10 asiaa, jotka olen oppinut (kahdesti) ulkomaille muuttamisesta

lauantai 24. syyskuuta 2016


1. Nauramaan itselleni
Tämä on ihan ykkösjuttu. Ennen pelkäsin epäonnistumisia ja suomalaiseen tapaan en halunnut puhua kieltä, ellen osannut sitä hyvin. Mokaaminen on monelle pahin pelko, mutta kerronpa vain sen, että ulkomaille muuttaessa (varsinkin jos uudessa maassa puhutaan sinulle uutta kieltä) tulet tekemään niin paljon typeryyksiä, ettet voi enää ottaa itseäsi tosissaan. Ja hyvä niin. Kuinka tylsää elämä olisikaan, jos edes oman itsensä kanssa ei voi pitää hauskaa ja mokailla huoletta. Miksi kaiken aina pitäisi olla niin kuoleman vakavaa muutenkaan?


2. Olemaan yksin
Kotona tottuu ainaiseen seuraan. Olit sitten menossa syömään, shoppailemaan tai vaan katsastamaan jotain paikkaa, on mukanasi aika varmasti joku muukin. Ulkomailla ihan oma seurakin riittää, eikä yksin lounastaminen tunnukaan niin oudolta. Vaikka kavereitakin löytyisi, on joskus kiva mennä jonnekin ulos yksin. Tajuaa, ettei aina tarvitse olla jonkun kanssa ja että eivät ihmiset oikeasti tuijota yksinäisiä ihmisiä ajatellen, ettei heillä ole kavereita. On hyvä opetella olemaan kaksin itsensä kanssa.3. Luottamaan itseeni
Ulkomaille muuttaessa haasteita tulee vastaan piste. Isoja, pieniä tai keskikokoisia, mutta haasteita tulet kohtaamaan lukuisia. Oli se sitten uuden kielen käyttäminen, virallisten juttujen hoitaminen tai uudessa koulussa aloittaminen, joudut astumaan tuntemattomaan monesti. Pikkuhiljaa alat tajuamaan, ettet ehkä olekaan niin tumpelo kuin olet aina luullut ja että kun vain yrittää parhaansa, on se yleensä tarpeeksi. Älä pelkää haasteita, vaan ota ne aina rohkeasti vastaan. Kun luottaa itseensä, tapahtuu ihmeitä. Osaat puhua uutta kieltä paremmin kuin koskaan arvasitkaan, olet rohkeampi kuin koskaan tiesitkään ja itseasiassa olet tuntemisen arvoinen ihminen. Toista perässä: yes I can!


4. Luottamaan siihen, että asiat järjestyvät
Elämää ei vaan voi ennustaa. Yleensä asiat kuitenkin tuppaavat jollain oudolla tavalla järjestymään juuri oikein. On turha stressata etukäteen sellaisista jutuista, joihin ei voi mitenkään vaikuttaa. Antaa virran viedä ja tulet huomaamaan, että usein se vie sinut juuri oikeaan pisteeseen. Ja jos kaikki meneekin aivan katastrofaalisen pieleen, muistuta mieleen kohta 1. Saatpahan ainakin loistavan tarinan kerrottavaksesi ja jos kaikki meni niin huonosti kuin vain on mahdollista, on suunta vain ylöspäin. Ensi kerralla vastaavassa tilanteessa asiat siis menevät paremmin.5. Ihmiset ovat pohjimmiltaan kaikkialla samanlaisia
Tietysti eri maiden ja varsinkin maanosien välillä on suuria kulttuurillisia eroja, mutta pohjimmiltaan ihmiset ovat samanlaisia. Kaikki arvostavat ystävällisyyttä ja yritystä ja missään ei tykätä ylimielisistä henkilöistä. Stereotypioiden takia ihmisillä on ennakkoluuloja toisen kulttuurin edustajista - hyvässä ja pahassa - mutta itse olin yllättynyt, kuinka samanlaisia kiinalaiset ja suomalaiset loppujen lopuksi ovat. Kulttuurieroja tietysti on, mutta en koskaan ole kokenut olevani keskellä täysin minusta eroavaa kansaa, jonka kanssa on vaikea luoda kontaktia. Ihmiset arvostavat samanlaisia asioita kaikkialla maailmassa ja kunhan yrität parhaasi, riittää se usein.


