Kind of a FAQ

tiistai 14. heinäkuuta 2015
En siis oo järjestäny mitään kyselytuokiota, vaan nää on kysymyksiä, joita sukulaiset ja ystävät on kyselly. Osa on sellasia, mitä kukaan ei oo kysyny, mutta laitoin ne mukaan, koska mä määrään. Ja koska jotain ehkä saattaa kiinnostaa kaukaisesti. Ottakaa huomioon, että en oo ollu täällä hirveen pitkään ja nää on mun näkemyksiä!
Kuvitus varsin satunnaista, eläinkuvat on lauantailta Beijing Badaling Safari World:sta.

 HUOM! Blogger on raiskannu ihan huolella tän postauksen ja oon taistellu sen kanssa jo monta päivää, enkä enää jaksa, koska oon kuumeessa varmaan ja tosi väsynyt. En tiedä miks tää postaus on näin sekasin, mutta johtuu varmaan siitä kun kopioin tekstin wordista ja siinä olin lajitellu kysymyksiä väreillä kategorioihin. Kirjoittaessa kaikki siis näyttää olevan just niin kuin pitää, mutta esikatselu ja julkaisu on jotain ihan muuta... Joten koittakaa kestää. En osaa tehä tolle mitään uutta, oon jo yrittäny vaikka mitä. :(

Beijing 北京 <3

Onko ilma saasteista?
- Rehellisesti sanottuna, en oo huomannu mitään eroa Suomessa hengittämiseen. Asun toki kaukana keskustasta, mutta oon mä silti siellä käynyt. Sumun näkemiseen sen sijaan avasin silmät muutamia päiviä sitten. Huomasin, ettei se taivas olekaan harmaa, vaan harmaus on kuin verho, jonka takana näkyy pilviä haaleasti ja sininenkin taivas jos oikein kovin siristää silmiä. "Sumu" peittää myös aina hieman kauempana sijaitsevat talot ja maisemat.

Onko taivas koskaan sininen?
- Oli sinä päivänä kun tulin, eli kaksi viikkoa sitten. Sen jälkeen ei oo hirveesti laulettu "sininen on taivas", mutta parina iltana on kyllä ollut melkein sumuton taivas!

Paistaako aurinko? Onko lämmintä?
- Aurinko paistaa sumuverhon läpi loistavasti, joten saa rusketusta pintaankin. Täällä on ollut kuuma, eli n. 30 melkein joka päivä. Viime viikonloppuna oli tosi kuuma, 37-40 astetta. Nyt on tulossa viileämpää ilmaa, eli n. 25 astetta ja sadetta.


Millaisia kiinalaiset ovat?
- Uteliaita jopa epäkohteliaisuuteen asti, hymyileviä ja ystävällisiä, ellei ole auton ratissa tai tunkemassa metroon. Ihmiset ovat ”alkukantaisempia” tai omaavat erilaiset hygieniatavat kuin me. Röyhtäily ja nenän kaivaminen on ihan normaalia. Itse tuskin koskaan tulen tottumaan siihen ja mulkoilen erityisesti nenän kaivajia pahasti, vaikka luultavasti itse teen myös järkyttäviä mokia kiinalaisten silmissä.
   Varakkuuden kasvaminen näkyy elektroniikan ja autojen lisäksi ihmisten koossa. Aina puhutaan kuinka pieniä kiinalaiset ja aasialaiset ovat, mutta on täällä yhä useampi lihava. Ja muutenkin ihmisten koosta, ketä kiinnostaa, mä oon n. 167cm, enkä tunnu erottuvani pituudella tai koolla joukosta suuresti. Enemmän ihmisiä on mua lyhyempiä kuin Suomessa, mutta moni on myös suunnilleen mun pituinen. Miehet ovat yleensä ainakin pidempiä. Ei nyt niin selvästi, mutta kuitenkin. Ja tietysti on niitä hujoppejakin ja todella lyhyitä. Kiinalaisia on niin paljon, että varmasti kaikkea löytyy!

