What is it like to date a Chinese man?

| On
marraskuuta 21, 2016
 Haluan tähän alkuun laittaa pienen selvennyksen väärinkäsitysten ja hämmennyksen ehkäisyksi. Ensinnäkin, jokainen ihminen on erilainen, aivan sama millaisesta kulttuuritaustasta hän tulee. Nämä kaikki asiat eivät siis päde jokaiseen kiinalaiseen / kiinalaisen kanssa oltavaan parisuhteeseen, vaan omat omia havaintojani omasta elämästäni. Toiseksi, jotkut näistä kohdista ovat vähän kärjistettyjä, ei kukaan ihminen ole mustavalkoinen ja toimi aina täysin saman kirjan mukaan. Ja kolmantena, Dave on asunut Englannissa kahdeksan vuotta, joten ei ole kaikista perinteisin kiinalainen (toisaalta joissain asioissa on ja juuri siksi, että on ollut poissa pitkään :D) Viimeisenä, kulttuureja ja tapoja ei voi arvottaa, voi ainoastaan todeta, että ne ovat erilaisia. En todellakaan yritä sanoa mikä on paremmin, mikä huonommin ja millä lailla pitäisi olla, toivottavasti kaikki muutkin voivat olla samalla asenteella :)
 

Kollektiivisen kulttuurin Kiinassa perhe on tärkeä myös parisuhteessa. Jos perhe ei hyväksy kumppania, ei suhde jatku. Siinä missä Suomessa karattaisiin kotoa ja jätettäisiin perhe kumppanin sijasta (huomatkaa liioittelu), kiinalaisella ei olisi mitään ongelmaa tehdä valintaansa. Eli valita perhe. Dave on kertonut kaveristaan, joka erosi tyttöystävästään vain koska pojan perhe ei hyväksynyt suhdetta (koska tyttö oli vanhempi kuin poika). Kun kysyin, mitä Dave olisi tehnyt, jos minua ei olisi hyväksytty hänen yrityksistään huolimatta, oli vastaus epämääräistä muminaa. Perhe on aina ykkönen. Onnekseni minut hyväksyttiin mukaan ja olen nyt "perheen tytär".

Perhe ei ainoastaan vaikuta kumppanin valintaan, vaan se konkreettisesti on läsnä parisuhteessakin. Kerran riidellessämme ( :'''D ) Dave lähti vanhemmilleen päästelemään höyryjään ja oli sitten kertonut äidilleen sanaharkasta. Noh, Daven äiti oli ottanut minun puoleni, alkanut läksyttää poikaansa kuin olisi itse osapuolena riidassa ja käski sitten Daven pahoittelemaan minulle. Näin riita selvisi huomattavasti nopeammin kuin se olisi varmaan muuten selvinnyt.

Kiinalaiset äidit ovat varsinaisia helikopteri-äitejä yleensä, joten Daven äidin käytös on varmaan täysin normaalia. Esimerkiksi kun olimme Thaimaassa lomalla ja Dave lähetti kotiin kuvia, tuli vastaukseksi lukuisia kollaaseja, jotka välillä olivat jopa sydämenmuotoisia ja joskus niitä koristi erittäin irralliset englanninkieliset lausahdukset (Daven äiti ei puhu englantia). Nyt D:n äiti on teettänyt matkakuvamme ja niitä on Daven huoneen seinät täynnä :D Ja matkoista puheenollen, kun sanoin Davelle haluavani Dubaihin jonain päivänä hänen kanssaan, oli vastaus, että hän varmaan ottaisi äitinsä mukaan, hän kun on jo pitkään halunnut Dupsuun. Kuinka moni suomalainen mies olisi tuomassa äitiään mukaan matkalle tyttöystävän kanssa..?

Ensimmäistä kertaa tapaamassa sukulaisia

Vaikka perhe onkin tärkeä osa parisuhdetta, Kiinassa odotetaan todella pitkään ennen kuin vanhemmille kerrotaan kumppanista. Ja Davekaan ei kuitenkaan enää mikään teini ole, joten ei mene sen piikkiin. Myöskään ystäville ei välttämättä kerrota mitään tyttöystävästä. Daven kaverit jopa vitsailivat jotain naisen hankkimisesta ja D vain hörähtelee mukana, eikä moisenkaan tilaisuuden tullen voi kertoa minusta. Olimme seurustelleet n. puoli vuotta kun hän vihdoin vei minut näytille kavereilleen - eikä siis etukäteen ollut kertonut heille oikein mitään, eikä varsinkaan, etten ole kiinalainen. Olen jopa kuullut, että Aasiassa saattaa tulla kutsu kaverin häihin, eikä edes ole tiennyt hänen seurustelevan.

