Little things from everyday life

torstai 29. lokakuuta 2015
Tässä poimintoja asioista, jotka ovat hyvin merkittävä osa Pekingin/Kiinan arkea. Itselläni ei ainakaan ollut tietoa melkein mistään näistä ennen tänne tuloa, joten olkaatte hyvä ja oppikaa tekin jotain uutta.

Sanlitunin kuvaajat


Okei, tää on mun mielestä oikeasti tosi cool juttu. Sanlitun (=kaupunginosa(???), jossa paljon kauppoja ja ravintoloita, sekä baarialue. Oma suosikkipaikka todellakin) on varsinkin iltaisin täynnä ammattivalokuvaajia, jotka räpsii kuvia ihmisistä. Aluksi luulin näiden olevan lehtikuvaajia, mutta kun tajusin heidän olevan paikalla joka päivä, piti kääntyä kysymään totuutta Davelta. Kävi ilmi, että kuvaajat kuvaavat normaaleja ihmisiä ja heidän tyyliään ja laittavat kuvia sitten blogeihin ja appiin nimeltään P1. Jokainen voi siis olla oman elämänsä malli kävellessään Sanlitunin kauppa-alueella. Varsinkin jos olet pukeutunut kivasti, voit olla varma, että kamerat tulevat räpsymään. Ei kerskuen, mutta oma ennätykseni on ainakin neljä kuvaajaa samaan aikaan. Välillä ei kyllä pokka oikein pidä ja varsinkin kun enää ei voi piiloutua arskojenkaan taakse, ei aina tiedä minne katsoa.

QQ音乐 aka QQmusic


Ai sä käytät spotifyta? Kiva. QQmusic on se juttu. Ilmainen (lukuun ottamatta tiettyjen artistejen tiettyjä biisejä, joita voit silti kuunnella, et vain ladata) ja toimii offlinessä kunhan oot vaan ladannut biisit etukäteen. Ja lataaminen kestää ihan pari sekuntia, joten ei todellakaan haittaa. Heippa netistä latailut ja Ipodiin/kännykään siirtämiset, tässä on tulevaisuus. Kuten mahtavasta kollaasistanikin huomaa, löytyy QQmusicista myös suomalaista musiikkia Robinista JVG:hen, Haloo Helsinkiin, HIMiin ja Anna Puuhun - ja nää on vaan mitä tsekkasin tässä nyt ekana, joten voisi olettaa lähes kaiken löytyvän. Kiinankielisyys on tietysti pieni miinus, mutta en sanoisi tän appin käytön olevan mitään rakettitiedettä, joten ei oo ainakaan itseäni mitenkään haitannut.

WeChat


WeChat eli Kiinan Whatsapp. Käytännössä aika samanlainen, mutta WeChatissa on videopuhelumahdollisuus, toimivat (ilmaiset!) puhelut ja "facebookmainen" osio nimeltään Moments, jossa ihmiset päivittelevät kuvilla ja teksteillä. WeChatin voi kai yhdistää Kiinan Facebookiin eli QQ:n, jolloin päivitykset automaattisesti menevät molempiin. Kavereiden postauksista näät tykkäykset ja kommentit vain niiltä ihmisiltä, jotka ovat myös sinun yhteystiedoissasi, joten yksityisyys on varsin suuri. Randomeita "ystäväpyyntöjäkään" ei tule kun sinut löytää vain WeChat ID:llä, joka voi olla ihan mikä vaan, QR-coden skannaamalla tai jos jollain on sinut puhelimen yhteystiedoissa. Toisaalta, koska WeChat on vähän verrattavissa Facebookiin, saattaa puolirandomit ihmiset pyytää lisäämään WeChattiin ja siitä sitten vaan chättäilemaan, kuinka mukavaa! Ihan parasta WeChatissa on stickerit, jotka on siis vähän kuin isoja liikkuvia emojeja, jotka on yleensä jotain animaatiohahmoja tms. Omasta puolesta Whatsappi voisi lentää roskakoriin jokaisella, eläköön WeChat! Ja ainiin, jos omistat WeChatin JA QQmusicin, voit lähettää biisejä kavereille ;) Kuinka mahtavaa.