6. Olemaan suvaitsevaisempi
Älä ymmärrä väärin, en ole ikinä ollut suvaitsematon. Oikeastaan tuntuu, että yksiä kasvatukseni kulmakiviä on ollut kaikkien hyväksyminen ja erilaisuuden arvostaminen. Olen matkustanut paljon ja ollut aina perillä maailman menosta ja maailman eri kulttuureista. Vasta Kiinaan muutettuani tajusin kuitenkin, että voin olla vielä paljon suvaitsevaisempi. Ennen kuin olet itse vähemmistön asemassa, et voi ymmärtää, millaista on olla sellaisen edustaja. Toivoisin, että jokainen ihminen joutuisi asumaan maassa, jossa eroaa ulkonäöllisesti valtaväestöstä. Ajatellen, että itse muutin Kiinaan omasta päätöksestä, sain kodin ja "työn" kättelyssä, minulla oli rahaa ja olin ulkonäöllisesti ihailtu, oli uuteen maahan sopeutuminen silti haastavaa. En voi edes kuvitella ihmisiä, jotka eivät haluaisi lähteä kotoaan, mutta päätyvät sitten ilman kielitaitoa, mitään tietoa uuden maan käytännöistä ja asioiden toimivuudesta ja ilman mitään kontakteja ja turvaverkkoa keskelle ulkomaalaisvihaa. Vaikka kokemukseni on kaaaaaukana monen maahanmuuttajan kokemuksista, ymmärrän nyt paremmin. Ymmärrän myös millaista on erottua aina joukosta (vaikka itse erotuinkin positiivisesti).7. Heittäytymään
Aina ei kannata valita helpointa ja turvallisinta vaihtoehtoa, sillä seikkailut odottavat turvallisuusalueesi ulkopuolella. Ulkomaille muuttaminen on heittäytyminen numero 1, mutta älä lopeta siihen. Tee asioita, joita moni ei pääse tekemään, vaikka juuri sillä hetkellä ei tuntuisikaan siltä. Puhu ihmisille, joille et normaalisti puhuisi. Mene paikkoihin, joissa et normaalisti kävisi. Yritä olla sosiaalisempi ja seikkailunhaluinen vaikka pakolla. Parhaan kokemukset ovat yleensä niitä, jotka tulevat vastaan ilman suunnittelua. Minäkään en olisi tavannut poikaystävääni jos olisin vain pitäytynyt alkuperäisessä suunnitelmassani lähteä yksin Shanghaihin viikoksi, enkä tarttunut tarjoukseen lähteä Harbiniin (kaupunkiin, josta en koskaan ollut kuullutkaan) asumaan vieraaseen perheeseen.


8. Kommunikoimiseen ei välttämättä tarvitse yhteistä kieltä
Jos luulet, että Kiinassa puhutaan paljon englantia, olet väärässä. Jos luulet, että se kertaakaan oli suuri ongelma, olet vielä enemmän väärässä. Tilanteessa, jossa minun kiinan taitoni ovat vahvemmat kuin kuulijan englannin taidot, pitää usein improvisoida. Elekielellä pötkii pidemmälle kuin luuletkaan ja yksittäisten sanojenkin osaaminen paikallisella kielellä auttaa. Loppujen lopuksi hymy on kuitenkin tärkein asia kommunikoimisen kannalta. Sen ymmärtää jokainen ihminen, olit sitten missä päin maailmaa tahansa.
9. Tosikaverit Suomessa säilyvät
Moni vaihtoon, ulkomaille opiskelemaan, au pairiksi tai muuksi lähtevä pelkää, mitä käy kavereille Suomessa kun on poissa. Minäpä kerron: kaikki ihmiset, joita elämääsi tarvitset, pysyvät elämässäsi. Ne, jotka karsiutuvat pois, eivät koskaan olleet oikeasti sinulle tarpeellisia ihmisiä. Tämän sanottuani muistutan, että tietysti ystävyyssuhteiden ylläpitämiseksi pitää nähdä vaivaa. Ja kannattaa muistaa, että Suomen kavereita ei ehkä kiinnosta kaiken maailman kertomuksesi maailmalta, välillä on tarpeen puhua heidänkin elämästään. Muista, että muuttamisen jälkeen kaverisi eivät enää rajoitu Suomen rajojen sisään, vaan saat uusia kansainvälisiä kavereita!


10. Seikkailut ja maailman näkeminen ovat loppupeleissä sen kaiken arvoista
Valehtelisin, jos sanoisin, että lähteminen on helppoa. Hyvästit helpottuvat ehkä tavallaan, mutta varmasti jokainen poissa kotoa asuva jättäisi ne mieluusti välistä kokonaan. Ulkomailla asuminen tarkoittaa, että jäät paitsi kotimaan tapahtumista ja että olet ikuisesti kahden kodin välissä. Se myös tarkoittaa, että opit mielettömästi uusia asioita, näet maailmaa syvemmällä tasolla kuin matkustamisella koskaan voi ja että kasvat ihmisenä lähes päivittäin. Ulkomailla asuminen on seikkailu, jota ei voi ymmärtää ellei sitä ole itse kokenut. Ja se on kokemus, jonka hedelmiä kannat mukanasi koko loppuelämän. Se on seikkailu, joka kaikkine huoneine puolineenkin on kokemisen arvoinen.

6 kommenttia on "10 asiaa, jotka olen oppinut (kahdesti) ulkomaille muuttamisesta"
 1. Saman kaltaisia juttuja oon itsekin huomannut! Ulkomaille muuttaminen on kyllä ihan hullua, mut myös tosi palkitsevaa. Ja niinkun sanoit, niin kyllä ne tärkeimmät ihmiset siellä koti Suomessa säilyy :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palkitsevuus kyllä kuvaa ulkomailla asumista todella hyvin! On niin hyvä fiilis tietää, että kaikki mitä on saanut aikaan uudessa kodissa, on 100% omaa ansiota ja oman panostuksen tulosta. Kaikki on luotu tyhjästä.

   Poista
 2. Maailmalta tosiaan oppii paljon kaikenlaista! Hyviä juttuja oot listannut, varsinkin toi suvaitsevaisuuteen oppiminen :-)

  VastaaPoista
 3. Hyvä postaus ja hyviä pointteja! Aloin myös lukijaksi :)

  https://matildanieminenmusic.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Ja kiva että jäit lukijaksikin :)

   Poista