Kiinassa on kahdenlaista seurustelua: 1) pelleilyä 2) naimisiin tähtäävää. Se on joko tai. Joko olette yhdessä suunnilleen tekemisen puutteesta tai sitten olette menossa tulevaisuudessa naimisiin. Ei ole hirveästi sellaista "katsotaan mihin tää nyt menee" -asennetta (puhun vain teini-iän paremmalla puolella olevista). Yleensä kumppania etsitään tositarkoituksella. Aina naimisiinmeno ei kuitenkaan ole mikään tunneperäinen juttu, vaan ihan järjellä ratkaistava asia. Järjestettyjä avioliittoja ei ole samoissa määrin kuin ennen vanhaan (kaupungeissa ainakaan), mutta ei siinä mitään kummallistakaan ole, jos ei omasta takaa tyttöystävää löydy. Naimisiin meneminen ja perheen perustaminen ovat todella tärkeitä ja varmaan jokaisen kiinalaisen tavoite.

Dave Suomessa kesällä

Millaisia kiinalaiset miehet sitten ovat suhteessa? Herrasmiehiä - ainakin jossain määrin. Et varmastikaan joudu koskaan kantamaan mitään painavaa tai maksamaan ravintolassa (turha edes yrittää). Aasialaisessa seurustelukulttuurissa myös lahjat ovat suuressa osassa. Hyvä poikaystävä hemmottelee tyttöystäväänsä ja yleensä tämä tarkoittaa lahjojen antamista. Tähän oli hyvin vaikea tottua. Kun itse melkein velvollisuudentunnosta kieltäydyn kalliimmista lahjoista (ei ole yhtään epätavallista mennä kaupoille ja sitten mies kehottaa valitsemaan jotain tai jos shoppailet itsellesi, ottaa mies yhtäkkiä tavarat käsistäsi ja menee kassalle), koska suomalaiselle "turhan" lahjan vastaanottaminen ja haluaminen on epäkohteliasta. Kiinassa taas poikaystävän lahjasta kieltäytyminen loukkaus. Toinen kun yrittää olla kiva ja tehdä sinut iloiseksi, mutta nyrpistät vain nenää ja kieltäydyt.

Tietystikään en ota vastaan jokaista lahjusta, jota minulle tarjotaan, sillä en ole tässä suhteessa lahjojen takia. Vaikka tämä kuulostaakin varsinaiselta first word problemilta, on minun uhrauduttava aina välillä ja tavattava kulttuuriemme välissä. Ja kyllä, tämä lausahdus oli täysin huumorilla väritetty. Dave tietää , että Suomessa miehet eivät antele lahjoja - ainakaan usein - juhlapäivien ulkopuolella ja tietää myöskin, etten ole kiinnostunut mistään sugar daddy -suhteesta (tämäkin vitsi). Aasiassa vaan ollaan materialistisempia ja naiset haluavat olla hemmoteltuja. Jokainen omalla suuruudellaan tietysti.

Thaimaan matka viime keväänä

Tämä lahjojen antaminen juurtaa juurensa varmasti siihen käsitykseen, että miehen pitää olla kykenevä pitämään huolta naisestaan niin rahallisesti, kuin muutenkin. Kiinassa sukupuoliroolit ovat perinteiset, mikä tietysti tuo paineensa myös naisille. Pitäisi olla "vaimomateriaalia" ja joskus vähän alistuvakin. Mies tekee suuret päätökset (viimeistään kun ollaan naimisissa). Tämä on tietysti täysin ihmiskohtaista ja uusi sukupolvi muuttaa perinteitä. Minun kanssani on ainakin ihan turha hakea mitään johtaja-asemaa. Se on 50-50.

Mitäs sitten tarkoitin kommentillani "herrasmiehiä - ainakin jossain määrin"? Noh, tämä ei liity minun suhteeseeni, mutta pettäminen on varsin yleistä Kiinassa. Au pairina ollessani kahden kaverini au pair -perheessä oli pettäminen kaiken tiedossa ja pinnalla (toisessa perheessä paiskottiin TV:tä ja toisessa istuttiin kiltisti kotona odottamassa lasten kanssa). Tietysti pettämistä on joka maailman kolkassa, eikä kiinalaisen kanssa seurustelu tarkoita, että sinua petettäisiin.

