Suunnitteluvaihe
Millainen ihminen sopii au pairiksi?
Aina hoetaan, että au pairiksi haluavan pitää olla todella lapsirakas, mutta se ei ole täysin totta. Joo, tietenkään et voi vihata lapsia, mutta ei niiden tarvitse olla mikään lempiasia maailmassa. Mun mielestä au pairiksi sopii ihminen, joka haluaa nähdä maailmaa, on suvaitsevainen, vastuuntuntoinen, hyvin käyttäytyvä, avoin uusille kokemuksille ja se kuuluisa, ei vihaa lapsia. Lastenhoitokokemuksesta on hyötyä, mutta ilman sitä voi päästä myös au pairiksi. Riippuu vähän perheestä/toimistosta/kohteesta.
Kohdemaan valitseminen
Jokaisella, jolla on haaveena au pairiksi lähteminen, on varmasti myös mielessään joku maa, jonne lähteminen kiinnostaisi. Joillain saattaa olla listallaan monia maita ja toisella ei ehkä yhtään. Kohdemaata miettiessä kannattaa miettiä, kuinka kauas on valmis lähtemään, haluaako, että kohteessa puhutaan englantia ja miten erilaiseen kulttuuriin uskoo voivansa sopeutua. Luonnollisesti jokainen ihminen on erilainen ja toiselle USA voi olla liian tylsä kohde kun taas toiselle liian rohkea veto. Mieti millainen ihminen itse olet ja kirjoita eri maista vaikka ylös plussia ja miinuksia.
Tässä muutamia seikkoja, joiden miettiminen ehkä helpottaa päätöksen tekoa:
- Euroopan sisällä pysyminen on helpompaa, sillä ei tarvitse järjestellä viisumeita ja lennotkin ovat halvempia kuin kaukomaihin.
- Englanninkielisissä maissa kommunikointi perheen ja paikallisten kanssa, sekä virallisissa tilanteissa on helpompaa.
- Haluatko parantaa englannin kielen taitojasi, kehittää jonkun vieraankielen osaamista vai opetella kokonaan uuden kielen?
- Mitä erilaisempaan paikkaan lähdet, sitä enemmän uusia kokemuksia saat.
- Kuinka paljon eläminen maksaa kohdemaassa?
- Suunnitteletko tulevasi käymään Suomessa jossain vaiheessa? Mitä lähempänä olet, sitä helpompaa se on.
- Onko jokin maa/paikka, joka on aina kiinnostanut syystä tai toisesta? Oletko ehkä jopa harkinnut opiskelevasi tulevaisuudessa jossain maassa/kaupungissa?
Kiinnostaako Kiinaan lähteminen? Lue TÄSTÄ postauksesta lisää!
Kuinka pitkäksi aikaa kannattaa lähteä?
Tämä on tietysti paljon kiinni siitä, kauanko aikaa sinulla on ylipäätään käytettävissä. Onko käsillä välivuosi, kesäloma vai jokin muu? Kannattaa muistaa, että au pairina oleminen ei tarkoita lomailua ja kavereiden kanssa hengaamista 24/7, joten älä ilmoita olevasi paikassa 12kk, jos et jaksa tehdä töitä vuodenpäivät.
Itse laitoin hakemukseen, että aion olla au pair 9kk, mutta loppujen lopuksi olin paikalla 7kk. Itselleni ainakin 9kk olisi ollut aivan liian pitkä aika ja 7kk oli pakkopullaa aina välillä. Olin ajatellut vain sitä, kuinka pitkään haluan olla Kiinassa, en kuinka pitkään haluan olla au pair = töissä. Kuinka monta kuukautta jaksat olla töissä (omassa tilanteessani vain yhdellä vapaapäivällä viikossa)? Entä haluatko jäädä maahan matkustelemaan au pair -töiden jälkeen? Varaa sille aikaa jos epäilet, että et töiden lomassa nää kaikkea, mitä haluaisit nähdä.
Oman kokemuksen mukaan ihmisiä alkaa siinä 3-4kk kohdilla kyllästyttämään au pairin työt, koska se harvemmalle soveltuu pitkäaikaiseksi työksi ja itsekin itkeskelin parit kerrat väsymystä.
