Pako Pekingin vilskeestä vuorille - Gubeishui

keskiviikko 1. helmikuuta 2017


Gubeishui, Gubei water town, Beijing Wtown, 古北水... Tältä kylältä kyllä löytyy nimiä vaikka muille jakaa, mutta itse päätän kunnioittaa kiinalaista nimeä ja siksi puhun Gubeishuista. Aiheesta enemmän kiinnostuneiden kannattaa varmaan googlata Gubei water town -nimellä, sillä Gubeishui tuottaa vielä vähemmän tuloksia kuin englannos.

Joululomalla Pekingin kaaoksesta teki mieli lähteä tuulettumaan (kirjaimellisesti, saasteet olivat todella pahat), joten suuntasimme n. 140km koilliseen. Gubeishui on tunnettu kuumista lähteistään, perinteisestä tunnelmasta, yövalaistuksesta ja tietystikin Kiinan muurista. Se kuulosti loistavalta lähimatkailukohteelta. En osaa antaa vinkkejä Gubeishuihin menemisestä, sillä me menimme henkilöautolla, mutta eiköhän sinne jotain ryhmäkuljetuksia järjestetä. Omatoimisesti autolla meneminen oli hieman hämmentävää loppupäässä, sillä mistään ei löytynyt tietä kylään. Lopulta kävi ilmi, että auto piti parkkeerata hieman kauemmas ja kävellä loppumatka sisään kylään. Gubeishuissa ei ollut muita autoja kuin miniminibusseja, joilla pääsi paikasta toiseen maksamalla (etäisyydet kuitenkin aika lyhyitä, joten harkitsisin lipun ostamista).

Parkkipaikalta löysimme melkein autiolle alueelle, jossa oli pari perinteistä rakennusta, eikä kylttejä missään. Suuren talon sisällä oli, mikäs muukaan kuin, Starbucks. Hämmentävää, mutta toisaalta yhden Kiinan muurin pätkän vierestä löytyy Subway, mäkkäri ja pizzeria, joten eipä siinä kai mitään hirveän ihmeellistä loppujen lopuksi ollut.
   Starbucksin takana oli lippuluukkuja, joista piti ostaa lippu päästäkseen sisään kylään! Siis piti maksaa, että pystyi mennä omalle hotellille, josta piti tietystikin maksaa myös. Hinta ei ollut päätähuimaava, 80Y/hlö, eli noin 10-11€, mutta alkoi heti tulla rahastuksen maku suuhun.


Gubeishuissa oli huomattavasti kylmempää kuin Pekingissä, vaikka säätilallisesti ero ei ollut kamala. Itse en ollut varustautunut tarpeellisilla vaatteilla ja sain kyllä tuntea sen luissa ja ytimissä - vuorituuli ja ulkoaktiviteetit tekivät tehtävänsä. Onneksi illalla löysimme jonkun pikkukaupan, josta tarttui mukaan hyvin kummallisen muotoinen kaulahuivi hintaan 2€. Muuten hintataso oli aika korkea, kylästä kun ei voinut lähteä ostoksille muualle.

Kivinen kylä oli hyvin autio. Tuli mieleen elokuva House of Wax ja jos olette nähneet sen, muistatte varmaan aution kaupungin. Juuri sellaiselta Gubeishuissa tuntui. Ihmisiä oli oikeasti kourallinen ja työntekijöitä varmaan enemmän kuin kävijöitä. Tuli päivän aikana kyllä vastaan kolme länkkäripariskuntaa, mutta katuja kävellessä tuntui siltä kuin missään ei olisi ketään. Tämä olisi kummallista jopa Suomessa, mutta kuvitelkaapas sellainen paikka miljardin ihmisen Kiinassa. Se oli todellakin outoa ja tätä kuiskimme toisillemme pitkin päivää.


Yövyimme hotellissa nimeltään Beijing Gubei Water town Changcheng Inn, jonka sijainti oli loistava, eikä hintakaan kova (taisi olla n. 70€/yö kahdenhengenhuoneesta). Huone oli siisti ja lämmin (ei perusoletus Kiinassa) ja saimme hienot näkymätkin.

Me varasimme hotellin Ctripistä ja ainakin sillä sivulla kaikilla hotelleilla oli ihan samat, ei siis samanlaiset vaan aivan samat, promokuvat. Oli oletettavastikin hyvin vaikeaa päättää, minkä valitsisi. Jotkut kuvat valehtelivat aivan suoraan hotellin ominaisuuksista ja jotkut olivat kuvia kaduilta. En tiedä, onko länkkärisivuilla asiat paremmin, mutta kannattaa vertailla paria vaihtoehtoa ennen kuin uskoo kaiken näkemänsä :D

Hotelleja löytyi kaikista hintaluokista, mutta suurin osa oli suunnilleen meidän hotellin hintaluokkaa. Enemmistö hotelleista oli pieniä ja sijaitsivat perinteisissä kivitaloissa. Kadulla vastaan tuli yksi hulppea hotelli, jossa oli koko seinän kokoinen ikkuna ja sisällä uima-allas ja kylän porttien lähellä oli myös joku todella iso hotelli. Omasta mielestäni ei kannata jäädä majoittumaan kylän liepeille, vaan keskelle kaikkea, sillä siellä kaikki "nähtävyydet" ja ruokapaikat sijaitsevat.