"Kiinan netflixit"


Kiinassa ei tarvitse maksaa musiikin kuuntelusta, eikä kyllä myöskään leffojen ja ohjelmien katsomisesta. Kuva nyt jo paljasti aivan mahtavan asian, mutta siis kyllä, voit löytää ihan minkä vaan leffan - kuten Napapiirin sankarit - kiinan teksteillä. Miksipäs ei. Ja Kiinan IMDB:ssä (, josta kuva on), oli kommentteja kyseisestä leffasta, joten ainakin jotkut ovat jopa eksyneet katsomaan tätä Suomen helmeä (oli kuulemma enimmäkseen positiivisia kommentteja, mutta monet eivät oikein ymmärtäneet "pohjoiseurooppalaista huumoria"). Ei ole väliä onko elokuva suomalainen, ikivanha vai juuri elokuviin saapunut, se löytyy Kiinan ihmeellisiltä elokuvasivuilta. Http://2tu.cc on yksi edellä mainituista,  mutta itse en osaa sitä käyttää.. Pitää ladata jotain playereita ja kaikki kun on kiinaksi, enkä ole mikään latailujen ja asenteluiden ihmelapsi... Ei kiva.

Nettikaupat


Kiinassa kaikki ostetaan netistä, yleensä Taobaosta tai sen sisarsivuilta. Pakettilähettejä ovat kadut täynnä ja molempiin host-perheisiin on tullut tilauksia monta kertaa viikossa. Taobaostahan löytyy siis ihan kaikkea, IHAN kaikkea. Ai et usko? No, en minäkään, kunnes sieltä löytyi suomen oppikirjoja ja Fazerin suklaata, villeimmistä huhuista puhumattakaan. Kiinan taito taitaa kyllä olla ilmeisen välttämätön.

Bubble tea


Bubble tea, bubble, bubble, bubble tea... Kuten kuvasta näkyy, olen rakastunut. Voit olla suht. hienossakin ravintolassa, mutta listalta löytyy bubble teata. Muistaakseni se kuului myös Pizza Hutin juomavalikoimaan. Kun elintarvikkeista nyt puhutaan, niin mainittakoon, että Subwaysta saa Kiinassa aterian yhteydessä kaksi keksiä aina. Haa-haa!

Small money


Ensimmäinen ei-niin-kivoista asioista. Ei-niin-kiva on todellakin vähättelyä. Small money saa mun veren kiehumaan! Kiinassa on siis kolme rahamuotoa (vert. eurot & sentit = kaksi), joista kaksi pienintä hämmentää kaikkia tuntemiani ulkomaalaisia erittäin paljon ja kolikot jopa kiinalaisia. En osaa käyttää muita kuin yuaneja, joten mulla kaikki pikkusetelit ja kolikot jää aina lojumaan pöydälle, jossa ne lisääntyvät aivan liian nopeasti mun makuun. Vitonen tällä setelillä ei ole siis verrattavissa euroon, eikä edes senttiin, vaan se on kai vähän niinkuin 0.5 yuania. Älä edes kysy mitä kolikot ovat.

Ärsyttävät soittelijat ja tekstailijat


Älä säikähdä, että jakelen ihmisten puhelinnumeroita avoimesti netissä, nää numerot varmasti toivoisivatkin, että niille soitettaisiin takaisin. Ovat siis verrattavissa Suomen puhelinmyyjiin, paitsi kertaa ärsyttävyys miljoonalla. Puheluita voi tulla monta päivässä, tekstareita sitäkin enemmän.
Pelkkä vastaaminen voi kai maksaa ja ainakaan tekstareiden linkkeihin ei todellakaan saa koskea. Mainostekstareita löytyy lukuisia sivullisia kännykän arkistoista ja niitä pitää ihan poistella systemaattisesti, koska joskus tulee vaikka kolme tekstaria minuutissa tai jotain muuta mukavaa.