Sumuisessa kielletyssä kaupungissa

Selviä kulttuurieroja, joita meillä on tullut vastaan käytös- ja arvoerojen lisäksi on ihan esimerkiksi lapsuuden muistot. Olemme todella erilaisista taustoista (ja eri vuosikymmeniltäkin sen lisäksi) ja toisaalta hyvin erilaisia, mutta toisaalta taas niin samanlaisia, että en voisi uskoa. Ärsyttäviä kulttuurivaikeuksia on kun yrittää puhua/vitsailla jostain TV-sarjasta tai leffasta ja Dave ei ole nähnyt sitä! Dave ei oikeasti ole nähnyt mitään länkkäri TV-sarjoja, leffoja kylläkin paremmin. Olemme kuitenkin löytäneen kaksi yhteistä lapsuudenmuistoa: Pingun ja Myyrän. Näin ne kaksi maailmaa vain tapaavat hah.

Monikulttuurisessa parisuhteessa leffojen katselukin on joskus hyvin mielenkiintoista. En ole koskaan osannut edes ajatella, miten eri tavalla elokuvan voi tulkita. Katsoimme Se7en-leffaa ja ihan normaalisti vain huokaisin "miksi toi vanha mies on niin nihkeä", mihin Dave huudahti, että nuori mieshän se se hirveä on. Myös Napapiirin sankareita katsoessamme (löytyi Kiinan netistä kiinalaisilla teksteillä) oli meillä tulkintaeroja. Siinä missä suomalainen näkee miehen olevan vätys, Daven mielestä nainen yritti muuttaa miestä joksikin, mitä hän ei ole.Ja tämä viimeinen kuva ei sinällään liity mitenkään mihinkään, MUTTA se fiilis kun vaan randomisti ilmoittaa poikaystävälle, että laittoi vahingossa eriparisukat ja sitten poikaystävä nostaa jalat pöydälle ja huomaatte, että molemmilla on eriparisukat - molemmilla yksi harmaa ja yksi vihreä :DD Soul mates confirmed
8 kommenttia on "What is it like to date a Chinese man?"
 1. Tää oli tosi mielenkiintonen juttu! Mä huomaan paljon samoja juttuja turkkilaiseen kulttuuriin verrattuna. Silloin aiemmin kun seurustelin mulle ehkä vaikeinta oli antaa toisen maksaa. Otin kyllä aina tilaisuuden tullen "omani takaisin" ja olin nopeampi rahojen kanssa :-D tätä kyllä tapahtuu usein myös parhaimpien kaveripoikienkin kanssa ja ollaan joskus saatu hetkelliset riidatkin pystyyn siitä jos oon onnistunut maksamaan toisilta salassa.. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin aluks oli vaan ihan hirveää istua siinä ja hymyillä kun mies maksaa kaiken haha :D Itse yritin kerran maksaa ravintolassa, mutta ei onnistunut. Ymmärrän kyllä hyvin, että Dave mielellään maksaa kun on kuitenkin töissäkäyvä ja minä köyhä opiskelija. Mutta en silti ymmärrä, miksi Aasiassa oikein tapellaan siitä, kuka "saa" maksaa. Kaveriporukassa miehet yrittävät kaikin keinoin saada tarjoilijan ottamaan juuri hänen pankkikorttinsa. Outoa porukkaa haha...

   Poista
 2. Oi, ihana oli lukee teiän tarina :) Musta nää kulttuurijutut on aina tosi mielenkiintosia. Just kun lukiossa luki psykologiaa ja puhuttiin aina siitä, kuinka Kiina on kollektiivinen maa ja että kuinka sosiaaliset suhteet on ihan toisenlaisia siellä niin on supermielenkiintosta lukee siitä nyt sun blogissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit! :) Munkin mielestä on aina niin kiinnostavaa kuulla muista kulttuureista ja varsinkin sellaisia "pintaa syvempiä" juttuja, joita ei ulkopuoliset yleensä tiedä.

