Koiria ja kiinan tunteja

keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Mitä kuuluu työttömän, koronan keskellä valmistuneen, ulkosuomalaisen nuoren naisen elämään? Hmm... Hyvä kysymys. Välillä tuntuu, ettei oikein mitään. Minulla oli suuria suunnitelmia blogin uudelleen aktivoimiseksi, mutta en yksinkertaisesti tiedä mistä kirjoittaa. Jokainen viikko on melkein samanlainen ja ilman matkustamista puuttuu elämästäni tietty taika. Mutta sentään olen Macaussa. Täällä viihdyn paremmin kuin missään muualla - silloinkin kun tuntuu, että päivät vain toistavat toisiaan. Onneksi kaverit jaksavat nähdä viikonloppuisin.


Yksi uusi aktiviteetti meidän porukalle on koirien ulkoiluttaminen, jota olemme tehneet viime aikoina joka sunnuntai. Macaussa on Masdaw-niminen organisaatio, jonne on pelastettu hylättyjä koiria ja kulkukoiria. Paikan omistajalla Fatimalla on kodissaan 145 koiraa! On ollut järkyttävää kuulla joidenkin koirien kohtaloista ja muutenkin koiriin liittyvistä ongelmista Macaussa. Minulla ei ollut harmainta aavistusta siitä, että täällä on paljon kulkukoiria ja hylättyjä koiria. Hallituksella on catch and kill -käytäntö, eli jos kadulta löydettyä koiraa ei adoptoida kolmessa päivässä, lopetetaan se. Fatima taistelee tätä käytäntöä vastaan parhaansa mukaan.


Fatima on kertonut myös siitä, kuinka eläinkaupoissa myydään Kiinasta salakuljetettuja koiria. Macauhun saa lain mukaan tuoda koiria vain parista paikasta ja tietysti kaikista paras tapa hankkia koira olisi adoptoida jo Macaussa oleva koira. Koiraroduissa on trendinsä ja sen loputtua koiria hylätään kaduille. Jotkut eivät myöskään vie sairaita koiriaan lääkäriin, vaan hankkivat uuden ja hylkäävät sairaan koiran. Fatima on maksonut suuria summia koirien hoidosta. Yksi omistaja oli jopa kehdannut tulla pyytämään hylkäämäänsä koiraa takaisin Fatiman maksettua kalliit eläinlääkärikulut! Kuulemma myös jotkut ihmiset hankkivat kiinalaisen horoskoopin mukaisia eläimiä ja Fatima oli kohdannut hylätyn apinankin.



Arkeni koostuu enimmäkseen mandariinikiinan opiskelusta. Omatoimisen opiskelun lisäksi olen nyt kuukauden ajan käynyt kahdesti viikossa kiinan tunneilla sen yliopiston kampuksella, jossa olin "karanteenissa" neljä kuukautta. Hyvä tapa muuttaa negatiiviset muistot positiivisiksi.. :D Tunnit ovat todella piristäviä ja oppimisen lisäksi on tietysti ollut mukava tavata uusia ja kiinan kielestä kiinnostuneita ihmisiä. Opettaja on todella kiva ja opettaa käytännössä kiinaksi, sanoen englanniksi vain pari tärkeää kielioppiin liittyvää termiä. Tunneilla on hyvä tunnelma ja sanomme paljon hassuja juttuja vastauksiksi opettajan kysymyksiin. Olen jo kehittynyt paljon lyhyessä ajassa.


Tunnin taso on intermediate 1. Opiskelijoiden taitojen kesken on jonkin verran eroja, eikä suurin osa osaa edes lukea tai kirjoittaa kiinaksi. Itse alotin kirjoittamisen kolme kuukautta sitten ja olen yksi ainoita, joka pystyy kirjoittamaan. Tosin viime pistokokeessa en muistanut tarvittavia merkkejä ja opettaja tuli heti valittamaan (leikillisesti) :D Meille on jo muodostunut oma pieni porukka, jonka kanssa teemme puheharjoituksia. Olemme kaikki tasollemme hyviä kiinassa.