Millaisia kiinalaiset lapset ovat?
- Perheen keskipisteitä. Ainakin Timothy on vielä nelivuotiaanakin kuin vauva, syö syöttötuolin tapaisessa jutussa, on yleensä nainain toimesta syötetty ja on koko ajan huomion keskipiste. Leluja on vaikka muille jakaa, kuten ääntäkin silloin kun jokin ei mene toiveiden mukaan. Ihme kyllä, vaikka toisaalta tuntuu, että T kiukuttelee paljon, tuntuu myös, ettei se kiukuttele yhtään. Yleensä pari vahvempaa sanaa riittää lopettamaan huonon käytöksen, enkä oo ku kerran nähnyt "kunnon raivareita" (ei todellakaan lähelläkään raivareita Suomessa). Toisaalta myös paljon annetaan periksi ja moni asia kuitataan pienellä taputuksella(/läpsäyksellä) esim. pepulle. Toisten lyömisestä suututaan Timothylle vähemmän kuin siitä, ettei hän nosta pudottamaansa tavaraa lattialta. ”Yi, er, san” (= yksi, kaksi, kolme) saa Timothyn yleensä tekemään käsketysti.

Osaavatko kiinalaiset englantia?- No ei tod. KUKAAN ei osaa englantia. Ei tarjoilija, ei metrotyöntekijä, ei normaali ohikulkija, eikä kaupan myyjä. Olen tavannut täällä neljä englantia osaavaa (en laske mukaan host äitiä): 1) Creepy mies metroasemalla, 2) Temple of heavenissa yksi tyttö, joka osasi kysyä, voiko ottaa kuvan kanssani ja kehui jopa silmiäni kauniiksi, 3) yksi kung fu –valmentajista ja 4) Vincent-serkku, 13v, joka osaa englantia yllättävän hyvin, vaikka ei kylläkään pysty puhumaan oudommista aiheista. Hän myös on rohkea puhumaan englantia ja selvästi tullut harjoittelemaan sitä meidän luokse. Vincent siis asuu Harbinissa, jonne menemme samaa matkaa perjantaina (huomenna), ja on ollut Pekingissä viikon.


Onko Kiina sellainen, kuin länsimaissa ajatellaan?
- Ei oikeastaan. Yllätyin jopa siitä, kuinka länsimaalaista täällä (Pekingissä) on. Kadut ovat täynnä autoja, eikä mitään halpoja Kiina-autoja, vaan ihan samanlaisia kuin meilläkin. Ihmisillä on älypuhelimet ja merkkivaatteita, polkupyörällä ajaa vain harva, eikä perinteistä arkkitehtuuria näy paljoa. Luulin, että kadut olisivat likaisempia, ihmisillä päässä ne stereotyyppiset hatut ja kaduilla paljon ruokakojuja. Tietysti pienemmissä kaupungeissa asia on eri.

 Onko Pekingissä turvallista?
- Ainakin tuntuu siltä. Ei tarvitse koko ajan pelätä, että joku nappaa laukun olalta tai kännykän kädestä. Jos on käynyt Pariisissa tai New Yorkissa, sun muissa, on varmasti tuntenut metrossa, kuinka joku tarkkailee turistia valmiina iskemään kiinni. Täällä ei ole samanlaista. Tietenkin, joka paikassa on varkaita, enkä hirveesti menisi löyhyttelemään rahoja tai olisi tarkkailematta arvotavaroiden perään kuitenkaan.

Onko naisen turvallista liikkua yksin?
- Itse ainakin koen oloni turvallisemmaksi kuin Helsingissä. Täällä en tosin liiku iltaisin tai öisin, mutta päivisinkin on turvallisempi tunne. Ensinnäkin, täällä naiset eivät saa samanlaista ”seksuaalista huomiota” eli perään ei huudella, eikä ruumista tuijoteta pervosti. Mulle on huudeltu täällä tasan kerran ja se mies oli turisti, varmaan Euroopasta.

