naisellisemmin kuin Macaussa yleisesti, mutta kyllä täälläkin näkee ihmisiä, joilla on kapeakorkoiset korkkarit jalassa arkenakin ja todella laittautunut ulkomuoto.

Oma tyylini on todella tyttömäinen ja huoliteltu, mutta olen kyllä todella inspiroitunut täällä ja olisi kiva kokeilla jotain erilaista. Varsinkin toi korealainen, kasarivaikutteinen (onhan 80-luku oikea vuosikymmen..?) tyyli on niiiin hieno! En tiedä voiko se mahdollisesti näyttää hyvältä muiden kuin aasialaisten päällä, aasialaisuus kun lisää oman hienon kirsikkansa kakun päälle.

Meidän koulussa ykkösillä on koulupukupakko ja mun kampuksella on vaan ykkösiä ja kakkosia, joten en nää iiiihan hirveästi nuorisomuotia, mutta kyllä siitä jonkinlainen käsitys on syntynyt. Tässä joitain keräämiäni aasialaisen muodin kulmakiviä tänä kesänä/syksynä:


1. (T-)paita + mekko (Aasiassa ei paljastella muuta kuin laihoja jalkoja)
2. Hame etunapeilla
3. Lippikset (silloin kun se sopii asuun tarvittavan juntilla tavalla)
4. Printtipaidat
5. Reput
6. Paksupohjaiset kengät (joksikin näitä ei oo kyllä näkynyt niin paljoa kuin viime keväänä Kiinassa)
7. Tennarit
8. Huulipuna (ei kuitenkaan räikeissä sävyissä, harvoin edes punaisessa)
9. Olkaimettomat mekot ja paidat
10. "Erikoiset" aurinkolasit (aka peilipinta epätavallisemmilla väreillä ja ei-normaalin muotoiset kehykset)

Muodikkain kampaus on hieman olkapäitä lyhyempi malli, väri joku ruskean sävyistä, villeimmillä jopa blondi (näitä ei kyllä näy katukuvassa usein). Shokkiväreistä suosikki on (tumman)vihreä ja varsinkin vihreät latvat ovat ilmeisesti ollut kovassa huudossa viime kuukausina. Meidän koulussa ei saa olla epäluonnollisia hiusvärejä ja moni kavereista on ilmaissut halunsa värjätä hiukset vihreiksi heti joululomalla tai sitten ensi kesänä.
   Yksi länsimaalaisille ehkä yllättävä muotivillitys on värillisten piilolinssien käyttö. TODELLA moni käyttää ruskeita piilolinssejä ja joillain saattaa olla jopa siniset/harmaat. Itse en koskaan jaksaisi nähdä moista päivittäistä vaivaa vain ulkonäön takia, mutta paikassa jossa kaikilla on saman väriset hiukset ja silmät luonnostaan, haluaa varmaan erottua keinolla millä hyvänsä. Itse tykkään kyllä tuosta vähän epärealisesta lookista, mutta monelle se on varmaan oudon näköistä.
   Toinen asia, jota me emme länsimaalaisina ehkä käsitä, ovat "double eye lidien" ihannointi. Aasiassa myydään "tarroja", joilla "monolideistä" (= perinteinen aasialainen silmän malli, jossa vain yksi silmäluomi, eikä siis sitä ryppyä kulmaluun ja silmän välissä) saa tehtyä double eye lidejen näköisiä. Joskus läpinäkyvän tarran kulman bongaa jonkun silmänluomella ja se ei kyllä näytä kovin hyvältä. Mutta eipähän tarvitse maksaa maltaita silmäleikkauksesta, joka on muuten todella yleinen varsinkin aasialaisten julkkisten keskuudessa!
   Viimeisimpänä mainintana on valkoisuuden tavoittelu. Länsimaissa teemme kaikkemme ollaksemme ruskettuneita ja Aasiassa vältellään aurinkoa keinolla millä hyvänsä. Ihmiset käyttävät sateenvarjoja ja pitkähihaisia auringonpaisteella, kävelevät aina varjossa ja jotkut jopa käyttävät valkaisevia ihonhoitotuotteita. Kyllä. Rannalla aasialaisia näkee usein vähintäänkin kokouikkareissa, mutta joillain on myös hihat ja netissä on näkynyt kuvia kun jotkut uivat vain silmät ja suun paljastavan hupun kanssa. Tietystikään kaikki aasialaiset eivät ihannoi valkoisuutta, mutta suuri muoti-ilmiö se on. Omasta mielestäni todella hassu sellainen, mutta aasialaisten mielestä itseruskettavia käyttävät ja auringossa tuntitolkulla loikoilevat länkkärit ovat varmaan ihan yhtä huvittavia.

Mitäs te tykkäätte aasialaisesta tyylistä? Voisitteko koskaan pukeutua
näin vai vannotteko länsimaalaisten muotien nimeen? :)

Ensimmäisen kollaasin kuvat pinterestistä.
2 kommenttia on "Aasialainen muoti"
 1. Mielenkiintonen postaus! Mulla on ollut samantyylinen mielessä turkkilaisten tyylistä, mutta en oo saanut vielä ajatuksiani tarpeeksi kasatuksi aihetta varten. Täällä mä kans inspiroidun tyyleistä paljon enemmän mitä Suomessa, ja sitä huomaa itekin olevansa paljon rohkeampi kokeilemaan eri yhdistelmiä täällä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee todellakin postaus turkkilaisesta muodista!! Mua ainakin kiinnostaa kun ei oo mitään käsitystä siitä, miten siellä päin pukeudutaan.

   Ja ulkomailla todellakin inspiroituu ja rohkaistuu pukeutujana, joka suunnasta kun tulee uusia ideoita ja tapoja pukeutua, joita ei edes osaisi tulla ajatelleeksi Suomessa.

   Poista