Ruokapaikkoja löytyy nuudeleista pizzaan, pastaan, lihavartaisiin ja hot pottiin. Kannattaa muistaa tarkistaa hinnat ennen tilaamista, koska me pulitimme pienestä kakkupalasta ja teestä yhdessä kahvilassa about 8€! Toinen mainitsemisen arvoinen huomio on, että monissa paikoissa maksuvälineenä toimi WeChat pay, ei käteinen tai kortti. Tämäkin asia kannattaa tarkistaa ennen kuin alkaa hotkimaan ruokaa. Esimerkiksi maissi/liha-kioskissa pystyi maksamaan vain WeChatilla.

Me illallistimme aika hotellin lähellä olevassa hot pot -paikassa ja se oli todella hyvää! Hinnasta en osaa sanoa, enkä myöskään tiedä, miten tilaaminen onnistuu ilman, että osaa kiinaa, mutta suosittelen kokeilemaan! Hot pot on muuten must, vaikka pysyisi vaan Pekingissäkin (oma suosikkiravintola on Hai Di Lao, 海底捞火锅, ja suosikki "veden" maku tomaatti. Tulinen vesi on sitten OIKEASTI tulinen).


Gubeishui on kaunis päivälläkin, mutta vasta auringon laskettua/laskiessa se pääsi todellisiin mittoihinsa. Toinen elokuva kylää kuvailemaan on Henkien kätkemä, sillä tämäkin paikka tuntui heräävän henkiin pimeällä. Melkein kaikki talot oli valaistu ja kuten alla olevasta kuvasta näkyy, myös katujen yllä oli valoja. Ihmisiä oli vieläkin hyvin vähän.

Meidän oli tarkoitus mennä Kiinan muurille pimeällä, mikä on tämän paikan erikoisuus. Auringonlaskun jälkeen otimme pienet päikkärit ja kun vihdoin pääsimme muurin lippuluukulle, kävi ilmi, että se sulkeutuisi puolen tunnin kuluttua, klo 20:30. Vähänkö harmitti! Me vietimme Gubeishuissa vain yhden yön, joten siinä meni se. Kaikenlisäksi yöllä muurille meneminen oli ollut haaveeni au pair -ajan kesästä asti ja yksi suuri syy siihen, miksi lähdimme Gubeishuihin. Valaistun muurin näki alhaalta ja voin vain kuvitella, kuinka upealta valaistu kylä näyttäisi vuorelta. Vielä myöhemmin tajusin, että auringonlasku muurilta olisi ollut varmasti henkeäsalpaava, aurinko kun laski vuorien taakse värjäten taivaan kauniilla väreillä.

Jäimme siis illaksi kylään. Kävelimme melkein autioilla kaduilla ilman suurempaa määränpäätä ja sattumalta löysimme temppelin (?) keskeltä ei mitään (Gubeishuin opastekartoista sen löytää nimellä Singing fountain). Sen lähistölle olivat kerääntyneet varmaan melkein kaikki kylän vierailijat, emmekä tienneet yhtään, miksi. Yllättäen valot syttyivät päälle ja suihkulähteestä sinkosi vettä korkealle musiikin soidessa. Alkoi todella visuaalisesti hieno esitys, jossa oli heijastettu temppelin seinään kuvia ja videoita ja suihkulähde tanssi vesi väriä vaihtaen. Kuva löytyy alempaa, mutta se ei tee oikeutta tapahtumalle.

Tää "patsas" on musta vaan niin hieno!

Seuraavana aamuna lähdettiin hotellista uloskirjautumisen jälkeen muurille. Gubeishuista pääsee Simatai-nimiselle muurinpätkälle joko kaapelihissillä tai itse kiipeämällä. Me otimme hissin ja se molempiin suuntiin + sisäänpääsylippu maksoivat n. 25€/hlö. En ole koskaan kiivennyt itse muurille, mutta se houkuttaisi joskus. Ei kuitenkaan kannata olla ylimielinen tätä koettelemusta kohtaan, se nimittäin on todella rankkaa. Pelkkä muurilla kävely jo itsessään on rankkaa! Ylös kiipeäminen veisi varmaan parisen tuntia.
   Gubeishuin tyhjyydestä tuli todella positiivinen asia muurilla; siellä ei ollut käytännössä ketään muuta. Me olimme muurille n. klo 13-15 aikoihin, eli yleisesti hyvään aikaan.