Millaista liikenne on?
- Jos oot käynyt Vietnamissa, erityisesti Ho Chi Minh Cityssä, niin sanot tätä rauhalliseksi liikenteeksi. Tööttäyksiä on paaaaljon vähemmän kuin siellä, eikä mopoja pujahtele joka välistä ja joka suunnasta. Eri asia on Suomeen vertaaminen; täällä voi ajaa kaistaviivojen päällä, vaihtaa kaistaa sulkuviivan yli, poukkoilla ympäriinsä, olla väistämättä jalankulkijoita, tehdä yllättäviä kiihdytyksiä/jarrutuksia ja ajaa punaisia päin, jos kääntyy, en muista kumpaan suuntaan (tää on ihan liikennesääntöjen mukaista ja käytössä esim. USA:ssa myös). Ruuhka-ajat on oikeesti ruuhka-aikoja ja tarkoittavat sitä, että saatat olla pysähdyksissä viisi minuuttia, liikkua pari metriä ja odottaa taas viisi minuuttia.

Miten sensuuri näkyy?
- Mun arjessa ei mitenkään lukuun ottamatta sitä, että joudun käyttää VPN:ää päästäkseni monille länkkärisivuille (FB, Instagram, Youtube, Blogger, Snapchat, Google, sähköposti... Lista on pitkä). TV-kanavat on ainakin tarkoin tarkkailtuja ja mun mielestä CCTV on vähintäänkin johtava, ellei ainut TV-ohjelmistoa lähettävä yritys. Itse oon uutispimennossa vähän, mutta se johtuu enemmänkin siitä, että kaikki on kiinaksi. On vaan yks englanninkielinen kanava, mutta ei sitä tuu hirveesti katottua.
   Paikallisten suhtautumisesta ja kokemuksista en tiedä, en hirveesti uskalla niskuroida valtiota vastaan, enkä muutenkaan usko, että se olisi mieluinen puheenaihe.
 Millaiset pöytätavat Kiinassa on?
- Syöminen aloitetaan, vaikka kaikki eivät olisi saaneet ruokaa lautaselleen, eivät välttämättä edes tulleet vielä pöytään. Jos on keittoa tai ravintolassa pillillä juotavaa juomaa, on ryystäminen täysin normaalia. Omilla puikoilla yhteisiltä lautasilta ottamisesta puhuinkin jo jossain aiemmassa postauksessa. Kun on lopettanut syömisen, nousee ihminen pöydästä, vaikka muilla olisi ruoka kesken. Itse huomaan vieläkin istuvani kiltisti tyhjä riisikulho edessäni. Kiittämistä en oo huomannut kertaakaan. Syödäänkö kaikki puikoilla?
- Mä luulin oikeesti, että nää syö KAIKEN puikoilla. Siis ihan kaiken. Ei se kuitenkaan ihan niin mee. Tietysti kotona kaikki syödään puikolla tai lusikoilla, mutta esim. meillä on aina kertakäyttöhaarukoita (tai mä toivon, että ne on kertakäyttö) jos eväänä on vaikka vesimeloonipaloja. Aattelin oikeesti, että nää söis sellastakin puikoilla. Osaa ihmiset silti syödä haarukalla ja veitsellä, vaikkakin Vincent esimerkiksi söi haarukka oikeassa ja veitsi vasemmassa kädessä kun oltiin burger-paikassa.

Syödäänkö koiria, ötököitä, kananjalkoja jne?
- Ei Pekingissä :D Mun ekana päivänä heti host äiti ja Fanny kertoi, että täällä on sanonta, että Guangdongissa syödään kaikkea nelijalkaista paitsi pöytiä. Tämäpä tyttö on muuttamassa Guangdongiin perheenvaihdon yhteydessä… Jes… Jes… Koska täällä ruoka on niin ihanaa, että taso voikin laskea mielellään…. Not.

Onko ruoka samanlaista kuin kiinalaisissa ravintoloissa Suomessa (hapanimelä-kastike, friteeraus & hedelmä+jäätelö)?
- Jos on lukenut mun blogia, tietää karun totuuden.