HUOM. Tietystikään kukaan ei voi pakottaa sinua olemaan töissä pidempää kuin itse haluat, joten vaikka olisit lupautunut olemaan vuoden ja oletkin loppu jo 3kk päästä, ei kukaan lukitse sinua kahleilla kiinni talon seinään. Ei siis kannata ottaa liikaa paineita. Myös ajan pidentäminen voi onnistua, mikään ei siis ole kiveen kirjoitettua!
Ennen lähtöä
Perheen valitseminen
Moni sanoo, että oikean perheen kohdalla vaan tulee sellainen tunne, että se on juuri se perhe itselleen, mutta itselläni ei tällaista tunnetta tullut ja kaikki meni silti loistavasti! Se, kuinka paljon vaivaa täytyy itse nähdä perheen löytämisen eteen, riippuu vähän lähteekö toimiston kautta vai itsenäisesti. Toimistot välittävät sinulle perheitä ja näin siis vain odotat heidän ilmoitustaan kun taas itsenäisesti lähtiessäsi joudut itse pyöriä au pair -nettisivuilla ja viestitellä monien perheiden kanssa.
Pohdittavaa:
- Kuinka montaa ja minkä ikäistä lasta olet valmis hoitamaan? Oletko parempi tyttöjen kuin poikien kanssa tai toisinpäin?
- Missä perhe asuu? Vaikuttaako kaupunki viihtyisältä? Asuvatko he keskustassa vai maaseudulla? Onko kaupungissa muita au paireja/ulkomaalaisia/ikäistä seuraa? Onko siellä mahdollisuuksia harrastaa tai viettää aikaa muualla kuin kotona?
- Onko perhe paikallinen, suomalainen tai puoliksi suomalainen?
- Ovatko vanhemmat yhdessä vai onko kyseessä yksinhuoltajaperhe? Haluaisitko asua YH-isän kanssa?
- Käyvätkö lapset koulussa/päiväkodissa?
- Onko lemmikkejä? Oletko allerginen?
- Onko perheellä ollut ennen au paireja?
- Millaisia työtehtäviä sinulla olisi (voivat vaihdella perheittäin suuresti)?
- Millainen luonne lapsella/lapsilla on? Ovatko he ujoja vai todella villejä? Millainen itse olet? Minkälaisen lapsen kanssa tulisit toimeen, entä minkälaisen kanssa et pärjäisi?
- Mitä harrastuksia lapsilla/perheellä on? Onko teillä yhteisiä kiinnostuksen kohteita?
- Vaikuttaako perhe tiukalta vai rennolta? Onko lapsilla paljon sääntöjä? Olisiko sinullakin tarkat kotiintuloajat jne?
- Olisiko käytössäsi auto? Tarvitseeko sitä?
KYSY PERHEELTÄ MAHDOLLISIMMAN PALJON VIDEOHAASTATTELUSSA!
Yleensä jos perhe kertoo kaikista hienouksista/vapauksista, joita tulisit saamaan, jätetään jotain muuta kertomatta. Jos itse hakisit perheellesi au pairia, haluaisitko hänen tulevan vain siksi, että saa ison huoneen ja pihalla on uima-allas vai siksi, että hän kokee olevansa hyvä au pair juuri teidän perheelle? Niin, miksi joku siis yrittäisi lahjoa au pairin perheeseensä, ellei jokin asia olisi sellaista, jonka takia hän luultavasti ei muuten tulisi?
Oma perheeni kertoi hyvin vähän mitään tietoa asumisoloistaan ja muista yksityiskohdista (TÄMÄ VOI MYÖS OLLA HUONO MERKKI), mutta he olivat aivan loistava perhe ja minulla oli oma asunto. Hyviä asioita ei tarvitse mainostaa jos perhe on muuten hyvä.
Yhteydenpito perheen kanssa
Sen jälkeen kun olette valinneet toisenne ja lähtöpäiväkin saattaa jo olla selvillä, ei mitään "pakollista" hoidettavaa perheen kanssa enää ole. On kuitenkin hyvä kuitenkin laittaa viestiä aina välillä, sillä on sata kertaa helpompi mennä perheeseen, jonka tuntee edes jotenkin kuin muuttaa aivan vieraiden ihmisten nurkkiin. Mitä pidempi aika perheen löytymisestä on lähtöpäivään, sitä tärkeämpää on pitää yhteyttä, jotta toinen osapuoli ei ole jokin pimennosta pilkottava hahmo, jolle puhuit kerran, pari puolivuotta sitten. Ihan yksinkertainen kuulumisten tai jonkin mieltä askarruttavan seikan kysyminen pitää sinut perheen mielessä.