Näkymät ylhäältä olivat upeat. Olen nyt käynyt Kiinan muurilla kolmesti (aina eri pätkällä kylläkin), enkä vieläkään ole saanut tarpeekseni. Siinä on vaan jotain niin kiehtovaa. Ja nyt ainakin on tekosyy mennä vielä vähintään kerran kun jäi yökäynti välistä. Auringonlasku/-nousu muurilla olisi varmaan jotain unohtumattoman kaunista. Haluaisin joskus myös nähdä lumiset vuoret. Nyt lunta oli vain ihan vähän joissain kohdissa.


Kiinan muurilta alastulon ja syömisen jälkeen lähdimme hot springs -spaahan. Olimme hotellilta saanet ilmaisliput, joten pitihän kylpylä käydä tsekkaamassa. Uimapukuja meillä ei ollut, mutta ne pystyi ostaa aulasta (tajusimme asian vasta kun meidät oli jo erotettu miesten ja naisten pukkareihin ja olin hyvin pihalla siitä, mitä minun piti tehdä). Naisten uikkari oli kiinalaistyylinen = pienet shortsit ja hyvin ilmava toppi/lyhyt mekko. Bikineitä ei usein näy kiinassa ja ihan hyvä vain, etten niitä mukaan ottanut, olisin nimittäin saanut pitkiä katseita muiden ollessa tottuneita peittäviin ja ei-kireisiin uikkareihin. Naisten uikkari taisi maksaa n. 30€ (!!!!!!!), mutta miesten oli kohtuuhintainen. Jos suunnittelet meneväsi hot springseihin, ota siis uikkarit mukaan! Tai vähintäänkin osta ne jostain muualta kuin kylpylän aulasta.

Seikkailin puku- ja pesuhuoneiden läpi I have no fcking idea what I'm doing -fiiliksellä, mutta ihme ja kumma päädyin allasalueelle. Kylpylä oli Gubeishuin kaavan mukaan hyvin autio ja suuret pesutilat ja vaatteidenvaihtohuoneet ammottivat tyhjyydellään. Altailla oli meidän aikaan yksi toinen pariskunta.

Altaat oli jaettu lämpötilojen mukaan alkaen 36:sta asteesta ja loppuen 42:een ja niiden keskellä oli... Strippitanko. Kyllä. Mitä ihmettä? En tiedä. Haluanko tietää? Tuskin.
   Kahden ulkona kylmässä vietetyn päivän jälkeen oli ihana lillua lämpimässä vedessä. Olisimme ottaneet jalkahieronnatkin, mutta emme jaksaneet jäädä odottamaan hierojaa, joka oli teillä tietämättömillä. Koska meillä oli ilmaislippu, emme olleet kylpylässä kovin kauaa. Edessä olisi kuitenkin parin tunnin ajomatka.

Kun palautimme säilytyslokeroiden avaimet ja tarjosimme ilmaislippua maksuksi, kävi ilmi, että se ei kattanut tätä palvelua. Kylpylä oli kyllä oikea, mutta ilmeisesti pitäisi aina lukea pikkupräntit ja jos joku asia on liian hyvä ollakseen totta, se yleensä ei ole totta. Päädyimme siis maksamaan n. 15€/hlö. Ei kova hinta Suomessa, mutta Kiinan hinnoissa se on aika iso - varsinkin jos ei tajua lilluskella kuuman lähteen vedessä koko rahan edestä!Lähtiessä oli sellainen olo, että joka ikinen penni oli kyllä puristettu meistä ulos, mutta ulkoisesti Gubeishui oli todella kiva paikka. Vaikka valitinkin tyhjyydestä, on se sata kertaa parempi vaihtoehto kuin tupaten täynnä olevat kadut. Voin kuvitella kylän olevan aivan täynnä sesonkiaikaan.

Yksi yö oli ihan hyvä aika viipyä, mutta jäi meiltä välistä esimerkiksi ulkojäällä luistelu ja muut jääaktiviteetit ja Kiinan muurillakin kävimme aika pikaisesti. Kaksi yötä olisi varmaan otollinen aika vierailulle. Sitä pidempään jos aikoo viihtyä, kannattaa varmaan mennä kalliiseen kylpylähotelliin, muuten saattaa tekeminen loppua kesken.

Joka tapauksessa, jos haluaa nähdä sitä "aitoa" Kiinaa, on Gubeishui loistava kohde lähellä Pekingiä. Aito on heittomerkeissä, koska kylässä on kyllä vähän teemapuiston fiilis ja talot eivät ole alkuperäisiä vanhoja taloja, vaan uudelleen rakennettuja, mutta vanhaan tyylin. Kylän kohokohta on todellakin Kiinan muuri, joten älä vain lähde pois ennen siellä käyntiä! All in all, annan peukut Gubeishuille.
Post Comment
Lähetä kommentti