1) Aamupalaa, josta mulla oli jo luonnoksissa nirsoilupostaus, mutta josta nykyään jopa tykkään, 2) Outo juoma, joka vähän kirpeää, 3) Aamupalaa, edessä mun kuuman maidon kanssa syödyt myslit. Host äiti osti mulle pussillisen mysliä, mutta ayi ja nainai ei oikeen tajuu, että sitä voi syödä vaikka jugurtin tai KYLMÄN maidon kanssa. Joudun myös aina lisäämään hiutaleita, koska ayi laittaa niitä ihan pari, 4) Eka länkkäriruoka: vähän tulinen burgeri avocadolla ja guacamolella. Piti silti vähän aasialaisistaa, joten mustat sämpylät.
 Millainen hintataso?
- Tyyliin Suomen tasoa. USA:ssa varmasti on halvempaa. Tietysti täällä on marketteja yms, joista saa varmasti vaatteita halvalla, mutta yleisesti aika samanhintaista kuin Suomessa. Ruoka on ainut selvästi halvempi asia.
 
Miten uskonto näkyy?
- Ei mitenkään. Kommunismissa muutenkin kai pyritään/halutaan uskottomuuteen. Meillä on host isän työhuoneessa yksi uskonnollinen patsas.


Onko vessat aina reikä lattiassa -tyylisiä?
- Kodeissa on länsimaalaiset vessat, niin myös ravintoloissa ja joissain julkisissa paikoissa. Eläintarhassa, pianostudiolla, parkkihalleissa, huoltsikoilla ja ”rannalla” (Peking sisämaassa, mutta täällä on ”maauimala”, jossa on rantahiekkaa) on reikä lattiassa. Pakko kuitenkin pitää pieni puhe niiden puolesta. Aluks olin ihan kauhuissani, etten mä halua koskaan mennä kiinalaiseen vessaan, mutta sitten kun se tuli vastaan, ei se ollutkaan niin hirveää. Tavallaanhan se on kuin puskapissaamista, joka on periaatteessa Suomen kansallislaji, eikä yhtä epähygieenistä, kuin kuin julkisen vessanpöntön käyttäminen. Vaikka sitä paperia kuinka paljon laittaa istuimelle, on joku kuitenkin istunut siinä samassa kohtaa pylly paljaana. Reikävessoissa on muutenkin vessanvetämistoimisto, mitä en tiennyt. Tietty, jos jalankohdat ja koko koppero ois ihan sen itsensä peitossa, ois se oksettavaa. Mä oon onneks aina päässyt siistiin vessaan.

Millaista lääketiede on? Onko länsimaalaista lääketiedettä?
- En tiedä muuta kuin, että host äiti joi jotain juomaa, joka oli resepti lääkäriltä. Ei siis lääkejuoma, vaan jotain yrttejä tms. Tai siis, onhan kasveissa parantavia vaikutuksia, mutta tiiätte mitä tarkoitan.

Millaisia koulut ovat?
- Tähän osaan vastata paremmin varmasti kun oon ollu toisessa perheessä, jossa lapset käyvät koulua. Tiiän vaan, että ankaria ja päivät ovat pitkiä.
Miten suorittamiskulttuuri näkyy?
- Suuren ja monipuolisen harrastusluettelon lisäksi host äiti ostaa Timothylle leluja, jotka kehittävät heikompia taitoja. Timothy ei kuulemma ole hyvä hienomotoriikassa, joten hänelle ostettiin helmiä ja lankaa korujen tekoa varten ja hän ei tykkää värittämisestä, joka tulevaisuudessa vaikeuttaa kirjoittamisen oppimista, joten hänelle ostettiin avaruusteemaisia raaputuskuvia.