   Poista
 3. Hävettää ihan tunnustaa, mutta mä olin melkein vuoden Kiinassa asuttuani hyväksynyt kohtaloni olla jokaikisessä tilanteessa se ei-maksava osapuoli, että mä olin super järkyttynyt siitä kun käytiin miespuolisen kiinalaisen kaverin kanssa illallisella ja se jakoi laskun tasan :D You know you've been in China for too long kun eka reaktio oli luokkaa mitä hittoa miks mun pitää maksaa ruoistani. Siis todellakin pitää enkä yleensä missään tilanteessa anna ihmisten maksaa mulle mitään, mutta Kiinassa olin vaan niin tottunut asiaan että olin aluksi ihan järkyttynyt :D

  Musta tuntuu että kaikki mun kiinalaiset kaverit tapasi jonkun jätkän ja ne oli vuoden päästä naimisissa ja siitä vuosi eteenpäin perustamassa perhettä mikä tuntu omaan korvaan ihan käsittämättömältä ottaen huomioon että avioerot on Kiinassa edelleen aika iso tabu ja sen kumppanin valitessaan pitää oikeasti olla valmis elämään sen tyypin kanssa loppuikänsä. Suurin osa mun kavereista ei ollut koskaan edes asunut seurustelukumppaninsa kanssa ennen naimisiinmenoa. Kulttuurisidonnaisia juttujahan nää on eikä avioliitot Kiinassa todellakaan ole aina mitään rakkaus-avioliittoja, mut kyllä mä pyysin useampaa ihmistä miettimään silti kahdesti mihin ne oli päänsä pistämässä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis pakko munkin myöntää, että oon niin tottunut tohon, että mun puolesta maksetaan aina, että järkyttyisin syvästi jos joutuisin joskus maksaa :D voi olla, että toi sun kaveri oli kuullut kuinka Euroopassa jaetaan lasku ja yritti vaan kohtelias haha. En oo koskaan nähny Kiinassa laskun jakamista, aina joku maksaa kokonaan.

   Kiinassa suhteet kyllä tuntuu usein etenevän valonnopeudella. Mun pari länkkärikaveria kävi tantan-treffeillä ja heti tokana päivänä tyyliin mies puhuu naimisiinmenosta ja lapsista :D Itse olin kyllä ainut pitkään parisuhteeseen jäävä, muut lähti karkuun (toisaalta mun poikaystävä oli myös ainut "normaali" hahha).

   Mun mielestä on niin outoa kun Kiinassa ei tosiaan oteta avioeroja, vaikka mies kävis vieraissa monta kertaa viikossa ja sillä ois julkinen sivu-tyttöystäväkin. Mutta mun piireissä kyllä kuulin juttuja vaan rikkaista perheistä ja varmaan syy jäämiseen (ja naimisiinmenoonkin) on usein sitten se raha. Säälitti kyllä oikein kaverin host mom, jonka kodin kaikki työntekijät ties miehen jatkuvista syrjähypyistä ja se nainen oli alunperin jostain ihan pienestä kylästä, eikä ois voinut jäädä Pekingiin ilman miestä. Ja niillä oli kaks pientä lastakin, jotka mies ois varmaan saanut itselleen erossa.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus, pisteet siitä :-)

  Ns. pettämiskulttuuri koko Aasiassa on ihan omaa luokkaansa. Asun itse tällä hetkellä Thaimaassa, ja thaimiehet on ihan maailmanlaajuisestikin tunnettu siitä, että ne ravaa vieraissa. Ja toisin kuin moni luulee, ei suurin osa tämän maan seksibisneksen asiakkaista oo ulkomaalaisia vaan ihan alkuperäisiä thaimaalaisia. Pettäminen saattaa olla vaan miehen omassa tiedossa, tai sitten yleinen puheenaihe koko suvun kesken.

  Kun länsimaalainen, keski–ikäinen mies tulee Thaimaahan, rakastuu ja elättää köyhän, maaseudulla kasvaneen thaivaimonsa, tekee joku thaimies sitä ihan samaa. Niillä voi olla montakin tällaista ns. jalkavaimoa, joita ne käy tapaamassa. Rikkaimmat miehet kustantaa jopa naisen opiskelut tmv. Ihan hullua, kun miettii miten arkipäivää se on täällä päin maailmaa. Ollaan niin tyytyväisesti avioliitossa, ja elätetään muutamaa muuta siinä sivussa :-D

  Itse en oo seurustellut thaimaalaisen kanssa, mut tapaillut muutamia. Lisäksi thaimaalaisilta kaveritytöiltä saa kuulla jatkuvasti miten thaimieheen ei kannata koskea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tosi mielenkiintoista kuulla myös Thaimaan jutuista. Taitaa olla tuo pettäminen ongelma vähän kaikkialla Aasiassa (ja varmaan monessa muussakin maailmankolkassa..) Ja vaikka kulttuuri olisikin "pettämismyönteinen", niin onhan se lopulta ihan yksilöstä kiinni, että pettääkö vai ei. Itse en kyllä länkkärinä voi yhtään ymmärtää, miten joku voi olla avioliitossa jonkun kanssa, jolla on sivunaisia..

   Poista

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9