Pakkaaminen
Pakkaamisesta on ihmisillä sata mielipidettä ja mun pakkauslistapostauksen voit lukea TÄSTÄ. En edes takaisin kotiin palanneena osaa sanoa kunnolla, kannattaako mukaan ottaa todella vähän vai ihan normaalisti vaatteita. Sen sanon, että lisämatkalaukun maksaminen lentokentällä maksaa 200$, itsehän sen jouduin maksamaan kun lähdin matkaan lähes täydellä matkalaukulla (, josta tilaa veivät tietty tuliaiset myös) ja paikanpäällä tuli shoppailtua kerran jos toisenkin.
Tuliaisissa ota huomioon maan kulttuuri, onko jotain, mitä ei ole korrektia antaa lahjaksi tai jotain, mikä olisi erittäin suotavaa? Vie jotain suomalaista. Afrikan tähti on loistava idea, sillä siitä saa myös tekemistä lasten kanssa ja peli jää perheelle talteen lähtösikin jälkeen (elleivät lapset kadota kaikkia rahoja ja myöhemmin uusia rahoja, jotka askartelit käsin T: kokemusta on).
Yksiä tärkeitä Suomesta mukaan otettava juttuja ovat lääkkeet. Olet tottunut suomalaisiin merkkeihin ja tiedät suunnilleen kaikkien vaikutukset jne. Jos olet kamalan päänsäryn kourissa, tuskin haluat lähteä etsimään apteekkia jostain ja sitten yrittää pohtia, mikä ulkomaalaisista vastineista olisi paras.
Toinen tärppi ovat lämpimät vaatteet. Sisälämmitys ei todellakaan ole yhtä hyvä kuin Suomessa useimmissa paikoissa ja varsinkin öisin voi olla todella kylmä. Mukaan siis villasukkia ja pitkiä yökkärihousuja!
Paikanpäällä
- Ensivaikutelma on supertärkeä! Vaikka olisit missä jetlagissa, hymyile, kysele, ole kohtelias ja tee parhaasi. Automatkalla lentokentältä kotiin yritä jutella mahdollisimman paljon, vaikka se kuinka sotisikin suomalaisuuttasi vastaan. On todella vaikeaa muuttaa perheen käsitystä sinusta jälkikäteen (vaikka kyllähän se varsinkin negatiiviseen suuntaan onnistuu).
- Yritä saada lapsiin kontakti mahdollisimman nopeasti. Leiki, selvitä mistä he pitävät, kehitä yhteisiä vitsejä/leikkejä. Älä kuitenkaan unohda, että olet auktoriteettihahmo, älä siis hyväksy mitä tahansa käytöstä!
- Kirjoita sopimus perheen kanssa. Näin on selvää, mitä sinulta odotetaan ja mistä on sovittu palkan, työajan ja muun suhteen. Ongelmatilanteessa ei tule sana sanaa vastaan -tilanteita, vaan molemmilla osapuolilla on mustaa valkoisella.
- Juttele vanhempien kanssa. Ihan paras kaveri ei tarvitse yrittää olla, mutta hyvä suhde kannattaa saavuttaa, asuttehan yhdessä ja he ovat pomojasi.
- Hanki ystäviä. Onko mahdollisella toimistollasi aktiviteettejä tai kielitunteja? Onko kaupungillasi au pair -ryhmä facebookissa? Onko host perheen tuttavilla au paireja? Mikäli au paireja ei löydy, voit lähetellä viestejä maan/kaupungin au pair -toimistoihin ja kysyä mahdollisten samalla alueilla olevien au pairejen yhteystietoja.
Tietysti voit olla ystävä muidenkin kuin au pairien kanssa. Mene tapahtumiin, harrasta, ole aktiivinen, vaikka se olisikin vaikeaa, eikä aluksi luontevaa. Riippuu varmaan vähän maasta, onko paikallisiin helppo tutustua.