Onko aamuisin puistoissa taiji tms toimintaa vanhuksille?
- Puistoissa on aktiviteettejä pitkin päivää. Meidän läheisten kerrostalojen pihalla oli tanssia, lähipuistossa, jonka ohi ajetaan autolla usein, on aina jotain ja kun käytiin Temple of Heavenissa, oli sielläkin puistossa kaikkea tanssista ja karaokesta, kiinalaisen soittimen soittamiseen (mitään hajua nimestä) kung fuhun, sulkapalloon ja johonkin oudon sulkajutun potkimiseen (footbag-tyylinen laji).
Onko keskusta täynnä pilvenpiirtäjiä ja neonvaloja?
- Ei sillä tavalla, kuin mikä kuva ainakin mulla oli. Talot on kyllä korkeita, mutta ei niin tiheästi, että tulisi Manhattan-fiilis. Myöskään neonvaloja ei ole kuten esim Tokion katukuvasta saa käsityksen. Shanghai ja Hongkong ovat modernimpia kuin Peking, joten niissä on erilaista. On täällä kyllä yksi valtava screen kahden ostarin välisen kävelykadun päällä. Siinä kuulemma lähetetään joskus TV-ohjelmia tai muuta. Silloin kun me ajettiin ohi, oli siinä kuvaa vedestä ja kaloista.
Millaisia kodit ovat?
- Varsin länsimaalaisia, vaikka ihan tällaisia taloja ei kyllä Suomessa oo. Meiän kotona on neljä kerrosta: alimmassa asuu ayi ja siellä on pesukone ja pääsy takapihalle, pääkerroksessa on olohuone, keittiö ja yksi vessa, 3. kerroksessa on mun ja vanhempien (+ Timothyn) huoneet ja ylhäällä isän työhuone ja nainain huone. Kaikki kerrokset on siis aika pieniä.
   Yks suurimmista (ei mikään elämää järisyttävä kuitenkaan) eroista on ”parvekkeet”, jotka ovat noin neliömetrin kokoisia ”huoneita” tai ”varastoja”. Ne on siis ulkona talon seinästä ja lasisia, mutta niissä säilytetään tavaraa. Mun parvekkeella on Timothyn leluja ja siellä on yks ikkuna, jonka saa auki. Oon nähny kerrostalojen seinustoilla varmaan vastaavia, mutta ne on häkinnäköisiä.
   Ulko-ovessa ja ikkunoissa on jotain punaisia kiinalaisia tarroja, koristeita, ja olohuoneessa koristeena kiinalainen paperilamppu. Muuten on ihan länsimaalaista. Näillä on kyllä tosi paljon kuvia itsestään, myös isoja tauluja. Vanhempien hääkuvia ja Timothyn naamaa näkee monessa paikkaa.


Millainen on perhehierarkia?
- Meiän perheessä isä ei ole enemmän perheenpää kuin äiti, tämä asia voi olla hyvin eritavalla muissa perheissä. Meillä siis äiti ajaa autoa enemmän ja on pidempään töissä, isä tekee töitä kotona.
Onko tyttöjä selvästi vähemmän kuin poikia?
- Ei sitä huomaa kadulla, mutta kun asiaa alkaa ajatella, tuntuu, että poikia on enemmän. En tietenkään oo nähny mitään koululuokkia tai tarharyhmiä, joten en tiiä, onko se oikeesti selvää. Miehiä helposti näkyy enemmän, koska he ovat töissä raksalla ja vartioina ja paikoissa, joissa me käymme, kuten kung fu –treeneissä.
Onko kaikilla vain yksi lapsi?
- Yllättävän monella tuntuu olevan enemmän lapsia. En oo varma minä vuonna yhden lapsen –politiikka tuli käyttöön, mutta uskon, että host äidin äidin sukupolvi ei kuulu siihen. Hänellä onkin kolme siskoa. Host isällä on sisko ja toisessa perheessä, johon menen aupparoimaan, on kaksi lasta. Harrastuksissa vaikuttaa, että lapset olisivat perheen ainoita lapsia, mutta sisarukset tuskin tulisivatkaan mukaan.