Olen mielestäni nuorin koko kurssilla. Maskien takaa (pakko pitää tuntien ajan) on toki hieman vaikea arvioida ihmisten tarkkoja ikiä, mutta kiinankielisten tuntikeskusteluiden perusteella moni on naimisissa, osalla on jopa lapsia ja kaikki ovat töissä. Moni on portugalinkielisistä maista, pari Filippiineiltä, yksi Intiasta, yksi Indonesiasta ja yksi Perusta. Osa on asunut Macaussa vuoden, osa kahdeksan.



Macau on vihdoin avannut rajansa Kiinaan (kiinalaisille) ja turistien lisääntymisen huomaa katukuvassa selvästi, vaikka kuulemma elokuussa yli 60% hotelliasiakkaista olikin paikallisia, eikä saapuvien turistien määrä ole vastannut hallituksen odotuksia. Huomenna on Mid-Autumn Festival ja Kiinan kansallispäivä. Yleensä Kiinan kansallispäivän loma, eli Golden Week, on Macaun toiseksi vilkkain ajankohta turistien kannalta. Tänä vuonna täysiä katuja tuskin tullaan näkemään. Hyvä asia meille asukeille, mutta ikävä paikallisille yrityksille. Macauhun pääsee vain 72h(?) ennen saapumista tehdyn negatiivisen koronatestin kanssa, mikä on varmaan liian suuri kynnys monille mahdollisille tulijoille.


Koronatilanne on Macaussa edelleen hyvä, eli uusia tapauksia ei ole ollut melkein puoleen vuoteen. Maskeja pitää silti käyttää monissa julkisissa paikoissa ja kulkuvälineissä. Olen pari kertaa nähnyt bussikuskin alkavan huutaa jollekin, jolla maski on ollut nenän alla. Tosin Macaun bussikuskit olivat jo ennen koronaakin yleensä hyvin kärttyisiä. Kaupunki on muuten palannut lähes normaaliin maskeja, kuumeen mittauksia ja health declarationeita lukuunottamatta, mutta jostain syystä kaupungin grillauspaikat ovat edelleen kiinni. Me olemme odottaneet ranta-BBQ:ta karanteenista vapautumisesta asti.


Valmistujaisseromoniani on 23. lokakuuta, jonka jälkeen elämä on TODELLAKIN todella auki. Suunnitelmana olisi sen jälkeen, ehkä joulukuun alussa, mennä Suomeen. Tämä kuitenkin saattaa olla helpommin sanottu kuin tehty, sillä lentoja Eurooppaan ei Macausta ole normaalistikaan. Hong Kongista on toki suoria Finnairin lentoja, mutta HK pitää edelleen rajansa tiukasti kiinni. Tällä hetkellä Eurooppaan (Lontooseen/Pariisiin) lennetään Taiwanin kautta. Matka Suomeen olisi siis hyvin pitkä. Saa nähdä aukeaisiko HK:n lentokenttä meille Macausta tuleville. Tai tietysti aina kelpaisi myös Macausta töiden löytyminen :D Suomesta seuraavana suunnitelmana olisi sitten lentää Shenzheniin maaliskuun alussa kiinan kurssille, jolle minun oli tarkoitus mennä nyt syksyllä. Mutta en edes viitsi suunnitella oikein mitään. Jos 2020 on jotain opettanut, niin sen, että on ihan turha tehdä suunnitelmia.


Muuten, viime postauksessa mainitut masters-tutkinto-pohdinnot ovat mahdollisesti vihdoin johtaneet johonkin. Olen jo pari viikkoa pysynyt päätöksessäni, mikä on minulle todella hyvin. En kuitenkaan halua vielä paljastaa, missä mahdollinen koulu sijaitsee, sillä mikäänhän ei ole varmaa ennen kuin hyväksymis-sähköposti kolahtaa postilaatikkoon. Koulu sijaitsee Euroopassa maassa, joka oli yksi viimeisiä paikkoja, joihin olisin uskonut päätyväni. Vaihtoon hakisin Aasiaan aivan varmasti, eikä Euroopassa opiskelu todellakaan merkitsisi loppua Aasian elämälleni. Aasia on minun paikkani ja tänne tulen kaipaamaan koko loppu elämäni.

Post Comment
Lähetä kommentti