Sain itse vinkit: 1) mene yliopiston alueelle hengailemaan vaikka kahvilaan ja ala rohkeasti puhumaan opiskelijoille (tosin Kiinassa valkoinen ihonväri tekee oman osansa siinä, että ihmiset kiinnostuvat sinusta) 2) lataa sovellus kännykään / liity nettiyhteisöön, jossa voi opettaa paikallisille kieltä. Harva haluaa oppia suomea, mutta ehkä joku haluaa harjoitella englantiaan.
- Ole aktiivinen. Lähde potentiaalisten ystävien kanssa ulos aina kun ehdotetaan ja muista itsekin pyytää muita jonnekin. Vaikka väsyttäisi, yritä mennä mahdollisimman paljon mukaan, sillä muuten tulee helposti au pair -ajasta yksinäistä.
- Pidä yhteyttä perheeseen ja kavereihin kotona.
- Hyväksy koti-ikävä. Se saattaa olla todella suuri ja saapua usein tai sitten et pahemmin pode koko juttua. Riippuu ihmisestä ja oloista host perheessä. Kun koti-ikävä iskee, kannattaa ottaa yhteyttä kotiin, ehkä syödä mukaan otettua Fazerin suklaata ja olla säikähtämättä. Jos ikävä on todella suuri, kannattaa siitä kertoa host perheelle, joka huomaa pian jonkun olevan vialla ja voi luulla sen johtuvan heistä.
- Koe, näe, tee! Ota kaikki mahdollinen irti ajastasi au pairina.
- Älä laita kaikkea taskurahaa säästöön ja pihistele kaikessa. Tarkoituksena ei ole kasvattaa numeroa pankkitilissä. Jos jokun retki/asia kiinnostaa, ei kannata pihistellä. Nyt on se aika tehdä mahdollisimman paljon.
- Käytä paikallista kieltä, oli se sitten englanti, ranska, ruotsi tai vaikka kiina.
- Kirjoita päiväkirjaa/blogia. Omia fiiliksiä on mahtava lukea myöhemmin, varsinkin vaikka kymmenen vuoden päästä. Asiat unohtuvat muuten.
- Ota kuvia
- Aina ei ole helppoa, mutta älä luovuta!- Mieti, mitä haluat Au pair -vuodeltasi.- Ota tavoitteeksi/haasteeksi itsenäistyminen ja kasvaminen.
- Ole rehellinen- Älä pelkää vaihtaa perhettä. Jos et koe olevasi arvostettu, teet liikaa töitä tai et vain tule toimeen perheenjäsenten kanssa, älä epäröi vaihtaa perhettä. Se on SINUN vuotesi ja sinun on oikeus nauttia siitä.
- Elä täysillä ja pidä hauskaa - mutta pidä järki kädessä!
~ ~ ~
Hyviä pointteja kaikki!:) Itselle tuli vielä mieleen sopimuksen tekeminen. Jonkunlainen kirjallinen sopimus työajoista, työtehtävistä, palkasta, irtisanomisajasta jne. Näin kumpikin osapuoli tietää, mitä odottaa. Epäselvissä tilanteissa on mustaa valkoisella. Ennen kaikkea se tuo turvaa itselle ja perheelle :)
VastaaPoistaJoo totta, hyvä pointti! Pitääkin lisätä se mukaan :)
PoistaHyviä vinkkejä kaikki. Ite tulin n. kuukausi sitten Lontoon alueelle au pairiks ja huomasin että omista työtehtävistä kannattaa tehdä aikataulu mitä tekee millonki. Esim. päivällä ku muut on töissä ja koulussa kannattaa tehdä siivoushommat jos niitä on niin on illalla aikaa auttaa lapsia läksyissä ja leikkiä. Sain listan mitä miun pitää tehä joka viikko /kaks kertaa viikossa /joka päivä ja aikataulutus oli viksu veto. Tietenkää ei tarvia minuutti minuutilta suunnitella mut silleen että on suunnilleen saman verran hommaa joka päivälle :D
VastaaPoistaToi on hyvä, että sulla on selvät työtehtävät, mulla oli molemmissa perheissä tosi häälyväiset odotukset mulle. Välillä sanottiin, että jotain pitäisi tehdä, mutta sekin oli pieni maininta jossain sivulauseessa ja asiasta ei koskaan enää puhuttu :D Siinä sitten vaan yritin tutkailla, että mikä toimii ja mikä ei haha.
PoistaHyviä au pair -aikoja sinne! :)
Tarviiko itse maksaa muuta kuin max. Lennot?
Poista