Millaiset työtehtävät mulla on?
- Yleisesti au pair Kiinassa ei siivoa, ei kokkaa, eikä aja autoa. Meidän tehtävä on olla englannin opettaja, eli leikkiä englanniksi ja muutenkin käydä keskusteluita. Perheillä on erikseen kodinhoitajat, joten siivoamista ja kokkaamista ei oikeasti tuu tehtyä ollenkaan. Tietysti mä siivoan Timothyn jäljet leikkien jälkeen, mutta siinä kaikki. Työ on siis varmaan tavallaan helpompaa kuin muissa maissa, toisaalta harteilla on taakkana saada lapsen englanti oikeasti kehittymään.
Millainen aikataulu mulla on?
- Yleensä mulla on töitä 9-11 ja 15-18. Meen kuitenkin mukaan harrastuksiin, joka on oma valinta kylläkin (tai niinhän mä ainakin luulen), ja käytännössä oon töissä 8:30-20:00 (nukun kyllä päikkärit Timpan kanssa samaan aikaan), koska tietysti jos oon kotona, tulee Timothy mun luokse, eikä se mua ainakaan vielä häiritse. Mun järjestöllä (..?) max työtunnit viikossa on 25, mulla on 23 – aikataulun mukaan.


Millainen aikataulu Timothylla on?
- Nyt on siis 4v. Timothyn kesäloma, mutta sillä on viikossa 2x painting, 2x piano, 2x kung fu ja 2x se ihme outo (nimi on kai esgermer/esgemer).

Onko au pair perheenjäsen vai työntekijä?
- Mä olen perheenjäsen, Timothyn sisko. Näin ei kuitenkaan aina ole. Mitä kuuntelin muiden au pairejen juttuja, on mulla käynyt TOSI hyvä tuuri. Aussi sanoi, että he, työntekijät, syövät joskus erikseen perheen kanssa, eli heidän jämänsä. Kuulin myös au pairista, jonka perheen lapsi oli ollut 16-vuotias bilettävä tyttö, joka tuli kotiin 04 aikoihin ja oli yhtenä päivänä vain ilmoittanut, ettei halunnut au pairia enää. Hänet heitettiin ulos.
  
 
Onko ihmisillä naamasuojat?- Vain muutamalla. Niitä käytetään kai vain jos on kipeä tai on todella paha saastepäivä.

Kakitaanko kaduilla? (Tää oli yks mun ennakkoluuloista :D)
- Monet sanoo, että kaduilla tekee tarpeensa yksi jos toinenkin, mutta mä oon nähnyt vaan muutaman, eikä ne onneks ollu kakkosella.

Poltetaanko tupakkaa paljon?
- Aika samalla tavalla kuin Suomessa, paitsi, että naiset ei polta. Teinejäkään ei kyllä nää savuke huulessa, eikä varsinkaan varhaisteinejä.. :’D Onneks. Itse asiassa nyt kun puhutaan teineistä, niitä ei näy hirveästi katukuvassa.
 Mitä mulla on ikävä Suomesta (perhettä, ystäviä yms ei lasketa)?
- Kesäöitä (paitsi, että siellä on huonot säät, joten en oikeasti ikävöi niitä), sitä kun ymmärtää kaiken ja vapautta. Täällä en voi niin vaan lähteä keskustaan tai kävelylle. Tai kai mä voisin kävelylle, mutta kielimuuri on suuri nainain ja ayin kanssa ja kiinalaiset ei tykkää tästä kuumuudesta, niin ollaan vaan sisällä. Kerran oisin menny Timothyn kanssa leikkimään kodin lähelle, mutta nainai lukitsi oven. Me sitten mentiin takapihalle, mutta pian tultiin sieltäkin hätistämään pois.
   Myös on ikävä ruokaa, tuttuja ravintoloita ja muita elintarvikkeita. En voi mennä ostamaan lempi subia tai suosikkijäätelöä. Purkkaa ja hammastahnaa toin Suomesta aika paljon, en jaksaiskaan taistella niiden kanssa. Tällä hetkellä kaipaan kasvovettä, jota tekee mieli käyttää aina kun on ollut ulkona pitkään. En kuitenkaan luota kiinalaisiin yksilöihin, koska niissä on kuitenkin jotain hirveitä kemikaaleja, jotka tuhoaa mun hennon suomalaisen ihon.