Saasteet


Okei, tän asian kaikki tietää, mutta mainittakoon silti, koska saasteet ovat niin suuri osa arkea Kiinan kaupungeissa. Kiinan ja varsinkin Pekingin saasteita kauhistellaan ihan olan takaa, eikä ihan syyttä. Saasteita (kovia sellaisia) ei kuitenkaan ole joka päivä, vaan ne on verrattavissa kuin huonoon säähän. Aamulla katsoo ulos ikkunasta kääntää suunsa mutruun kun näkee sumun varjostavan kaikkea. Yllä olevat kuvat ovat siltä ajalta kun oli aivan järkyttävän pahat saasteet. Menin ilman maskia lähikauppaan, eli olin ulkona 5-10 min, ja sain kurkkukivun. Voitko kuvitella sen tunteen, että haistat saasteet ja tunnet ilman raskaampana? Se on ihan kamalaa. Yleensä lukemat pyörivät n. 30-100, joten yli 200 saasteastetta (mikä tän oikee nimi on? :DD) on jo todella paha, puhumattakaan melkein 400:sta. Osa arkea on tarkistaa ilmanlaatusovelluksista päivän lukemat ja niiden mukaan mahdollisesti pukea maski, sulkea ikkunat tai harkita jäävänsä sisälle koko päiväksi. Joskus näkyvyys loppuu pariin sataan metriin, mutta kyllä sinisiäkin taivaita näkyy.
   Saasteiden vähentämiseksi on joka viikonpäivälle tietty auton rekisterikilven viimeinen numero, joka ei saa ajaa kyseisenä päivänä ja aina urheilukilpailuiden yms takia sääntöjä kiristetään entisestään. Esimerkiksi kesällä oli todella hyvät säät, koska joka toinen päivä oli kielletty parilliset ja joka toinen päivä parittomat numerot kahden viikon ajaksi. Raha tietysti puhuu ja kai vain 30€:lla pääset ajelemaan, vaikka olisi sinun vuorosi pitää autoa parkkihallissa.
8 kommenttia on "Little things from everyday life"
 1. Toi QQMusic ois aika huikee. Ja Netflix. Saasteet ei niin kiva, aika järkyttäviä lukemia! Onks siellä yleisissä vessoissa niitä kaiken maailman nappuloita ja toimintoja? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nappula vessat.. I wish :D Täällä kaikki julkiset vessat on kyykkyvessoja ja saa olla onnellinen, että niissä on se "flush"-nappi ja jalan paikat (kaupunkien ulkopuolella ei tod oo). Musta tuntuu että ne hienot vessat on kaikki Japanin puolella möy.

   Poista
  2. No höh, mikä pettymys :D Täällä ei oo kyykkyvessoissa mitään flush-nappeja, kannulla vettä perään vaan ;)

   Poista
  3. Ohhoh, siellä onkin sitten vielä extremempää! :D

   Poista
  4. Yhdessä ostoskeskuksessa on nappulavessat ja käytiin siellä aina välillä ihan vaan niiden vessojen takia... :D Oli aika luksusta. Mainittakoon kyllä että meidän kiinantunnit oli siinä lähistöllä ettei tosiaan ajeltu metrolla sinne ihan vaan fancyjen vessojen takia. Ei mitään muistikuvaa mall'in nimestä, mutta Dongdaqiaosta kun lähtee tallamaan etelään niin tulee vastaan!

   Poista
  5. MITÄÄÄÄÄÄHH!??!! Pitää tehä pyhiinvaellus tonne :DD

   Poista
 2. Thaimaassa oli kanssa kasa noita "Ärsyttävät soittelijat ja tekstailijat". Hankin ekana päivänä prepaidin, kun muutoin en saanut hankittua itselleni postilokeroa. Ei kestänyt kun pari päivää ja viestejä ja puheluja alkoi sadella. Lopulta meni hermot (vastasin ainakin 10 puheluun ja viestejä selasin muutamaan otteeseen kysellen paikalliselta tutulta käännöstä) ja vaadin kaikilta tutuilta numerot ja kaikki vähänkin tuntemattomat numerot jäi vastaamatta ja viestit poistin heti.. Niitä kun tuli keskellä yötäkin enkä osaa laittaa puhelinta äänettömälle kun "ei kukaan soita mulle keskellä yötä!"

  Ja harmittaa niin ettei ainakaan Etelä-Thaimaassa toi Bubble Tea ollut niin iso juttu (en tainnut löytää mistään, mutta kaikkea oli tehty mangosta, ihan kaikkea.. Oli muutama ihan mango kahvilakin missä kaikki tehtiin mangosta :D).. Mutta hämmennyin kun Subwayssä tarjottiin porkkanaakin leivän väliin ja yleensä sait kysellä kolmeen kertaan erinäisiä leipiä ennen kuin löytyi sämpylä tai täyte mikä EI ollut loppu. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin aluks sinisilmäisenä vastailin noihin numeroihin ja kääntäjän avulla yritin käännellä viestejä, kunnes tajusin, ettei niissä oo yhtään mitään tietämisen arvoista :D Täälläkin on mangoa aika paljon kaikkialla, mutta ei sentään tossa mittakaavassa! Itse oon kyllä oppinut tykkäämään mangosta sen ansiosta. Ja porkkanasubit kelpais kyllä tänne paremmin kuin hyvin, mutta toi kaiken loppuminen ois super ärsyttävää!!! Itellä ainakin vakkarijutut mitä aina tilaa ja jos ei niitä saiskaan, menis pasmat ihan sekasin haha.

   Poista