Onko ollut kulttuurishokkia?
- Kulttuurishokin vaiheethan ovat: kuherruskuukausi, kriisi, toipuminen ja sopeutuminen. Itse musta tuntuu, että hyppäsin suoraan sopeutumiseen. Huomasin mitä asiat ovat samanlaisia, mitkä erilaisia, kohautin olkiani ja jatkoin eteenpäin. Ei oo ollu sitä hullua ”rakastan Kiinaa, Suomi on perseestä” –juttua, eikä myöskään ”vihaan Kiinaa, haluan Suomeen”. Ajattelen usein, että tykkään tästä kaupungista tosi paljon ja voisin muuttaa tänne, mutta se ei oo sellasta palavaa rakkautta. Enemmänkin ujo pikku kiinnostuksen poikanen.

Miten sujuu kiinan kielen kanssa?- Eipä hirveesti suju kun eka tuntikin oli vasta tänään. Oon myös tosi lannistunut tonejen kanssa ja koska ayi on naureskellu mun xie xielle. Yhtenä iltana harjoittelin host äidin kanssa vähän lausumista ja katottiin muutenkin mun kirjaa. Selvästikin mun kaikkein suurin ongelma on 2. tone, mutta ei muutkaan suju ihan niin kuin Strömsössä. Ymmärrän kyllä aina sanoja perheen puheesta ja tehny havaintoja, kuten että ”feiji” on lentokone. Timothy siis rakastaa avaruutta ja kaikkea lentävää ja haluaa astronautiksi. On hassua kun hän osaa englanniksi tosi outoa avaruussanastoa, mutta ei ymmärrä kysymystä ”do you like it?” (edit: ymmärtää nykyään, kirjoitin tän about 3 pv sitten).

Tiedetäänkö Suomi?
- Enimmäkseen mun host-perheeltä kysytään mistä oon kotoisin kielimuurin takia, mutta aina kun kotimaa selviää, on toinen osapuoli ”aah, Fenlan!”, eikä kulmat kurtussa ”shenme?”. Kysyin host äidiltä, onko Suomi hyvin tunnettu ja se sanoi, että suurin osa tietää sen olevan Pohjois-Euroopassa, mutta ei tiedä paljoakaan itse maasta. Itse asiassa, mä oon tavannu yhen ihmisen täällä (creeper metriksellä XD), joka tiesi Suomen, mutta Ruotsista ei ollut koskaan kuullutkaan. Haa-haa!

 MURR!



2 kommenttia on "Kind of a FAQ "
  1. ihania huomioita !!! tupakoinnista muistan ite sen et joka puolella poltettiin, jos oli aseman odotustila ja röökikielto niin ei sitä kukaan noudattanut... voi olla että ne on tiukentanut niitä säädöksiä 7 vuodessa ja hyvä niin !

    noi reikälattia-vessat on niin kauheita välillä :( joskus jonkun ison tien varrella pysähdyspaikalla oli semmosen pitkä kuilu jonka päällä naiset kykki vierekkäin, siinä oli sit kiva vaihtaa "naistenpäivien" tarvikkeita ja likaset tampoonit vaan sinne kuiluun... mut kaikkeen tottuu ja sit voi vaan aatella et onneks noi ihmiset ei tunne mua eikä nää mua enää ikinä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastasin näihin nyt erikseen :D

      Joo kai just tänä vuonna tuli joku uus tupakkalaki, mutta nyt täällä Harbinissa kyllä huomaan, että ihan melkein missä vaan poltetaan (sisä-tenniskentälläkin).

      Joo just toi "te ette enää koskaan nää mua, ihan sama" oli mun ajatus koko ajan päässä kun olin super-julkisessa vessassa. Oli se silti ihan hirveetä :D Ja voin vaan kuvitella tiettynä aikana kuusta.... Ihan kamalaa

      Poista